Πέμπτη 7 Ιουλίου 2022

Covão dos Conchos, μια τρύπα στη μέση μιας απομακρυσμένης ορεινής λίμνης στην Πορτογαλία

 
Μοιάζει με μια πύλη σε μια άλλη διάσταση.
 
 

Παρά την εμφάνισή του, το άνοιγμα στη Lagoa da Serra da Estrela, την υψηλότερη οροσειρά στην ηπειρωτική Πορτογαλία, στην πραγματικότητα δεν είναι μια πύλη για οποιαδήποτε άλλη στιγμή ή μέρος, αλλά μάλλον μια τεχνητή χοάνη που οδηγεί σε μια μεγάλη σήραγγα. Αν και μοιάζει με φυσική καταβόθρα με καταρράκτες, στην πραγματικότητα, το Covão dos Conchos είναι ένα θαύμα της μηχανικής.
 

Αυτή η λίμνη στα βουνά Serra da Estrela δημιουργήθηκε τεχνητά το 1955 κατά την κατασκευή του κοντινού υδροηλεκτρικού φράγματος. Οι μηχανικοί που εργάζονταν στο έργο, αντί να κατασκευάσουν έναν αγωγό για τη διοχέτευση του νερού μεταξύ της Lagoa Serra da Estrela και της Lagoa Comprida, αποφάσισαν να ανοίξουν μια σήραγγα μέσω του βουνού για να συνδέσουν τις δύο λίμνες.
 

Ο υπερχειλιστής έχει σχεδιαστεί για να παρέχει σε κοντινές κοινότητες γλυκό νερό, αλλά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν άλλες κατασκευές κοντά κάνει τη χοάνη να μοιάζει περισσότερο με μέρος της λίμνης παρά ως μέρος ενός έργου υποδομής. Επιπλέον, γύρω της αναπτύσσονται φυτά, κάνοντας τη γιγάντια τρύπα να φαίνεται ακόμα πιο φυσική. Ο υπερχειλιστής ήταν ελάχιστα γνωστός στην Πορτογαλία, μέχρι που οι φωτογραφίες του έγιναν viral το 2016.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου