Τρίτη 12 Ιουλίου 2022

Οι Ιπτάμενοι Άντρες και τα Ιπτάμενα Γαϊδούρια τους: Οι τολμηροί σόουμαν της Αγγλίας του 18ου αιώνα

Γκραβούρα του William Hogarth (1733/34) με έναν σόουμαν στην οποία φαίνεται (πάνω δεξιά) ένας άνδρας (πιθανώς ο Cadman) που «πετάει» από το καμπαναριό μιας εκκλησίας
 
Τον Δεκέμβριο του 1733, η Newcastle Courant μετέφερε τη σύντομη αλλά αξιοσημείωτη ιστορία ενός σόουμαν γνωστού ως "The Flying Man":

"14 Δεκεμβρίου. Εκείνη τη νύχτα [πριν από επτά νύχτες], ο Flying Man πέταξε από την κορυφή του Κάστρου στο Bailey-Gate, και μετά έριξε τον γάιδαρό του προς τα κάτω, και συνέβησαν αρκετά ατυχήματα από την απροσεξία των ανθρώπων που δεν έφυγαν από κάτω, όταν δόθηκε μια πολύ μεγάλη και έγκαιρη προειδοποίηση. Γιατί τα βάρη που είχε στα πόδια του γκρέμισαν αρκετούς, γέμισαν μώλωπες άλλους με βίαιο τρόπο και σκότωσαν ένα κορίτσι επιτόπου".
 
 
 
Ο Ιπτάμενος Άντρας ήταν ένας σόουμαν που περιόδευσε στην Αγγλία δίνοντας παραστάσεις ολισθαίνοντας σε σχοινί αψηφώντας τον θάνατο. Έδενε το σχοινί του από ένα καμπαναριό ενός μεταξύ δύο ψηλών σημείων -τον πύργο ενός κάστρου και το καμπαναριό της εκκλησίας- και έκανε διάφορα ακροβατικά, ενώ τον παρακολουθούσαν τα πλήθη, που συχνά αριθμούσαν χιλιάδες κόσμου. Έπειτα ανέβαινε στο σχοινί και, φορώντας ένα αυλακωτό ξύλινο θώρακα, "πετούσε" προς τα κάτω -ενώ πυροβολούσε με πιστόλια και χτυπούσε ένα τύμπανο ή έπαιζε μια τρομπέτα- καθώς τον ακολουθούσε ένας πίδακας καπνού. Ταυτόχρονα, κάποιος σύντροφός του τριγυρνούσε στο πλήθος και μάζευε χρήματα σε ένα καπέλο.

Ο πιο διάσημος Ιπτάμενος Άντρας της Βρετανίας ήταν ο Robert Cadman (ή Kidman), γνωστός ως "ο διάσημος Ίκαρος του Σχοινιού". Πιθανότατα γεννημένος στο Shropshire γύρω στο 1712, ο Cadman ζητούσε την άδεια για να "πετάξει" από ψηλά κτίρια, προσφέροντας να επισκευάσει τα καμπαναριά και τους ανεμοδείκτες ενώ βρισκόταν εκεί πάνω. Ίσως, ο Ιπτάμενος Άντρας που περιγράφει η Newcastle Courant να ήταν ο Cadman, αν και είχε αρκετούς μιμητές. Ο σόουμαν ήταν ενεργός -τουλάχιστον- από το 1733 μέχρι τον Φεβρουάριο του '40, όταν σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια μιας παράστασης στο St Mary's Chuch στο Shrewsbury. Το σχοινί του κόπηκε και έπεσε από μεγάλο ύψος μπροστά στα μάτια χιλιάδων θεατών.

Ένας άλλος διάσημος σόουμαν του είδους ήταν ο Thomas Pelling, αλλά, τον Δεκέμβριο του '33, δε θα μπορούσε να είχε εμφανιστεί στο Νιουκάστλ επειδή είχε σκοτωθεί τον προηγούμενο Απρίλιο. Ο Pelling, από το Λίνκολνσαϊρ, πέθανε όταν χτύπησε στον πύργο μιας εκκλησίας σε ένα χωριό κοντά στο Γιόρκ στην προσπάθειά του να "πετάξει" από το καμπαναριό του. Τον έθαψαν εκεί που πέθανε και με δημόσια συνδρομή στήθηκε ένα πέτρινο μνημείο στον τοίχο της εκκλησίας. Πρόσφατα, το χωριό τίμησε τον Pelling με ένα νέο μνημείο και το "Flying Man Festival".

Τον Μάιο του '33, λίγους μήνες πριν από την παράσταση στο κάστρο του Νιουκάστλ, ένας "διάσημος Ιπτάμενος Άντρας" (πιθανόν ο Cadman) πέταξε από το Κάστρο του Εδιμβούργου στην αγορά Grass Market. Ενώ έκανε τα κόλπα του στο σχοινί, κουράστηκε και παρακάλεσε τον προμηθευτή του κάστρου να του πάει ένα μπουκάλι μπίρα. Εκείνος αρνήθηκε και ο Ιπτάμενος έπρεπε να ολοκληρώσει την παράστασή του με στεγνό λαρύγγι.

Για το περιστατικό στο Νιουκάστλ, υπάρχουν λίγες λεπτομέρειες για τον Ιπτάμενο Άντρα και για το κορίτσι που σκοτώθηκε επί τόπου. Η ιστορία επαναλήφθηκε και σε άλλες εφημερίδες σε όλη τη χώρα, και τους επόμενους αιώνες σε διάφορους ιστορικούς τόμους, αλλά δεν επεκτάθηκε ποτέ.

Υπάρχουν πολλές ιστορίες για τους Ιπτάμενους Άντρες που κατέστρεψαν καμπαναριά εκκλησιών, που έσπασαν το λαιμό τους ή τους ακρωτηρίασαν και τα δύο πόδια μετά από τρομερά ατυχήματα. Ο θάνατος του Cadman το 1740 φαίνεται να ήταν το τέλος της σύντομης εποχής αυτών των σόουμαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου