Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2016

Αγκινάρες και αυγά: Υλικά στα οποία έκρυβαν μηνύματα οι γυναίκες κατάσκοποι του 17ου αιώνα

Η Elizabeth Stuart, βασίλισσα της Βοημίας, έστελνε κρυπτογραφημένες επιστολές, με αλγόριθμους κρυπτογράφησης, κώδικες και αόρατο μελάνι ενώ ήταν εξόριστη στη Χάγη

Τον 17ο αιώνα, η κατασκοπεία ήταν πιο ποικιλόμορφη απ' ό,τι μπορεί κάποιος να περιμένει. Οι γυναίκες κατάσκοποι ασχολούνταν με μερικές από τις πιο συναρπαστικές τεχνικές στη συλλογή πληροφοριών.

Μια έρευνα σχετική με τις κατασκόπους που δρούσαν στην Ευρώπη και την Αγγλία δείχνει ότι χρησιμοποιούσαν ένα ευφυές "οπλοστάσιο", όπως αυγά και αγκινάρες, για να προωθήσουν τα μυστικά τους.



Μια ερευνήτρια του Πανεπιστημίου του Λέιντεν στο Λέιντεν της Ολλανδίας εξέταζε επιστολές που έστειλε η Elizabeth Stuart, Βασίλισσα της Βοημίας, ενώ ήταν εξόριστη στη Χάγη. Η Dr. Nadine Akkerman ανακάλυψε ότι κάποιες επιστολές ήταν γεμάτες με μυστικούς κώδικες. Όσες στέλνονταν μέσω επίσημου ταχυδρομείου περιείχαν είτε ψευδείς ή απλά επιφανειακές πληροφορίες. Όσες αποστέλλονταν μέσω των Βρυξελλών και της Αμβέρσας ήταν γεμάτες με αλγόριθμους κρυπτογράφησης και αόρατο μελάνι.

Aphra Behn, Βρετανίδα μυθιστοριογράφος, θεατρικός συγγραφέας, ποιήτρια και κατάσκοπος του 17ου αιώνα

Η Akkerman άρχισε να εντοπίζει και να διερευνά γυναίκες κατασκόπους όπου έβρισκε λέξεις όπως "adventuress" ή "Royalist heroine" στην περιγραφή τους, όροι οι οποίοι ήταν σε πολλές περιπτώσεις ευφημισμοί για τους κατασκόπους. Οι γυναίκες κατάσκοποι μπορούσαν να είναι νοσοκόμες, νοσηλεύτριες, καταστηματάρχες, αρχόντισσες. Αυτές οι γυναίκες ήταν σε θέση να συγκεντρώσουν απαρατήρητες πληροφορίες επειδή δεν τις θεωρούσαν πολιτικά ενεργές. Τους άντρες κατάσκοπους τους κρεμούσαν, αλλά τις γυναίκες τις φυλάκιζαν για τρεις μήνες στον Πύργο του Λονδίνου.

Η Akkerman βρήκε περίπου 60 τέτοιες περιπτώσεις γυναικών κατασκόπων κατά τον 17ο αιώνα. Η Βρετανίδα μυθιστοριογράφος, θεατρικός συγγραφέας και ποιήτρια Aphra Behn ήταν κατάσκοπος, στις υπηρεσίες του βασιλιά Καρόλου και διεξήγαγε κατασκοπεία στην Αμβέρσα υπό τα κωδικά ονόματα "Astrea" και "Agent 160".

Σε συνεργασία με το MIT, η Akkerman έφτιαξε μερικά βίντεο όπου αναδημιουργεί μερικές από τις έξυπνες μεθόδους που χρησιμοποιούσαν οι γυναίκες κατάσκοποι. Το 1656, μια κατάσκοπος έγραψε μια επιστολή στον αδελφό της στην οποία του ζητούσε να επικοινωνήσει μαζί της με μια αγκινάρα.



Μια άλλη μέθοδος ήταν το να βάζουν μηνύματα μέσα σε ωμά αυγά. Έβαζαν το αυγό στο ξύδι για να μαλακώσει το κέλυφός του και μόλις εκείνο μαλάκωνε, έκοβαν το αυγό με ένα μαχαίρι, κάνοντάς του μια μικρή σχισμή, και έβαζαν ένα μικρό κομμάτι χαρτί μέσα. Στη συνέχεια τοποθετούσαν το αυγό σε κρύο νερό για να σκληρύνει ξανά το κέλυφός του. Αν και η μέθοδος είναι αρκετά απλή, η ιδέα είναι ευφυέστατη: ποιος θα σκεφτόταν να ελέγξει ένα καλάθι με αυγά;



από: atlas obscura

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου