Τετάρτη 25 Αυγούστου 2021

Η παράξενη ζωή του "Λόρδου" Timothy Dexter, ενός εκκεντρικού εκατομμυριούχου του 18ου αιώνα

Χαρακτικό του Dexter το 1805, με τίτλο "ένα πλήρες πορτρέτο του Εκκεντρικού Χαρακτήρα με τον Σκύλο του, χαραγμένο από τη ζωή, από τον James Akin"
 
Και του οποίου η επιτυχία αψήφησε την λογική!
 
 
Ο Timothy Dexter πραγματοποίησε παράλογες επενδύσεις που -για κάποιον λόγο- απέδωσαν καλά, έγραψε τα απομνημονεύματά του χωρίς ούτε ένα σημείο στίξης και προσποιήθηκε τον θάνατό του για να δει πώς θα τον θρηνήσουν.

Στις 4 Ιουλίου του 1793, ο Timothy Dexter έβγαλε έναν λόγο στη Βοστώνη για να γιορτάσει το νέο έθνος. Όμως, ο εκκεντρικός εκατομμυριούχος αποφάσισε να μιλήσει στα γαλλικά, παρά την "μικρή ευκαιρία που είχα να μάθω γαλλικά". Η έλλειψη εξοικείωσής του με τη γλώσσα φάνηκε. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας, ο Dexter ευχήθηκε στο κοινό του καλή "αναπαραγωγή", "ευσέβεια" και "κρασί".

Ήταν μόνο μία από τις πολλές αξέχαστες στιγμές στη ζωή του αυτο-ανακηρυγμένου Λόρδου Timothy Dexter.

Ποιος όμως ήταν ο Timothy Dexter;
 
Το 1801, ένας πολιτικός αρχηγός κατονομάστηκε τον Τόμας Τζέφερσον ως τον "πρώτο άνδρα", τον ήρωα πολέμου Ethan Allen ως τον "ισχυρότερο άνδρα" και τον Timothy Dexter ως τον "πιο παράξενο άνδρα".

Ο Dexter, που παράτησε το σχολείο στα 8 του, έγινε πλούσιος ως έμπορος αλλά και ως κερδοσκόπος. Παρά τον πλούτο του, έδωσε μάχη για να μπει στην ελίτ της Νέας Αγγλίας, εν μέρει επειδή τον έβλεπαν ως αγενή και απολίτιστο.

Μια εφημερίδα έγραψε ότι η "άγνοια του Dexter δεν είχε ανάλογο στις ΗΠΑ". Και όμως, ο Timothy Dexter περιουσία πολλές φορές και έγινε διάσημος συγγραφέας, αν και το βιβλίο του δεν περιείχε σημεία στίξης.
 
Πούλησε άνθρακα στο Νιουκάστλ και έστειλε θερμαντικά κρεβατιών στους τροπικούς
 
Στο σπίτι του στο Newburyport, ο Dexter φιλοξενούσε γιορτές που -μερικές φορές- σόκαραν τους γείτονες

"Βρήκα ότι ήμουν πολύ τυχερός στο spekkelation (προφανώς εννοούσε "speculation", δηλαδή την κερδοσκοπία)", εξήγησε ο ίδιος. "Οι Spekkelators (κερδοσκόποι) με κυνηγούσαν σαν αγριόσκυλα".

Αυτοί οι κερδοσκόποι ήταν συχνά αντίπαλοί του, στους οποίους δεν άρεσε ο σχεδόν αναλφάβητος εκατομμυριούχος. Τον συμβούλευαν λάθος, ελπίζοντας ότι η τύχη του θα καταστρεφόταν και θα αναγκαζόταν να φύγει από το Newburyport, μια παράκτια πόλη στην πολιτεία της Μασαχουσέτης στις ΗΠΑ.

Ένας αντίπαλος τον συμβούλεψε να στείλει θερμαντικά κρεβατιών -ένας κοινό είδος οικιακής χρήσης σε χώρες με κρύους χειμώνες, ειδικά στην Ευρώπη. Αποτελούνταν από ένα μεταλλικό δοχείο, συνήθως με λαβή σε σχήμα σαν το σημερινό τηγάνι, με συμπαγές ή λεπτό διάτρητο καπάκι. Γέμιζαν το "τηγάνι" με κάρβουνα και το τοποθετούσαν κάτω από τα καλύμματα ενός κρεβατιού, για να ζεστάνουν ή να στεγνώσουν το στρώμα πριν ξαπλώσουν- στην Καραϊβική. Ο Dexter τον άκουσε και άρπαξε 42.000 τηγάνια και τα έστειλε στις τροπικές Δυτικές Ινδίες. Όταν είδε ότι δεν είχαν ζήτηση, τα εμπορεύτηκε ως κουτάλες μελάσας και τα πούλησε σε ακόμη υψηλότερη τιμή.

Άλλοι λένε ότι ένας άλλος αντίπαλός του τον έπεισε να μεταφέρει άνθρακα στο Νιουκάστλ, την πόλη με τη μεγαλύτερη εξόρυξη άνθρακα στην Βρετανία. Ο Dexter συμφώνησε και -από θέμα καθαρά τύχης;- ο άνθρακας έφτασε στην Βρετανία κατά τη διάρκεια μιας απεργίας, αποφέροντάς του μεγάλο κέρδος.

Κάθε φορά που ο Dexter έπαιρνε μια φαινομενικά τρομερή οικονομική απόφαση, αυτήν κάπως απέδιδε. Όταν έστειλε χειμερινά γάντια στο Νότιο Ειρηνικό, αυτά έγιναν ανάρπαστα από τους Πορτογάλους ναυτικούς που κινούνταν πιο βόρεια, σε ψυχρότερα κλίματα.

Και όταν το Newburyport κατακλύστηκε από αδέσποτες γάτες, ο Dexter τις πήρε και τις έστειλε στην Καραϊβική, όπου οι ιδιοκτήτες φυτειών τις αγόρασαν για να διατηρήσουν τις αποθήκες τους καθαρές.

Όμως, η ζωή του ξεκίνησε μέσα στην φτώχεια, πριν μια τυχαία επένδυση του την αλλάξει.

Έγινε πλούσιος κατά τη διάρκεια της Αμερικανικής Επανάστασης
 
Δολάριο Continental που τυπώθηκε το 1776
 
Ο Timothy Dexter δεν γεννήθηκε μέσα στον πλούτο. Τα μέλη της οικογένειάς του ήταν αγρότες. Γεννημένος το 1748, ως έφηβος, μαθήτευσε στην Βοστώνη. Μετά από πέντε χρόνια, άνοιξε τη δική του επιχείρηση με δέρματα.

Τότε όμως, η ζωή στην Βοστώνη σταμάτησε λόγω της Επανάστασης καθώς οι Βρετανοί έκλεισαν τα λιμάνια. Εν τω μεταξύ, ο Dexter, συνέχισε να εργάζεται και έψαχνε ανυπόμονα τρόπους για να ανέλθει στην κοινωνία, αλλά και να αυξήσει τον πλούτο του.

Αποφάσισε ότι το πρώτο βήμα που έπρεπε να κάνει ήταν να μπει σε ένα δημόσιο γραφείο. Παρόλο που είχε εγκαταλείψει το σχολείο πριν από τα ένατα γενέθλιά του, ζήτησε από τον δήμο της πόλη Malden να τον διορίσει σε γραφείο.

Μετά από μια ατομική εκστρατεία, η πόλη του απέδωσε τον τίτλο, "Informer of Deer" (Πληροφοριοδότη του Ελαφιού). Η δουλειά του Dexter ήταν να παρακολουθεί τον πληθυσμό των ελαφιών στην πόλη. Οι αξιωματούχοι της πόλης σκέφτηκαν αυτήν την δουλειά για να τον σταματήσουν να τους ενοχλεί. Όπως ανέφεραν τα αρχεία της πόλης, "το τελευταίο ελάφι είχε εξαφανιστεί από το δάσος 19 χρόνια πριν".

Τώρα πλέον, με επίσημο γραφείο, ο Dexter έστρεψε την προσοχή του στην οικονομική του επιτυχία. Πήρε τις αποταμιεύσεις μιας ζωής και επένδυσε τα πάντα σε δολάρια "Κοντινένταλ" -ένα υποτιμημένο νόμισμα που εκδόθηκε από το Continental Congress (μια σειρά νομοθετικών οργάνων που δημιουργήθηκαν στις Βρετανικές αποικίες στην Αμερική και στις νεο-ανακηρυγμένες Ηνωμένες Πολιτείες λίγο πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την Αμερικανική Επανάσταση).

Ο Dexter μάζεψε όσα περισσότερα "Κοντινένταλ" δολάρια μπορούσε να βρει, με αποτέλεσμα να χρεοκοπήσει αυτός και η σύζυγός του. Ωστόσο, όταν υπογράφηκε το Σύνταγμα των Η.Π.Α., υπήρξε μια διάταξη που επέτρεπε στους Αμερικανούς να ανταλλάσσουν αυτά τα δολάρια με κρατικά ομόλογα. Η αξία του άχρηστου νομίσματος αυξήθηκε, και ξαφνικά, ο Dexter έγινε εξαιρετικά πλούσιος.

Ο Λόρδος Timothy Dexter και το Παλάτι του Newburyport
 
Άποψη του αρχοντικού του Dexter με τα αγάλματα

Αν και έγινε σοκαριστικά πλούσιος, ο Timothy Dexter λαχταρούσε πάντα τον σεβασμό της ελίτ της Νέας Αγγλίας. Του άρεσε όταν ο κόσμος τον αποκαλούσε "Λόρδο" και προσπάθησε να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να χρησιμοποιούν τον τίτλο.

Στο Newburyport, στην ακτή της Μασαχουσέτης, ο Dexter δημιούργησε έναν "πριγκιπικό κάστρο" με "καλαίσθητες και άνετες τουαλέτες".

Στην μπροστινή αυλή, τοποθέτησε 40 τεράστια αγάλματα, που το καθένα κόστιζε 2.000 δολάρια, προσθέτοντας έως και το διπλάσιο του κόστους του κάστρου. Τα ξύλινα αγάλματα ήταν προς τιμή των μεγαλύτερων Αμερικανών -συμπεριλαμβανομένου και του ίδιου.

Το άγαλμα του Dexter στεκόταν δίπλα στον Ουάσινγκτον, τον Τζέφερσον και τον Άνταμς και έφερε την επιγραφή, "Είμαι ο πρώτος στην Ανατολή, ο πρώτος στη Δύση και ο μεγαλύτερος φιλόσοφος στον δυτικό κόσμο".

Παρά την αυτο-ανακήρηξη ως ο μεγαλύτερος φιλόσοφος, το βιβλίο του Dexter έπεισε πολλούς ότι ήταν τρελός. Το βιβλίο του, με τίτλο "A Pickle for the Knowing Ones" (ένα τουρσί για τους γνωρίζοντες), ή "Plain Truths in Homespun Dress" (Απλές αλήθειες για το χειροποίητο φόρεμα), δεν έχει ούτε ένα σημείο στίξης. Ένας κριτικός το χαρακτήρισε "μείγμα επιστολών που συγκεντρώθηκαν αόριστα".

"Θέλω να κάνω τους εχθρούς μου να χαμογελάσουν εγκαίρως", έγραψε ο Dexter, "Lik A Cat over A hot pudding and goue Away and hang there heads Doun Like a Dogg bin After sheep gilty" (σ.σ. αμετάφραστο!).
 
Το βιβλίο έγινε μπεστ σέλερ, προκαλώντας ακόμη περισσότερη οργή από τους επικριτές του. Σε απάντηση για τα παράπονα ότι στο βιβλίο δεν συμπεριέλαβε σημεία στίξης, ο Dexter πρόσθεσε ένα προσάρτημα που αποτελείται μόνο από σημεία στίξης.

Για να δείξει την λαμπρότητά του, ο Dexter μίσθωσε έναν βραβευμένο ποιητή και, μιμούμενος το ρωμαϊκό στεφάνι δάφνης, έβαλε στο κεφάλι του ποιητή του ένα στεφάνι από μαϊντανό. Ο Dexter, είχε βρει τον 20χρονο βραβευμένο ποιητή να πουλάει ψάρια στην αγορά.

Ο θρύλος του
 

Ο Timothy Dexter ήταν εμμονικός με την κληρονομιά του. Έφτασε στο σημείο να διοργανώσει μια ψεύτικη κηδεία για να δει πόσοι θα τον θρηνούσαν. Ο τάφος που κατασκεύασε για την ενδεχόμενη ταφή του ήταν τόσο μεγάλος και περίτεχνος που η πόλη τον χαρακτήρισε ανασφαλή για ταφή. Αντ' αυτού, μετά το θάνατό του το 1806, ο Dexter θάφτηκε σε έναν απλό τάφο.

Οι σύγχρονοί του τον ανακήρυξαν "αηδιαστικό και βλάκα". Άλλοι, επαίνεσαν την ιδιοφυΐα του και τον αποκάλεσαν σπουδαίο.
 
Το προσάρτημα στο βιβλίο του Dexter περιείχε μια σελίδα γεμάτη σημεία στίξης
 
Ο βιογράφος του Dexter, ο Samuel L. Knapp, συνοψίζει ως εξής:
 
"Υπάρχουν λίγοι άντρες που είναι αρκετά προσεκτικοί στις σκέψεις τους και μπορούν να αναλύουν κάθε κίνητρο ή δράση. Ο Timothy Dexter δεν ήταν ένας μεταξύ αυτών".

από: ati

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου