Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2022

Γιατί οι πόρτες στις δημόσιες τουαλέτες έχουν κενό;


Αναπόφευκτα, κάποια στιγμή, όλοι θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουν μια δημόσια τουαλέτα. Γιατί όμως οι πόρτες τους έχουν ένα τεράστιο κενό, με αποτέλεσμα να φαίνονται τα πόδια κάποιου που είναι μέσα;
 
 

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους είναι καλό να υπάρχει ορατότητα στο εσωτερικό μιας δημόσιας τουαλέτας. Αν η πόρτα έφτανε μέχρι το πάτωμα, δεν είναι δυνατό να δει κάποιος αν αυτός που είναι μέσα έχει πρόβλημα και έχει χάσει τις αισθήσεις του. Επίσης, βοηθάει τους απ' έξω να τον τραβήξουν έξω, χωρίς να χρειαστεί να σπάσουν την πόρτα.

Το κενό παρέχει τόση ιδιωτικότητα όσο χρειάζεται, ώστε να μην είναι οι τουαλέτες χώρος όπου μπορεί να συμβεί οποιοδήποτε είδος ανεπιθύμητης δημόσιας συμπεριφοράς, από σεξουαλική δραστηριότητα μέχρι χρήση ναρκωτικών.

Υπάρχουν επίσης οικονομικοί και υλικοτεχνικοί παράγοντες. Οι πόρτες με το κενό βρίσκονται παντού -είναι "παγκόσμιες"- πράγμα που σημαίνει ότι οι προμηθευτές δε χρειάζεται να τις μετρούν κατά παραγγελία, κάτι που εξοικονομεί κόστος. Επίσης, οι μικρές πόρτες διευκολύνουν τον καθαρισμό των δαπέδων μέσα και γύρω από τις τουαλέτες. Αυτό ήταν άλλωστε το κίνητρο για τα χωρίσματα που σχεδίασε ο διάσημος αρχιτέκτονας Φρανκ Λόιντ Ράιτ για το επιδραστικό κτήριο Larkin που βρισκόταν στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης από το 1903 έως το 1950. Πολλές από τις ιδέες του, όπως οι μικρές πόρτες μπάνιου, έγιναν πρότυπο κατασκευής επιχειρήσεων.

Τέλος, αν ακόμα δεν έχετε πειστεί για την χρησιμότητα του κενού στις πόρτες στις δημόσιες τουαλέτες, σκεφτείτε ότι μια κλειστή τουαλέτα έχει περιορισμένη κυκλοφορία αέρα. Το τελευταίο πράγμα που θέλει κανείς σε μια τέτοια τουαλέτα είναι οι παγιδευμένες μυρωδιές...

από: mental floss

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου