Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016

Η πραγματική ιστορία της "Μελωδία της Ευτυχίας"

9 Δεκεμβρίου 1937 - Η οικογένεια φον Τραπ τραγουδάει σε μια ραδιοφωνική εκπομπή στο Λονδίνο

Η Μελωδία της Ευτυχίας (The Sound of Music), που κυκλοφόρησε το 1965, είναι η πέμπτη ταινία σε είσπραξης όλων των εποχών. Έσπασε το ρεκόρ εισπράξεων που κατείχε από το 1939 η ταινία Όσα Παίρνει ο Άνεμος (Gone With the Wind) και κράτησε την πρώτη θέση μέχρι και το 1975, χρονιά στην οποία η ταινία Τα σαγόνια του καρχαρία (Jaws) κατέρριψε το ρεκόρ εισπράξεων.

Η ιστορία που αφηγείται είναι αληθινή -μέχρι ενός σημείου.Η ταινία ήταν μια προσαρμογή του ομώνυμου μιούζικαλ του Μπρόντγουεϊ του 1959, του οποίου τα τραγούδια έγραψαν οι Ρίτσαρντ Ρότζερς και Όσκαρ Χάμερσταϊν. Το μιούζικαλ του Μπρόντγουεϊ όπως και η ταινία βασίστηκαν με τη σειρά τους στο αυτοβιογραφικό βιβλίο της Μαρίας φον Τραπ The Story of the Trapp Family Singers και η προσαρμογή για τη μεγάλη οθόνη έγινε από τους Έρνεστ Λέμαν, Χάουαρντ Λίντσεϊ και Ράσελ Κράουζε.

Ο παραγωγός της ταινίας, Ρόμπερτ Γουάιζ, δήλωσε στην οικογένεια φον Τραπ ότι δεν γυρνούσε κάποιο ντοκιμαντέρ, αλλά μια δραματική ταινία για την οποία όλοι θα μπορούσαν να αισθάνονται υπερηφάνεια.

1940 - Η Μαρία φον Τραπ (μπροστά) και πέντε από τα δέκα παιδιά της


1950 περίπου - Η Μαρία τραγουδά με τα παιδιά της Johannes, Eleonore, Hedwig, Martina, Maria, Rosemarie και Werner στο Λονδίνο


Ο πυρήνας της ταινίας ήταν αληθινός. Η τότε 19χρονη Μαρία είχε όντως σταλεί να γίνει μοναχή στο Salzburg Abbey. Η ηγουμένη την έστειλε ως δασκάλα στα παιδιά του χήρου πλοίαρχου Γκεόργκ φον Τραπ.

Η οικογένεια έγινε γνωστή ως η Χορωδία της Οικογένειας φον Τραπ και έφυγαν από την πατρίδα τους όταν η Γερμανία προσάρτησε την Αυστρία.

Αλλά μερικές βασικές διαφορές παραμένουν.

Ο Γκεόργκ ήταν 25 χρόνια μεγαλύτερος της Μαρίας όταν παντρεύτηκαν στα τέλη της δεκαετίας του 1920, και όχι στα τέλη της δεκαετίας του 1930.

Η Μαρία ήταν σαφής ως προς τα αισθήματά της για τον Γκεόργκ:
Δεν τον αγαπούσα αληθινά. Μου άρεσε, αλλά δεν τον αγαπούσα. Ωστόσο, μου άρεσαν τα παιδιά. Έτσι, κατά κάποιον τρόπο, παντρεύτηκα τα παιδιά.

Από το 1929 ως το 1939, ο Γκεόργκ και η Μαρία απέκτησαν τρία παιδιά -εκτός από τα εφτά του Γκεόργκ.

Αλλά ήταν η κατάρρευση της τράπεζας που διαχειριζόταν τα οικονομικά της οικογένειας που τους παρακίνησε να αρχίσουν να περιοδεύουν τραγουδώντας, φέρνοντας τον Γκεόργκ σε αμηχανία.

Όντας Αντιναζί, η οικογένεια έφυγε από την Αυστρία όταν οι Ναζί θέλησαν να στρατολογήσουν τον Γκεόργκ στο ναυτικό τους. Αλλά δεν πέρασαν τα βουνά στην Ελβετία με τα πόδια -ένα ταξίδι περίπου 200 μίλια. Αντίθετα, πήγαν με τρένο στην Ιταλία και μετά στις ΗΠΑ. Το σπίτι τους στην Αυστρία έγινε η έδρα του Χάινριχ Χίμλερ.

Ο Γκεόργκ πέθανε το 1947 στο Βερμόντ. Οι Von Trapp Family συνέχισε ακόμη μια δεκαετία πριν η οικογένεια τελικά διαλυθεί το 1957.

Η Μαρία πέθανε το 1987, στα 82 της. Αλλά, όπως μπορεί να γνωρίζουν οι φανατικοί της ταινίας, κάνει μια μικρή εμφάνιση στην ταινία. Η Μαρία και δυο από τις κόρες της περπατούν κατά μήκος μια αψίδα καθώς η Τζούλι Άντριους τραγουδά "I must stop these doubts, all these worries / If I don't, I just know I'll turn back" στο "I Have Confidence".


27 Απριλίου 1965 - Η Μαρία και η ηθοποιός του μιούζικαλ Paula Hendrix


15 Απριλίου 1964 - Η Μαρία φον Τραπ

από: mashable

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου