Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016

Η πραγματική ιστορία της "Μελωδία της Ευτυχίας"

9 Δεκεμβρίου 1937 - Η οικογένεια φον Τραπ τραγουδάει σε μια ραδιοφωνική εκπομπή στο Λονδίνο

Η Μελωδία της Ευτυχίας (The Sound of Music), που κυκλοφόρησε το 1965, είναι η πέμπτη ταινία σε είσπραξης όλων των εποχών. Έσπασε το ρεκόρ εισπράξεων που κατείχε από το 1939 η ταινία Όσα Παίρνει ο Άνεμος (Gone With the Wind) και κράτησε την πρώτη θέση μέχρι και το 1975, χρονιά στην οποία η ταινία Τα σαγόνια του καρχαρία (Jaws) κατέρριψε το ρεκόρ εισπράξεων.

Η ιστορία που αφηγείται είναι αληθινή -μέχρι ενός σημείου.



Η ταινία ήταν μια προσαρμογή του ομώνυμου μιούζικαλ του Μπρόντγουεϊ του 1959, του οποίου τα τραγούδια έγραψαν οι Ρίτσαρντ Ρότζερς και Όσκαρ Χάμερσταϊν. Το μιούζικαλ του Μπρόντγουεϊ όπως και η ταινία βασίστηκαν με τη σειρά τους στο αυτοβιογραφικό βιβλίο της Μαρίας φον Τραπ The Story of the Trapp Family Singers και η προσαρμογή για τη μεγάλη οθόνη έγινε από τους Έρνεστ Λέμαν, Χάουαρντ Λίντσεϊ και Ράσελ Κράουζε.

Ο παραγωγός της ταινίας, Ρόμπερτ Γουάιζ, δήλωσε στην οικογένεια φον Τραπ ότι δεν γυρνούσε κάποιο ντοκιμαντέρ, αλλά μια δραματική ταινία για την οποία όλοι θα μπορούσαν να αισθάνονται υπερηφάνεια.

1940 - Η Μαρία φον Τραπ (μπροστά) και πέντε από τα δέκα παιδιά της


1950 περίπου - Η Μαρία τραγουδά με τα παιδιά της Johannes, Eleonore, Hedwig, Martina, Maria, Rosemarie και Werner στο Λονδίνο


Ο πυρήνας της ταινίας ήταν αληθινός. Η τότε 19χρονη Μαρία είχε όντως σταλεί να γίνει μοναχή στο Salzburg Abbey. Η ηγουμένη την έστειλε ως δασκάλα στα παιδιά του χήρου πλοίαρχου Γκεόργκ φον Τραπ.

Η οικογένεια έγινε γνωστή ως η Χορωδία της Οικογένειας φον Τραπ και έφυγαν από την πατρίδα τους όταν η Γερμανία προσάρτησε την Αυστρία.

Αλλά μερικές βασικές διαφορές παραμένουν.

Ο Γκεόργκ ήταν 25 χρόνια μεγαλύτερος της Μαρίας όταν παντρεύτηκαν στα τέλη της δεκαετίας του 1920, και όχι στα τέλη της δεκαετίας του 1930.

Η Μαρία ήταν σαφής ως προς τα αισθήματά της για τον Γκεόργκ:
Δεν τον αγαπούσα αληθινά. Μου άρεσε, αλλά δεν τον αγαπούσα. Ωστόσο, μου άρεσαν τα παιδιά. Έτσι, κατά κάποιον τρόπο, παντρεύτηκα τα παιδιά.

Από το 1929 ως το 1939, ο Γκεόργκ και η Μαρία απέκτησαν τρία παιδιά -εκτός από τα εφτά του Γκεόργκ.

Αλλά ήταν η κατάρρευση της τράπεζας που διαχειριζόταν τα οικονομικά της οικογένειας που τους παρακίνησε να αρχίσουν να περιοδεύουν τραγουδώντας, φέρνοντας τον Γκεόργκ σε αμηχανία.

Όντας Αντιναζί, η οικογένεια έφυγε από την Αυστρία όταν οι Ναζί θέλησαν να στρατολογήσουν τον Γκεόργκ στο ναυτικό τους. Αλλά δεν πέρασαν τα βουνά στην Ελβετία με τα πόδια -ένα ταξίδι περίπου 200 μίλια. Αντίθετα, πήγαν με τρένο στην Ιταλία και μετά στις ΗΠΑ. Το σπίτι τους στην Αυστρία έγινε η έδρα του Χάινριχ Χίμλερ.

Ο Γκεόργκ πέθανε το 1947 στο Βερμόντ. Οι Von Trapp Family συνέχισε ακόμη μια δεκαετία πριν η οικογένεια τελικά διαλυθεί το 1957.

Η Μαρία πέθανε το 1987, στα 82 της. Αλλά, όπως μπορεί να γνωρίζουν οι φανατικοί της ταινίας, κάνει μια μικρή εμφάνιση στην ταινία. Η Μαρία και δυο από τις κόρες της περπατούν κατά μήκος μια αψίδα καθώς η Τζούλι Άντριους τραγουδά "I must stop these doubts, all these worries / If I don't, I just know I'll turn back" στο "I Have Confidence".


27 Απριλίου 1965 - Η Μαρία και η ηθοποιός του μιούζικαλ Paula Hendrix


15 Απριλίου 1964 - Η Μαρία φον Τραπ

από: mashable

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου