Δευτέρα 23 Αυγούστου 2021

Γιατί η τράπουλα διαθέτει δύο τζόκερ;


Όπως είναι γνωστό, η τράπουλα αποτελείται από αριθμούς, τρεις συγκεκριμένες φιγούρες και το φύλλο του Τζόκερ, που σε πολλά παιχνίδια μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κάποιο φύλλο που λείπει.
 
Ποιος λοιπόν είναι ο λόγος ύπαρξής του και γιατί απεικονίζει αυτή την φιγούρα;



Δείτε ακόμη:


Αρχικά, ο κύριος σκοπός του τζόκερ δεν ήταν αυτό το πράγμα. Τα εν λόγω φύλλα προστέθηκαν στην τράπουλα γύρω στη δεκαετία του 1860 -πολύ καιρό μετά την καθιέρωση των τραπουλών- για να αξιοποιήσουν τη δημοτικότητα του παιχνιδιού "euchre", που προέρχεται από ένα παιχνίδι από την Αλσατία, το "juckerspiel". Σε αυτό το παιχνίδι, τα δύο κορυφαία ατού είναι οι βαλέδες, γνωστοί ως "right bower" (δεξιός) και "left bower" (αριστερός), μιας και "bauer" στα γερμανικά σημαίνει "βαλές" (η άμεση μετάφραση του είναι αγρότης). Όμως οι παίκτες του juckerspiel δημιούργησαν μια κάρτα που θα μπορούσε να ξεπεράσει ακόμη και τους βαλέδες. Αυτή η κάρτα ονομάστηκε "best bower" (καλύτερος) και είναι το τζόκερ.

Επειδή η λέξη τζόκερ ηχητικά μοιάζει αρκετά με το jucker και το euchre, μερικοί πιστεύουν ότι το όνομά του προήλθε από εκεί. Δε συμφωνούν όμως όλοι με αυτό. Σύμφωνα με την σελίδα μιας εταιρίας κατασκευής τραπουλών, "δεν είναι παρά μια σύμπτωση". Επίσης, είναι πιθανό να επιλέχθηκε ο χαρακτήρας ενός γελωτοποιού (τζόκερ κυριολεκτικά σημαίνει χωρατατζής, καλαμπουρτζής και κατ' επέκταση κλόουν, ζογκλέρ και σαλτιμπάγκος, έτσι ακριβώς όπως απεικονίζεται στα χαρτιά) επιλέχθηκε απλά επειδή ταιριάζει με τους βασιλιάδες, τις βασίλισσες και ολόκληρο το θέμα της μεσαιωνικής αυλής. Ο λόγος που κάθε τράπουλα περιλαμβάνει δύο τζόκερ -όταν υπάρχει μόνο ένας "καλύτερος" στο παιχνίδι euchre- είναι επίσης ασαφές. Ίσως οι κατασκευαστές απλά έμειναν προσκολλημένοι στο ότι οι τράπουλες πρέπει να έχουν άρτιο αριθμό καρτών.

Αν και το euchre τελικά ξεπεράστηκε από το μπριτζ στις ΗΠΑ, τα τζόκερ μπήκαν σε πολλά άλλα παιχνίδια τράπουλας, όπως το πόκερ και το κανάστα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο τζόκερ χρησιμεύει ως μπαλαντέρ ή ατού.

από: mental floss

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου