Τρίτη 17 Αυγούστου 2021

Το Μουσείο των Αγίων Ψυχών του Καθαρτηρίου στην Ρώμη

 
Μια συλλογή αντικειμένων που υποτίθεται ότι είναι υπογεγραμμένα από τα χέρια των ψυχών στο Καθαρτήριο.
 
 
 
Στο πίσω μέρος της εκκλησίας del Sacro Cuore del Suffragio (Ιερή Καρδιά του Ιησού στο Πράτι, ή "Sacro Cuore del Suffragio" δηλαδή, Ιερή Καρδιά της Ψηφοφορίας) στις όχθες του Τίβερη βρίσκεται το μικροσκοπικό αιωνόβιο Piccolo Museo Del Purgatorio, δηλαδή το "Μουσείο των Αγίων Ψυχών του Καθαρτηρίου", το οποίο διαθέτει μια συλλογή από Βίβλους, βιβλία προσευχής, επιφάνειες τραπεζιών και είδη ένδυσης που λέγεται ότι είναι υπογεγραμμένα από τα χέρια των ψυχών στο Καθαρτήριο.
 
Η Chiesa del Sacro Cuore di Gesù in Prati - πηγή

Σύμφωνα με τους Καθολικούς, η ψυχή όσων πεθαίνουν εγκλωβίζεται στο Καθαρτήριο μέχρι να εξιλεωθεί για τις αμαρτίες της, αλλά μπορεί να επισπεύσει την άνοδό της στον ουρανό μέσω των προσευχών αγαπημένων προσώπων που βρίσκονται ακόμη στη γη. Τα καμένα αποτυπώματα χεριών και άλλα σημάδια καψίματος που συλλέγονται σε αυτό το μουσείο πιστεύεται ότι είναι προϊόν ψυχών που παρακαλούν τους αγαπημένους τους να προσεύχονται πιο σκληρά.

Αν και δεν αναφέρεται στην Βίβλο, η ιδέα του Καθαρτηρίου είναι ένα πολύ παλιά στην καθολική πίστη και χρονολογείται τουλάχιστον από τον 11ο αιώνα. Η αντίληψη ότι οι παγιδευμένες ψυχές μπορεί να χρειαστεί να ελευθερωθούν προέρχεται από μια ιστορία που φέρεται να είπε στον ηγούμενο Odilo του Cluny ένας μοναχός που επέστρεφε από τους Αγίους Τόπους. Ο μοναχός είπε ότι το πλοίο του ναυάγησε και ο ίδιος βγήκε σε ένα μυστηριώδες νησί. Εκεί ζούσε ένας ερημίτης ο οποίος ανέφερε τη δική του ιστορία για ένα μυστηριώδες χάσμα, από το οποίο έβγαιναν δαιμονικές φλόγες και τα αγωνιώδη ουρλιαχτά παγιδευμένων ψυχών. Επισήμανε ότι, όταν οι ζωντανοί προσεύχονταν ή έδιναν ελεημοσύνη στους φτωχούς για λογαριασμό τους, οι δαίμονες διαμαρτύρονταν για την απώλεια ψυχών.
 
Απεικόνιση του Καθαρτηρίου χωρίς φλόγες, του Gustave Doré για το Purgatorio του Δάντη, άσμα 24 - πηγή

Η απελευθέρωση των εγκλωβισμένων ψυχών έγινε προτεραιότητα για την Εκκλησία και για τα μέλη της οικογένειας που θρηνούσαν τους νεκρούς αγαπημένους τους. Η 2α Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Ημέρα των Ψυχών, όπου πιστεύεται ότι οι προσευχές των ζωντανών μπορούν να μεσολαβήσουν για λογαριασμό των νεκρών που είχαν πεθάνει χωρίς συγχώρεση, ή για μωρά που είχαν πεθάνει πριν από το βάπτισμα, απελευθερώνοντάς τους έτσι προς τον Παράδεισο. Σύμφωνα με το καθολικό δόγμα, κανείς δεν μπορεί να πάει στην κόλαση από το Καθαρτήριο.
 
Σημάδια σε ένα μικρό ξύλινο τραπέζι (και στο μανίκι και το μεσοφόρι) της Μητέρας Isabella Fornari, ηγουμένη του τάγματος sanctae Clarae της Μονής του Αγίου Φραγκίσκου στο Τόντι. Τα τέσσερα σημάδια άφησε ο εκλιπών πατήρ Panzini, πρώην ηγούμενος Olivetano της Μάντοβα την 1η Νοεμβρίου 1731

 
Λέγεται ότι, το 1897, μια φωτιά έκαψε το παρεκκλήσι του Chiesa del Sacro Cuore del Suffragio. Ο ιερέας Victor Jouët είδε στον τοίχο πίσω από το βωμό την εικόνα ενός ανθρώπινου προσώπου που έφερε μια θλιβερή και μελαγχολική έκφραση, που ήταν εντυπωσιασμένος από τις φλόγες. Πίστευε ότι η ψυχή ενός νεκρού, καταδικασμένου στο Καθαρτήριο, είχε προσπαθήσει να έρθει σε επαφή με ζωντανούς ανθρώπους.
 
Το αποτύπωμα του νεκρού Joseph Schitz όταν άγγιξε με το δεξί χέρι το γερμανικό βιβλίο προσευχής του αδελφού του George στις 21 Δεκεμβρίου 1838 στο Sarralbe στη Λωρραίνη. Ο νεκρός άνδρας ζήτησε ο αδερφός του να προσευχηθεί για να λάβει συγχώρεση για την ασέβειας που έδειξε κατά τη διάρκεια της ζωής του

 
Η μικρή συλλογή αντικειμένων του μουσείου περιέχεται σε μια γυάλινη θήκη και πρόκειται για τέσσερα αντικείμενα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου