Δευτέρα 30 Αυγούστου 2021

Γιατί τα πουλιά κάθονται σε τηλεφωνικά και ηλεκτροφόρα καλώδια;

 
Θα το έχετε παρατηρήσει -και κάνουν χάλια το οτιδήποτε βρεθεί από κάτω τους. Αλλά γιατί;



Τα πουλιά είναι ευλογημένα πλάσματα μιας και μπορούν να πετούν. Γιατί λοιπόν περνούν τόσο πολύ χρόνο χαλαρώνοντας σε καλώδια ρεύματος ή τηλεφωνικά;

Τις απαντήσεις δίνει ο βιολόγος άγριας ζωής Mark LaBarr.
 
Ο LaBarr, ο οποίος είναι διαχειριστής προγράμματος στο Audubon Vermont, λέει ότι υπάρχουν μερικοί λόγοι για τους οποίους τα πουλιά επιλέγουν να μένουν σε τηλεφωνικά καλώδια. Για τα γεράκια και άλλα αρπακτικά πτηνά, τα σύρματα προσφέρουν ανεμπόδιστη θέα και επομένως μπορούν να βλέπουν τα θηράματά τους. Σε αντίθεση δηλαδή με τα κλαδιά των δέντρων, που με το φύλλωμά τους, μπλοκάρουν την θέα.

Επίσης, σε ορισμένα είδη αρέσει να συναντιούνται στα καλώδια πριν ξεκινήσουν τις εποχιακές τους μεταναστεύσεις. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο στα τέλη του καλοκαιριού και στις αρχές του φθινοπώρου θα παρατηρήσετε καλώδια γεμάτα πουλιά, ετοιμάζονται σιγά-σιγά δηλαδή να κάνουν το μεγάλο τους ταξίδι.

Ο LaBarr λέει ότι, κατά τη διάρκεια της περιόδου αναπαραγωγής, πολλοί τύποι πουλιών απομακρύνονται από τα ψηλά καλώδια καθώς είναι πιο δύσκολο να βρει σύντροφο όταν στέκεται δίπλα σε κάποιον ανταγωνιστή του. Ωστόσο, αυτό δεν γίνεται με όλα τα είδη. Όπως δήλωσε ο Miyoko Chu, διευθυντής επικοινωνίας του Εργαστηρίου Ορνιθολογίας του Κορνέλ, "την άνοιξη, τα αρσενικά πουλιά μπορεί να κουρνιάζουν και να τραγουδούν σε ένα καλώδιο, για να τα δουν και να τα ακούσουν καλύτερα οι πιθανοί σύντροφοί τους".

από: mental floss

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου