Παρασκευή 29 Ιουλίου 2022

Η μεγαλύτερη υπόγεια λίμνη στην Ευρώπη


Στη μέση της κοιλάδας Βαλαί στην νοτιοδυτική Ελβετία, κοντά στο χωριό Saint-Léonard, κάτω από μερικούς όμορφους αμπελώνες, βρίσκεται η δυσδιάκριτη είσοδος σε ένα από τα πιο εντυπωσιακά υπόγεια αξιοθέατα της Ευρώπης. Πρόκειται για την υπόγεια λίμνη Saint-Léonard (Lac Souterrain de Saint-Léonard στα γαλλικά), την μεγαλύτερη υπόγεια λίμνη της Ευρώπης, με μήκος 300 και πλάτος 20 μέτρα.
 
 

Όταν κάποιος μπει και κατέβει μια σκάλα από 50 σκαλιά, βρίσκεστε σε μια προβλήτα, με τα νερά της μεγαλύτερης φυσικής υπόγειας λίμνης της ηπείρου να απλώνονται μπροστά του. Η συνολική της έκταση είναι περίπου 6.000 τετ. μέτρα και το νερό παραμένει σε μέση θερμοκρασία των 11 βαθμών Κελσίου. Το νερό είναι τόσο ακίνητο που κάθε σταγόνα που χτυπά την επιφάνεια μπορεί να ακουστεί ευδιάκριτα μέσα στη σπηλιά.
 
 
Ανακαλύφθηκε το 1943 από τον Jean-Jacques Pittard. Πριν από το 1946, η στάθμη του νερού ήταν πολύ υψηλότερα, αλλά ένας σεισμός των 5,6 της κλίμακας Ρίχτερ στις 25 Ιανουαρίου του '46 άνοιξε πρόσθετες ρωγμές στο σπήλαιο το έκανε πιο εύκολα πλωτό. Η λίμνη είναι προσβάσιμη από το κοινό ήδη από το 1949. 
 

 

 
Η υπόγεια λίμνη βρίσκεται σε μια κοίτη γύψου από την τριαδική περίοδο (από τα 245,0 ± 1,5 έως τα 175,6 ± 2,0 εκατομμύρια έτη π.π.). Σχηματίστηκε μέσα σε μια περίοδο εκατομμυρίων χρόνων καθώς ο βράχος διαλύθηκε αργά από τα υπόγεια νερά. Υπάρχει ξενάγηση με πλοιάριο, όπου μπορεί κανείς να δει νυχτερίδες ή η πέστροφες, αλλά και τους γυμνούς τοίχοι από γύψο, σχιστόλιθο και μάρμαρο που αγγίζουν την άκρη του νερού.
 

από: atlas obscura με πληροφορίες από: wikipedia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου