Τρίτη 31 Αυγούστου 2021

Το Μπλε Φεγγάρι σε υπερβολικά χρώματα

φωτογραφία: Robert Fedezz
 
Συνήθως, η Σελήνη φαίνεται με απαλές αποχρώσεις του γκρι ή του χρυσού. Όμως, μικρές, μετρήσιμες διαφορές χρώματος έχουν υπερβληθεί πολύ που έχουν ως αποτέλεσμα το πολύχρωμο, σεληνιακό τοπίο κατά τη διάρκεια της πλήρους φάσης της Σελήνης στην πιο πάνω εικόνα.
 
 
 
Τα διαφορετικά χρώματα αντιστοιχούν σε πραγματικές διαφορές στη χημική σύνθεση της σεληνιακής επιφάνειας.
 
Οι μπλε αποχρώσεις αποκαλύπτουν περιοχές πλούσιες σε τιτάνιο, ενώ τα πορτοκαλί και τα μοβ χρώματα δείχνουν περιοχές σχετικά φτωχές σε τιτάνιο και σίδηρο. Προς τα πάνω δεξιά, η γνωστή Mare Tranquillitatis, δηλαδή η Θάλασσα της Ηρεμίας, είναι η μπλε περιοχή. Κάτω δεξιά, λευκές γραμμές ακτινοβολούν στα νότια σεληνιακά υψίπεδα με πορτοκαλί απόχρωση από τον κρατήρα Τύχωνος πλάτους 85 χιλιομέτρων.
 
Η πανσέληνος που συνέβη στις αρχές του μήνα θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ένα εποχιακό μπλε φεγγάρι επειδή ήταν, ασυνήθιστα, η τρίτη από τις τέσσερις πανσελήνους που συνέβησαν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του βόρειου ημισφαιρίου (και επομένως του χειμώνα του νοτίου). Η εν λόγω εικόνα, που αποτελεί σύνθεση 272 εικόνων, δείχνει ότι η πανσέληνος είναι πάντα μπλε, αλλά συνήθως δεν είναι αρκετά μπλε σε απόχρωση.
 
από: apod.nasa.gov

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου