Πέμπτη 26 Αυγούστου 2021

Το Χέρι του Βούδα, το φρούτο που προσεύχεται

 
Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι Δυτικοί συχνά αντιδρούν στο φυτό επισημαίνοντας ότι μοιάζει με το χέρι του Freddy Krueger, χωρίς να γνωρίζουν ότι έχει πάρει το όνομά του εδώ και μια χιλιετία.
 
 
 
Αυτό το περίεργο κίτρο αναπτύσσεται σε μικρούς θάμνους και δέντρα και έχει παχιά φλούδα. Ο καρπός του δεν έχει σχεδόν καθόλου σάρκα, δεν έχει χυμό και συχνά δεν έχει ούτε σπόρους. Οπότε, ποια είναι η χρήση αυτού του φρούτου;
 
Το άρωμά του!

Έχει υπέροχο άρωμα που δεν έχει καμία σχέση με εκείνο των λεμονιών, αλλά τείνει προς τις βιολέτες. Εκτός από αρωματικό χώρου χρησιμοποιείται για να διατηρεί τα ρούχα μυρωδάτα και φρέσκα.
 

Ο κόσμος συχνά ζαχαρώνει την φλούδα του -μια δύσκολη διαδικασία- αλλά αξίζει τον κόπο καθώς το γλυκό που προκύπτει είναι νόστιμο. Ο καρπός τεμαχίζεται και ξεφλουδίζεται. Στη συνέχεια τοποθετείται σε αλμυρό νερό για να ζυμωθεί για σαράντα ημέρες με την άλμη να αντικαθίσταται μερικές φορές κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Μετά από αυτό, τοποθετείται σε ακόμη πιο δυνατό διάλυμα άλμης για αποθήκευση. Αφού αλατιστεί και βράσει για να μαλακώσει η φλούδα, τοποθετείται στη συνέχεια σε διάλυμα ζάχαρης. Το αποτέλεσμα είναι το ζαχαρωμένο χέρι.
 
 Το Χέρι του Βούδα εμποτισμένο σε βότκα

Το φυτό πιστεύεται ότι προέρχεται από την Κίνα ή την βορειοανατολική Ινδία και αναπτύσσεται καλύτερα σε εύκρατες συνθήκες. Δεδομένου ότι είναι ευαίσθητο σε ακραίες συνθήκες, όπως η ζέστη και ο παγετός, οι εσωτερικές κοιλάδες είναι το καλύτερο μέρος για διάδοση και, όντως, μπορεί κανείς να βρει το φυτό ακόμα και στις ΗΠΑ.
 

Στην Κίνα, τα φρούτα συχνά τοποθετούνται σε ένα τραπέζι στο σπίτι για να φέρουν σε αυτούς που ζουν εκεί καλή τύχη, ευτυχία και μακροζωία. Το κινεζικό του όνομα, fo-shou, σημαίνει ακριβώς αυτό όταν γράφεται παράλληλα με άλλους χαρακτήρες. Εκτός από τη μαγειρική και οικιακή του χρήση, πριν από την ωρίμανση του, συχνά συνταγογραφείται ως τονωτικό.
 

Η παραπάνω εικόνα εικόνα είναι ένα παράδειγμα κινεζικών συμβόλων καλής τύχης. Το αγόρι αναπαύεται σε ένα φύλλο μπανάνας και το κεφάλι του στηρίζεται σε ένα φρούτο του Βούδα. Ο καρπός εμφανίστηκε στην κινεζική τέχνη πριν από χίλια χρόνια και περισσότερο. Εκτός από το φρούτο του Βούδα, το αγόρι κρατά μια κόκκινη νυχτερίδα (το κόκκινο είναι το κινέζικο χρώμα της τύχης) και παίζει με έναν γερανό, έχοντας ένα ρόδι στα πόδια του. Όλα αυτά είναι σύμβολα μακροζωίας, ευημερίας και γονιμότητας -ιδιαίτερα όταν πρόκειται για απόκτηση γιων.
 

Ομοίως στην Ιαπωνία, το bushukan, όπως είναι γνωστό, δίνει καλή τύχη στο νοικοκυριό όπου φυλάσσεται. Δίνεται συχνά ως δώρο την Πρωτοχρονιά, τοποθετείται σε κέικ ρυζιού ή χρησιμοποιείται αντί για στεφάνι στο σπίτι, σε μια παραδοσιακή εσοχή όπου τοποθετούνται αντικείμενα με θρησκευτικό νόημα (καθώς και αντικείμενα καλλιτεχνικής αξίας). Ο θάμνος του φρούτου είναι επίσης δημοφιλής σαν μπονσάι.
 

Όπως υποδηλώνει το όνομα, ο καρπός είναι δημοφιλής ως προσφορά στον Βουδισμό. Παραδοσιακά, λέγεται ότι ο Βούδας προτιμά τα δάχτυλα να μοιάζουν με χέρι προσευχής. Αν κάποιος προσέξει τον παραδοσιακό βουδιστικό χορό, μπορεί να καταλάβει την ομοιότητα μεταξύ αυτού και του φρούτου.
 
από: kuriositas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου