Δευτέρα 9 Αυγούστου 2021

Το Ναγκασάκι, πριν και μετά την ατομική βόμβα

 
Τρεις ημέρες μετά την καταστροφή της Χιροσίμα, ένα άλλο αμερικανικό βομβαρδιστικό έριξε το φορτίο του πάνω από το Ναγκασάκι, περίπου 185 μίλια νοτιοδυτικά της Χιροσίμα, στις 11:02 π.μ.
 
 
 
Στις αρχές του Αυγούστου 1945, ο πόλεμος άλλαξε για πάντα όταν οι ΗΠΑ έριξαν δύο ατομικές βόμβες στην Ιαπωνία, καταστρέφοντας τις πόλεις Χιροσίμα και Ναγκασάκι και σκοτώνοντας περισσότερους από 100.000 ανθρώπους. Ο άμεσος στόχος της Αμερικής ήταν να επισπεύσει την παράδοση της Ιαπωνίας, να τερματίσει τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και να αποφύγει περαιτέρω απώλειες των Συμμάχων. Ήθελε όμως να επιδείξει στον κόσμο -ιδιαίτερα στην Σοβιετική Ένωση- την τεράστια καταστροφική δύναμη της νέας τεχνολογίας της. Οι εικόνες της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι δείχνουν αυτή τη δύναμη: αυτό που ο αυτοκράτορας της Ιαπωνίας Χιροχίτο αποκάλεσε στη δήλωση παράδοσης "μια νέα και πιο σκληρή βόμβα". 
 
Το Κολλέγιο Ψυχιατρικής του Ναγκασάκι απείχε μόλις 800 μέτρα από το Σημείο Μηδέν. Σώθηκε χάρη στο ενισχυμένο τσιμέντο
 
Ένα προάστιο 4 μίλια από το κέντρο της πόλης
 
Το Ναγκασάκι δεν ήταν ο αρχικός στόχος αλλά έγινε μόνο όταν το πλήρωμα δεν μπόρεσε να βρει την πόλη Κοκούρα επειδή ήταν καλυμμένη από σύννεφα. Η έκρηξη στο Ναγκασάκι, μια βόμβα πλουτωνίου με την κωδική ονομασία "Fat Man", ζύγιζε σχεδόν 5 τόνους και κατασκευάστηκε για να παράγει μια έκρηξη 22 κιλοτόνων. Η καταστροφική του δύναμη εξαφάνισε περίπου το 30% της πόλης. Περίπου 60.000 έως 80.000 άνθρωποι πέθαναν, τόσο από την άμεση έκθεση, όσο και από μακροχρόνιες παρενέργειες της ακτινοβολίας.
 
Το λιμάνι του Ναγκασάκι γύρω στο 1920. Σε πρώτο πλάνο φαίνεται μια χριστιανική εκκλησία. 

Μεταξύ των λίγων κτιρίων που σώθηκαν από την βόμβα πλουτωνίου στο Ναγκασάκι ήταν η χριστιανική εκκλησία στο λιμάνι.

Ένας δρόμος στο Ναγκασάκι γύρω στο 1940

Τα ερείπια στο Ναγκασάκι μετά την ρίψη της ατομικής βόμβας
 
από:  history

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου