Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

Κάποτε, κάποιοι έβαλαν και πέμπτη φυλή στις τράπουλες


Στον Μεσαίωνα το να ασχολείται κανείς με παιγνιόχαρτα θεωρούνταν ενασχόληση με την μαγεία. Οι Γάλλοι εισήγαγαν τις τέσσερις βασικές φυλές που χρησιμοποιούμε μέχρι και σήμερα (καρδιές, κούπες, μπαστούνια, καρό). Αλλά κάτι που ίσως δεν ξέρουν πολλοί είναι ότι κάποτε κάποιοι προσπάθησαν να εισάγουν και πέμπτη φυλή.



Στα τέλη της δεκαετίας του 1930, η United States Playing Card Company ήταν μια από τις πολλές κατασκευάστριες εταιρίες που εισήγαγαν μια τράπουλα με 65 κάρτες. Σε αντίθεση με τις τέσσερις φυλές, το πακέτο περιείχε και μια πέμπτη: τον "αετό" (στην Αγγλία, οι εταιρίες χρησιμοποιούσαν ως σύμβολο της πέμπτης φυλής μια μπλε κορώνα). Οι κάρτες ήταν πράσινες αντί για κόκκινες και μαύρες και είχαν ως σκοπό τη χρήση τους στο μπριτζ. Στο Hoyle’s Modern Encyclopedia of Card Games αναφέρεται ότι οι συγκεκριμένες τράπουλες περιείχαν οδηγίες για να παίξει κάποιος μια έκδοση του πόκερ με πέντε φυλές.


Από πού προήλθε η ιδέα

Αν και υπάρχουν πολλές αναφορές για τέσσερις και πλέον φυλές στις τράπουλες, η ιδέα του μπριτζ των πέντε φυλών φέρεται ότι ήταν του Βιεννέζου ψυχολόγου Walter Marseille, που θεωρούσε ότι οι πρόσθετες κάρτες θα έκαναν το παιχνίδι πιο σύνθετο και ενδιαφέρον. Ενώ οι παίκτες φάνηκε να ενδιαφέρονται αμέσως, η προσθήκη αυτή έθεσε μια τεράστια πρόκληση στην αυτοσυγκέντρωση. Σύμφωνα με τα ΜΜΕ της εποχής, οι περισσότεροι άνθρωποι είχαν αρκετό πρόβλημα στο να απομνημονεύσουν 52 κάρτες, πόσο μάλλον 65.

"Τα εγκεφαλικά κύτταρα του μέσου παίκτη μπριτζ είναι επιβαρύνονται σοβαρά με τις 52 κάρτες και τις τέσσερις φυλές μέσα από την περίπλοκη ακολουθία του παιχνιδιού", έγραφε το περιοδικό Life το 1938. "Όσοι παίκτες έχουν καλή μνήμη, το νέο παιχνίδι προσφέρει μια πρόκληση, αλλά για άλλους ένα τεράστιο εμπόδιο". Ένας δημοσιογράφος έγραψε ότι το επόμενο βήμα θα ήταν το "ποδόσφαιρο με τέσσερα τέρματα".

Οι αρνητές είχαν δίκιο. Ενώ οι τράπουλες των πέντε φυλών ήταν δημοφιλής στην Ευρώπη για κάμποσο χρονικό διάστημα, δεν "ήρθαν για να μείνουν" τελικά. Μέχρι το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ο αετός δεν υπήρχε πουθενά και η συμβολή του Marseille ξεχάστηκε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου