Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2016

Vertical Earth Kilometer: ένα έργο που μπορεί και να μην υπάρχει


Στο Friedrichsplatz Park στην πόλη Κάσσελ της Γερμανίας, υπάρχει ένα έργο τεράστιας κλίμακας, αλλά δεν μπορεί να το δει κανείς. Το μοναδικό ορατό τμήμα του έργου είναι ένας μικρός ορειχάλκινος δίσκος, με διάμετρο 2 ίντσες, τοποθετημένος σε μια κόκκινη πλάκα, διαστάσεων 2x2 μέτρα. Αυτός ο απλός ορειχάλκινος δίσκος είναι η άκρη του έργου: μιας ράβδου μήκους ενός χιλιομέτρου που μπαίνει κάθετα στο έδαφος.




Αυτό το περίεργο έργο τέχνης εγκαταστάθηκε το 1977 από τον Αμερικανό καλλιτέχνη Walter De Maria ο οποίος είναι γνωστός για τα μνημειακά γλυπτά του, που συνδυάζουν την απλότητα του μινιμαλισμού και τη μεγάλη κλίμακα. Πριν από αυτό το έργο, ο Walter είχε δημιουργήσει το "The Lightning Field" στο Νέο Μεξικό που αποτελείται από 400 ορειχάλκινες ράβδους τοποθετημένες σε ένα πλέγμα διαστάσεων 1,6x1 χλμ. Άλλη δημιουργία του De Maria είναι το "The Broken Kilometer" που αποτελείται από ορειχάλκινες ράβδους μήκους 502 μέτρων, η κάθε μια με την ίδια διάμετρο των ράβδων που χρησιμοποίησε για "The Vertical Earth Kilometer", τοποθετημένες σε πέντε παράλληλες σειρές των εκατό ράβδων η κάθε μια. Αυτό το έργο του βρίσκεται στη Νέα Υόρκη.


Το "The Vertical Earth Kilometer" είναι μακράν το πιο παράξενο έργο του μιας και κανείς δεν μπορεί να το δει, πέρα από την άκρη του, και απαιτεί την εμπιστοσύνη του θεατή ότι το έργο υπάρχει.


Για το έργο, ο Walter χρησιμοποίησε ένα γεωτρύπανο για να ανοίξει μια τρύπα που διαπερνά έξι γεωλογικά στρώματα. Χρειάστηκε 79 ημέρες για να φθάσει στο ακριβές βάθος. Η μεταλλική ράβδος αποτελείται από 167 ράβδους μήκους 20 ποδών η κάθε μια και οι οποίες έχουν βιδωθεί μεταξύ τους. Το έργο κόστισε 750.000 γερμανικά μάρκα, μεγάλο πόσο για εκείνη την εποχή, και αναπόφευκτα υποκίνησε τη δημόσια κατακραυγή, μιας και το τελικό έργο φαίνεται σαν να μην υπάρχει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου