Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2016

Ο Κήπος των Επίγειων Απολαύσεων και οι ιστορίες του

Κήπος των Επίγειων Απολαύσεων στο Μουσείο ντελ Πράδο στη Μαδρίτη - πηγή

Ο Ιερώνυμος Μπος (Hieronymus van Aken) ήταν σημαντικός Ολλανδός ζωγράφος που έζησε την περίοδο του μεσαίωνα. Στην εποχή του θεωρήθηκε ένας "επινοητής τεράτων και χιμαιρικών οπτασιών" ενώ περίπου στα 1600 ο ιστορικός τέχνης Κάρελ φαν Μάντερ χαρακτήρισε τους πίνακες του Μπος ως "θαυμαστές και παράξενες φαντασιώσεις, συχνά ανατριχιαστικές". Στον 20ό αιώνα, αρκετοί μελετητές του έργου του Μπος απέδωσαν ένα βαθύτερο νόημα στη ζωγραφική του και προσπάθησαν να ερμηνεύσουν τις καταβολές της. Έχει χαρακτηριστεί ως ένας υπερρεαλιστής του 15ου αιώνα ενώ για άλλους, το έργο του αντανακλά απόκρυφες πρακτικές του μεσαιωνικού κόσμου όπως η αλχημεία ή η μαγεία.



Ένα από τα δημοφιλέστερα και ίσως σημαντικότερα έργα του είναι ο Κήπος των Επίγειων Απολαύσεων, έργο που θεωρείται γενικά ως το σχόλιο του Μπος πάνω στο θέμα του θανάσιμου αμαρτήματος της λαγνείας. Στο αριστερό φύλλο του τρίπτυχου απεικονίζεται ο Αδάμ και η Εύα στον κήπο της Εδέμ, στο μεσαίο φύλλο κυριαρχεί το θέμα των σαρκικών απολαύσεων ενώ στο δεξιό φύλλο δεσπόζει η απεικόνιση της Κόλασης.

Δείτε σε μεγέθυνση τον Κήπο και να ανακαλύψετε τις πολλές ιστορίες που κρύβονται πίσω από τις εικόνες στο τρίπτυχο. Κάντε κλικ στα λευκά πλαίσια του κειμένου για να ακούσετε ή/ και να διαβάσετε αυτές τις ιστορίες.

Ακούστε εδώ και ένα τραγούδι που ήταν κρυμμένο στο τρίπτυχο.

1 σχόλιο: