Τρίτη 24 Αυγούστου 2021

Τα εγκαταλειμμένα καταφύγια της Γραμμής Salpa στην Φινλανδία

 
Οι οχυρώσεις, που χτίστηκαν για μια τυχόν σοβιετική εισβολή και η οποία δεν έγινε ποτέ, είναι πλέον εγκαταλειμμένα σε μια χαμένη μάχη ενάντια στη φύση.
 
 
 
Στις αρχές της δεκαετίας του 1940, της αποκαλούμενης περιόδου της Ενδιάμεσης Ειρήνης, μιας περιόδου μεταξύ του Σοβιετοφινλανδικού πολέμου (ή Χειμερινός Πόλεμος) του 1939 και του Πολέμου Συνέχειας -μια σύγκρουση της Φινλανδίας και της Ναζιστικής Γερμανίας, ως σύμμαχοι, κατά της Σοβιετικής Ένωσης από το 1941 έως το 1944, κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου-, η ένταση ήταν υψηλή στη Φινλανδία. Φαινομενικά, οι Σοβιετικοί μπορούσαν να εισβάλουν ανά πάσα στιγμή. Ως αποτέλεσμα αυτού, το 1940, η Φινλανδία ξεκίνησε την κατασκευή της Salpalinja (Γραμμή Salpa), ενός συστήματος με περισσότερες από 700 οχυρώσεις από σκυρόδεμα ή ανασκαφές σε βράχους κατά μήκος των ανατολικών συνόρων της χώρας.
 

Η Γραμμή έχει έκταση 1.200 χιλιόμετρα (746 μίλια), από τον Κόλπο της Φινλανδίας στο νότο μέχρι την σημερινή πόλη Pechengsky της Ρωσίας στα βόρεια, αποτελείτο από καταφύγια, χαρακώματα, σταθμούς ανεφοδιασμού καυσίμων, αποθήκες όπλων και άλλα. Πολλές λίμνες και έλη ενσωματώθηκαν στην Γραμμή, καθώς αυτές οι περιοχές θα μπορούσαν να είναι δύσκολες στην πλοήγηση και εύκολες στην άμυνα.


Η κατασκευή της ολοκληρώθηκε το 1944 και επρόκειτο για ένα τεράστιο έργο που είχε ως στόχο την υπεράσπιση της Φινλανδίας από μια πιθανή σοβιετική εισβολή, η οποία δεν έγινε ποτέ.
 

Σήμερα, η Salpalinja βλέπει πολλή δράση από ομάδες περιηγήσεων και αστικούς εξερευνητές. Πολλά από τα χαρακτηριστικά της παραμένουν ακόμη και σήμερα, καθώς δεν υπέστη ποτέ ζημιές από τον πόλεμο. Κατά μήκος της σειράς υπάρχουν πολλά μουσεία αφιερωμένα στο παρελθόν και τα καταφύγιά της, καθώς και περιηγήσεις που παρέχουν επισκόπηση της ιστορίας της.
 

Ωστόσο, πολλά καταφύγια, χαρακώματα και κωλύματα είναι θαμμένα βαθιά στα δάση, μακριά από ξεναγήσεις και πεζοπορία. Αυτές οι περιοχές προσφέρουν εξαιρετικές εμπειρίες για όσους ενδιαφέρονται για μια διαφορετική ή πρόσθετη προοπτική από τα διάφορα μουσεία. Η περιοχή Ventovuori στο Virolahti προσφέρει πολλά καταφύγια και συστήματα για εξερεύνηση, αλλά εξακολουθεί να είναι μόνο ένα πολύ μικρό μέρος της Salpalinja.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου