Δευτέρα 18 Ιουλίου 2022

Όταν η Walt Disney έφτιαξε ένα καρτούν για την έμμηνο ρύση

 
Γνωρίζετε τις πριγκίπισσες, τους νάνους και τις νεράιδες της Disney. Ίσως ξέρετε ακόμη και για τα προπαγανδιστικά καρτούν εν καιρώ πολέμου. Υπάρχει όμως ένα κινούμενο σχέδιο μικρού μήκους από το 1946 για το οποίο ίσως δεν έχετε ακούσει. Έχει τίτλο "The Story of Menstruation" (Η ιστορία της εμμήνου ρύσεως).
 
 

Προφανώς, δεν είναι από τα τυπικά κινούμενα σχέδια της Disney. Πώς όμως προέκυψε;
 
Σύμφωνα με την Film Threat, "ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος έκλεισε την προσοδοφόρα ευρωπαϊκή αγορά κινηματογράφου, η οποία έκοψε μια σημαντική πηγή εσόδων της Disney. Στο εσωτερικό, η φιλόδοξη ταινία Fantasia ήταν μια μεγάλη εμπορική αποτυχία, αποσπώντας περισσότερα χρήματα από το ταμείο της εταιρείας." Έχοντας ανάγκη από κεφάλαια, η Disney άρχισε να παίρνει προμήθειες από την κυβέρνηση και τις εταιρείες, δημιουργώντας ταινίες όπως το "The Right Spark Plug in the Right Place" για την Electric Auto-Lite Company και το "The ABC of Hand Tools" για την General Motors.
 

Το "The Story of Menstruation" ανατέθηκε από την International Cello-Cotton Company (σήμερα Kimberly-Clark). Μια αφηγήτρια αναφέρει σε νεαρά κορίτσια τα δεδομένα και δίνει μερικές "χρήσιμες" συμβουλές, όπως: Μην κουράζεστε, μην είστε συναισθηματικά αναστατωμένες ή μην κρυολογήσετε -θα σας βγάλει από το πρόγραμμά σας. Κρατήστε ένα προσωπικό ημερολόγιο περιόδου, ένα "χρήσιμο αρχείο της προηγούμενης φοράς" που "είναι χρήσιμο όταν θα πρέπει να προγραμματίσετε πράγματα εκ των προτέρων". Φροντίστε να κάνετε μπάνιο κατά τη διάρκεια της περιόδου σας. Αισθανθείτε ελεύθερες να ασκηθείτε, αρκεί να μην φτάσετε στα άκρα.
 
Τα περισσότερα κορίτσια, σημειώνει η αφηγήτρια, δε θα έχουν κανένα πρόβλημα με την περίοδό τους, αλλά μερικά θα αισθάνονται λίγο λιγότερο ζωηρά ή θα νιώθουν περισσότερη ενόχληση. "Μην το αφήσεις να σε πάρει από κάτω", συμβουλεύει. "Σε τελική ανάλυση, ανεξάρτητα από το πώς αισθάνεσαι, πρέπει να ζεις με τους ανθρώπους. Πρέπει να ζεις και με τον εαυτό σου. Και μόλις σταματήσεις να λυπάσαι τον εαυτό σου και πάρεις αυτές τις μέρες στα μέτρα σου, θα διαπιστώσεις ότι είναι πιο εύκολο να μείνεις χαμογελαστή και ψύχραιμη. Μπορείτε να κάνετε σχεδόν όλα όσα κάνετε συνήθως". Επίσης, μην λυγίζετε. "Η ατημέλητη στάση είναι εξίσου κακή μέσα μας όσο φαίνεται και προς τα έξω". Και αποφύγετε τη δυσκοιλιότητα επίσης (ορίστε;).
 

 
Η μικρού μήκους ταινία παιζόταν σε μαθήματα υγείας μέχρι τη δεκαετία του 1960, σύμφωνα με την Film Threat, και συνοδευόταν από ένα εύχρηστο φυλλάδιο, "Δικό σας, Πολύ Προσωπικό" (όλο το φυλλάδιο εδώ σε pdf), γεμάτο με πληροφορίες από την ταινία και πιο χρήσιμες συμβουλές.
 
από: mental floss

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου