Πέμπτη 26 Αυγούστου 2021

Το Μουσείο των Γλωσσών στο Παρίσι

 
Ένα μουσείο αφιερωμένο στη γλωσσολογία, από το πώς τα μωρά μαθαίνουν να μιλούν μέχρι απειλούμενες και εξαφανισμένες γλώσσες.
 
 
 
Το Mundolingua είναι ένα ιδιόμορφο μουσείο παγκόσμιων γλωσσών, γλωσσολογίας και παιδαγωγικής, κρυμμένο σε μια γωνιά του Παρισιού. Με την πρώτη ματιά, μοιάζει περισσότερο με γραφείο ή ασυνήθιστη βιτρίνα καταστήματος παρά με μουσείο. 
 
 
Πρόκειται για το πνευματικό παιδί του Νεοζηλανδού γλωσσολόγου Mark Oremland, ο οποίος, το 2010, ξεκίνησε να εργάζεται πάνω στην ιδέα να μοιραστεί την αγάπη του για τις γλώσσες. Μετά από αρκετά χρόνια προετοιμασίας, το μουσείο άνοιξε το 2013. Αποτελείται από δύο ορόφους, ο καθένας εξερευνώντας διαφορετικά στοιχεία της γλώσσας.
 
 
Στο ισόγειο, οι επισκέπτες μαθαίνουν για τη φωνητική συσκευή που επιτρέπει την ανθρώπινη ομιλία, συμπληρωμένη με ένα μοντέλο που δείχνει πώς η συσκευή κινείται για να παράγει συγκεκριμένους ήχους. Επίσης, στον όροφο συγκρίνεται η ανθρώπινη γλώσσα και η ικανότητα να μιλάει με φωνή ζώων και επικοινωνία.
 

Σε ένα άλλο τμήμα του ορόφου εξηγείται πώς οι άνθρωποι μαθαίνουν να επικοινωνούν, συμπεριλαμβανομένου του πώς τα μωρά μαθαίνουν τη "μητρική τους γλώσσα", τι χρειάζεται για την εκμάθηση δεύτερης ή τρίτης γλώσσας και μεθόδους για την υπέρβαση των εμποδίων του λόγου. Υπάρχει ένα "εργαστήριο γλωσσών" όπου οι επισκέπτες μπορούν να ακούσουν ηχογραφήσεις από περισσότερες από 4.000 γλώσσες.
 

Κατεβαίνοντας κανείς την σκάλα με θέμα τον Πύργο της Βαβέλ φτάνει στο υπόγειο, το οποίο είναι γεμάτο με εκθέματα σχετικά με την προέλευση και την εξέλιξη των γλωσσών. Εδώ θα βρει γενεαλογικά δέντρα γλωσσών, συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών για "χαμένες" ή "εξαφανισμένες" γλώσσες και μη ομιλούμενες γλώσσες, όπως η μπράιγ. Στον όροφο περιλαμβάνονται γλωσσικά παιχνίδια -όπως το Scrabble- και μια έκθεση εργαλείων αναγνώρισης γλώσσας, συμπεριλαμβανομένων μηχανών ηλεκτρονικής μετάφρασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου