Πέμπτη 19 Αυγούστου 2021

Αυγά Φαμπερζέ: η ιστορία των περίτεχνων, ρωσικών αυτοκρατορικών δώρων

 
Πιθανότατα έχετε ακούσει για τα αυγά Φαμπερζέ, τα πλούσια στολίδια σε σχήμα αυγού, διακοσμημένα με πολύτιμους λίθους και πολύτιμα μέταλλα- αλλά γνωρίζετε την ιστορία τους με την Αυτοκρατορική Ρωσία;
 
 
 
Αυτά τα εξαιρετικά συλλεκτικά αντικείμενα κατασκευάστηκαν υπό την επίβλεψη του Peter Carl Fabergé μεταξύ του 1885 και του 1917. Το πρώτο κατασκευάστηκε για τον τσάρο Αλέξανδρο Γ', ο οποίος, το 1885, αποφάσισε να δώσει στη σύζυγό του, την αυτοκράτειρα Μαρία Φεοντόροβνα, ένα ιδιαίτερο πασχαλινό αυγό.
 
Το πρώτο αυγό "Κότα", 1885
 
Γνωστό ως "Αυγό Κότα", το λευκό εμαγιέ "κέλυφος" ανοίγει για να αποκαλύψει έναν λαμπερό κίτρινο-χρυσό κρόκο. Στη συνέχεια ανοίγει για να αποκαλυφθεί μια πολύχρωμη χρυσή κότα που ανοίγει επίσης για να αποκαλύψει ένα μικρογραφικό διαμαντένιο αντίγραφο του αυτοκρατορικού στέμματος και ένα ρουμπινί κρεμαστό κόσμημα. Η αυτοκράτειρα ήταν τόσο ενθουσιασμένη με το περίτεχνο δώρο που ο Αλέξανδρος διόρισε τον Φαμπερζέ "χρυσοχόο με ειδικό βούλευμα του Αυτοκρατορικού Στέμματος" και του ανέθεσε να του φτιάξει ακόμη ένα αυγό τον επόμενο χρόνο. Μετά από αυτό, δόθηκε μια ομάδα από τεχνίτες στον Φαμπερζέ και την ελευθερία να σχεδιάσει όλα τα μελλοντικά αυτοκρατορικά πασχαλινά αυγά, τα οποία, με την πάροδο του χρόνου, έγιναν όλο και πιο περίτεχνα. Η μόνη απαίτηση ήταν ότι κάθε αυγό έπρεπε να είναι μοναδικό και να περιέχει μια κρυφή έκπληξη.

Διάσημα αυγά Φαμπερζέ
 
"Lilies of the Valley", 1898
 
Μερικά από τα πιο διάσημα αυγά Φαμπερζέ περιλαμβάνουν το "Diamond Trellis" που περικλείει έναν μικροσκοπικό ελέφαντα από ελεφαντόδοντο καλυμμένο με πολύτιμους λίθους. Το εσωτερικό του αυγού "Gatchina Palace" αποκαλύπτει ένα μικροσκοπικό χρυσό αντίγραφο του παλατιού στην πόλη Γκάτσινα και πολλά από τα αυγά διαθέτουν μικρά πορτρέτα της βασιλικής οικογένειας. Μερικά σχεδιάστηκαν για να τιμήσουν σημαντικά πρόσωπα ή γεγονότα, όπως το Αυτό "Order of St. George" (Τάγμα του Αγίου Γεωργίου) που έγινε κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο και το οποίο αποτίει φόρο τιμής στην υψηλότερη στρατιωτική παρασημοφόρηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
 
"Order of St. George", 1916

Ακόμη και μετά το θάνατο του Αλεξάνδρου Γ' την 1η Νοεμβρίου του 1894, ο γιος του, Νικόλαος Β', συνέχισε, κάθε χρόνο, να χαρίζει ένα αυγό Φαμπερζέ στη σύζυγό του, Αλεξάνδρα Φεντόροβνα, και στη μητέρα του, την αυτοκράτειρα Μαρία Φεντόροβνα. Επίσης, ανατέθηκε στον Φαμπερζέ να φτιάξει παρόμοια αυγά για πολλούς ιδιώτες πελάτες, συμπεριλαμβανομένης της Δούκισσας του Μάρλμπορο, της οικογένειας των Ρότσιλντ και των Γιουσούποφ. Επιπλέον, ζητήθηκε από τον βασιλικό χρυσοχόο να σχεδιάσει 12 αυγά για τον βιομήχανο Alexander Kelch, αν και ολοκληρώθηκαν μόνο τα 7.
 
"Rose Trellis", 1907
 
Όταν το 1917 οι Μπολσεβίκοι κατέλαβαν την Αγία Πετρούπολη, η κυριαρχία των τριών αιώνων των Ρομανόφ έλαβε ένα βάναυσο τέλος. Η αυτοκρατορική οικογένεια φυλακίστηκε και αργότερα εκτελέστηκε, αφήνοντας πίσω τα 50 αυγά Φαμπερζέ που δημιουργήθηκαν μεταξύ του 1885 και του 1916. Η οικογένεια Φαμπερζέ αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη Ρωσία μετά την εθνικοποίηση του Οίκου της, σηματοδοτώντας το τέλος των πολυτελών παραγωγών τους.

Πού είναι σήμερα τα διάσημα αυγά;
 
"Third Imperial", 1887
 
Ενώ πολλά από τα "αυτοκρατορικά" αυγά χάθηκαν κατά τη διάρκεια της επανάστασης, 43 από αυτά επέζησαν -αν και από πολλά από αυτά λείπουν οι εκπλήξεις που περιείχαν. Σήμερα, 10 από τα αυτοκρατορικά αυγά εκτίθενται στο Μουσείο Οπλισμού στο Κρεμλίνο της Μόσχας, ενώ άλλα ανήκουν σε μουσεία και ιδιωτικές συλλογές σε όλο τον κόσμο.
 
"Memory of Azov", 1891
 
Το 1927, ο Ιωσήφ Στάλιν πούλησε πολλά από τα αυγά σε αγοραστές εκτός Ρωσίας. Η δεύτερη μεγαλύτερη συλλογή αυγών Φαμπερζέ ανήκε στον Malcolm Forbes και εκτέθηκε στη Νέα Υόρκη. Η εν λόγω συλλογή περιλαμβάνει 9 αυγά και περίπου 180 άλλα αντικείμενα Φαμπερζέ και επρόκειτο να βγει σε δημοπρασία στον Sotheby's τον Φεβρουάριο του 2004. Ωστόσο, λίγο πριν ξεκινήσει η δημοπρασία, ολόκληρη η συλλογή αγοράστηκε από τον Ρώσο επιχειρηματία Viktor Vekselberg.

Τα Αυγά και η Σύγχρονη Τέχνη
Συχνά, τα αυγά εκτίθενται σε μουσεία σε όλο τον κόσμο, αλλά έχουν επίσης τραβήξει την προσοχή του σύγχρονου κόσμου της τέχνης. Το 2015, ο Αμερικανός καλλιτέχνης Jonathan Monaghan δημιούργησε το After Fabergé, μια σειρά ψηφιακών εκτυπώσεων που απεικονίζουν τα πολυτελή αυγά για τη σύγχρονη, ψηφιακή εποχή.

Η εταιρία σήμερα
 
"Renaissance", 1894
 
Το εμπορικό σήμα Fabergé έχει πωληθεί σε διάφορες εταιρείες όλα αυτά τα χρόνια, αλλά σήμερα ανήκει στην Fabergé Limited, η οποία κατασκευάζει κοσμήματα με θέμα τα αυγά. Το 2015, η εταιρεία ανακοίνωσε το αυγό "Fabergé Pearl", το πρώτο αυγό σε αυτοκρατορικό στιλ για τα 100 χρόνια. Κατασκευάστηκε σε συνεργασία με την οικογένεια Al-Fardan με έδρα το Κατάρ, έναν από τους πιο διάσημους συλλέκτες μαργαριταριών στον κόσμο.
 
"Gatchina Palace", 1901
 
Εξωτερικά είναι από μαργαριτάρι και διαθέτει 39 λευκά μαργαριτάρια, 3.305 διαμάντια και λεπτομέρειες από κίτρινο χρυσό. Ανοίγει για να αποκαλύψει ένα μοναδικό γκρι μαργαριτάρι 12,17 καρατίων που προέρχεται από τον Αραβικό Κόλπο. Σύμφωνα με πληροφορίες είναι αξίας 2 εκατομμυρίων δολαρίων και ήταν το πρώτο κομμάτι μιας σειράς ιδιωτικών προμηθειών από τον οίκο Φαμπερζέ.
 
"Peter the Great", 1903
 
Σήμερα, τα αυγά Φαμπερζέ έχουν γίνει σύμβολα δύναμης και πλούτου και έχουν ξεσηκώσει αμέτρητα κυνήγια θησαυρού. Τέλος, έχουν εμπνεύσει πολλές ταινίες, όπως το Octopussy (1983), το Ocean's Twelve (2004) και το Thick as Thieves (2009).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου