Παρασκευή 27 Αυγούστου 2021

Το τρομερό έγκλημα στο Taliesin του διάσημου αρχιτέκτονα Φρανκ Λόιντ Ράιτ

 
Το 1914, ο Αμερικανός αρχιτέκτονας Φρανκ Λόιντ Ράιτ έζησε μια μεγάλη προσωπική καταστροφή: την δολοφονία της ερωμένης του Martha και έξι ακόμη ανθρώπων στην οικία του Taliesin, τις οποίες ακολούθησε μια καταστροφική φωτιά.



Ο Αμερικανός -Ουαλικής καταγωγής- αρχιτέκτονας, διακοσμητής, συγγραφέας και εκπαιδευτικός Ράιτ, με περισσότερα από 1000 προσχέδια στο ενεργητικό του -τα οποία απέφεραν πάνω από 500 ολοκληρωμένες κατασκευές- προώθησε την οργανική αρχιτεκτονική, ήταν ο ηγέτης του αρχιτεκτονικού κινήματος των "εξοχικών σπιτιών" και ανέπτυξε την ιδέα του ουσονικού σπιτιού. Η δουλειά του περιλαμβάνει πρωτότυπα και πρωτοποριακά παραδείγματα πολλών διαφορετικών τύπων κτιρίων, συμπεριλαμβανομένων γραφείων, εκκλησιών, σχολείων, ξενοδοχείων και μουσείων. Συνέγραψε είκοσι βιβλία και πληθώρα άρθρων, ενώ δημοφιλείς ήταν και οι διαλέξεις του σε ΗΠΑ και Ευρώπη.
 


Το Ίδρυμα Frank Lloyd Wright
 
Η έντονη προσωπική του ζωή ήταν συχνά στο επίκεντρο της προσοχής με αποκορύφωμα το τραγικό γεγονός που έλαβε χώρα το 1914 στο Taliesin, την προσωπική του κατοικία.
 
Ο Ράιτ ανοικοδομούσε την οικία του, την οποία ονόμασε Taliesin, για τον ίδιο και την ερωμένη του στο Spring Green του Ουισκόνσιν. Πρόσφατα, είχε εγκαταλείψει την σύζυγό του και τα έξι παιδιά του για την Martha "Mamah" Borthwick, της οποίας ο σύζυγος Edwin Cheney είχε αναθέσει στον Ράιτ να χτίσει ένα σπίτι στο Oak Park του Ιλλινόις. Ο Cheney μπορεί να απέκτησε ένα σπίτι του Φρανκ Λόιντ Ράιτ, αλλά έχασε τη σύζυγό του.
 
Η Martha με ρούχα που είχε σχεδιάσει ο Ράιτ

Η Mamah δεν ήταν σαν τις άλλες -πολλές- γυναίκες που είχε γνωρίσει πριν ο αρχιτέκτονας. Ήταν διανοούμενη, φεμινίστρια και άντεχε τον εκφοβιστικό Ράιτ. Το 1909, η Martha και ο Ράιτ ήρθαν κοντά και ταξίδεψαν μαζί στην Ευρώπη, χωρίς τους συζύγους τους. Ήταν και οι δύο παντρεμένοι, με παιδιά, αλλά συμφώνησαν ότι αυτά δεν είχαν σημασία. Πήγαν στη Φλωρεντία του Ουισκόνσιν για να φτιάξουν το σπίτι των ονείρων τους σε ένα κτήμα που ονόμαζαν Taliesin (στα ουαλικά "λαμπερό έδαφος"). Το σπίτι ολοκληρώθηκε το 1911, την ίδια χρονιά που χώρισαν οι Cheney -το διαζύγιο του Ράιτ θα αργούσε πολύ να εκδοθεί, πάνω από μια δεκαετία αργότερα.

Στις 15 Αυγούστου του 1914, ο Ράιτ έλειπε στο Σικάγο για να επιτηρήσει την κατασκευή του Midway Gardens, όταν έλαβε ένα τρομερό μήνυμα. "Το Taliesin καταστράφηκε από φωτιά". Προς το παρόν, τουλάχιστον, δεν του ανέφεραν περισσότερες λεπτομέρειες. Ο υπηρέτης του, ο Julian Carlton, επιτέθηκε στη Mamah, στα παιδιά της και στους εργάτες του Taliesin, ρίχνοντας βενζίνη κάτω από την πόρτα και βάζοντας φωτιά στο σπίτι. Όταν μερικά από τα θύματα έσπασαν τα παράθυρα και προσπάθησαν να ξεφύγουν, ο Carlton που βρισκόταν απ' έξω, τους πελέκισε με τσεκούρι.
 


Ενώ οι ακριβείς απολογισμοί του εγκλήματος ποικίλλουν, σύμφωνα με τον βιογράφο William Drennan, αρχικά, ο Carlton σκότωσε με μπαλτά την Mamah και τα δύο παιδιά της, την 8χρονη Martha και τον 12χρονο John, ενώ έτρωγαν μεσημεριανό σε μια βεράντα. Όταν τακτοποίησε τα θύματα, πήγε στην τραπεζαρία που έτρωγαν οι εργάτες, τους κλείδωσε και έβαλε φωτιά.

Ο τελικός απολογισμός των θυμάτων ήταν οκτώ άνθρωποι, μεταξύ αυτών και ο ίδιος ο δολοφόνος. Στα θύματα περιλαμβάνονται η Mamah και τα παιδιά της, ο σχεδιαστής Emil Brodelle, ο κηπουρός David Lindblom, ο τεχνίτης Tom Brunker και ο Ernest Weston, γιος του ξυλουργού William Weston.
 
Η είδηση για την τραγωδία, 5 Σεπτεμβρίου 1914
 
Ωστόσο, ο δολοφόνος δεν πέθανε αμέσως. Αμέσως μετά την επίθεση, ήπιε υδροχλωρικό οξύ και πέθανε από πείνα περίπου επτά εβδομάδες αργότερα. Παρά το γεγονός ότι ανακρίθηκε, ο Carlton δεν ανέφερε ποτέ το κίνητρο για τη δολοφονία. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια στοιχεία που υποδηλώνουν ότι ο Carlton είχε διαφορές με τους εργάτες και πρόσφατα του είχαν πει ότι απολυόταν.

Ο Ράιτ ξαναχτίστηκε το Taliesin προς τιμήν της Mamah. Ωστόσο, και αυτό το δεύτερο σπίτι καταστράφηκε από πυρκαγιά. Το 1925, ένας κεραυνός χτύπησε σε καλώδια, πυροδοτώντας μια πυρκαγιά που τελικά έκαψε το σπίτι. Ο Ράιτ έχτισε το Taliesin III στο ίδιο σημείο. Σήμερα, το σπίτι είναι ανοιχτό για εκδρομές και εκδηλώσεις.
 
Το Taliesin σήμερα
 
Μέχρι και σήμερα, η σφαγή στο Taliesin παραμένει η μεγαλύτερη μαζική δολοφονία στην ιστορία του Ουισκόνσιν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου