Εδώ και σχεδόν 90 χρόνια, η Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών απονέμει "αριστεία" στη μεγάλη οθόνη. Κατά τη διάρκεια αυτών των δεκαετιών, υπήρξαν πολλές "πρώτες" -και μερικές "μοναδικές"- φορές.
Δείτε μερικές τέτοιες.
Δείτε ακόμη:
Όλες οι προτεινόμενες ταινίες για τα φετινά Όσκαρ σε ένα επικό τρέιλερ
Τα πιο επιτυχημένα φιλμ στην ιστορία των Βραβείων της Ακαδημίας
Τα βραβεία Όσκαρ σε αριθμούς
Οι οσκαρικές Καλύτερες Ταινίες που κράτησαν τη "μαγεία" των βιβλίων που στηρίχθηκαν
Έξι άνθρωποι που κέρδισαν Όσκαρ αλλά δεν υπήρξαν ποτέ!
Για το αγαλματίδιο της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου ονομάζεται Όσκαρ;
Ποιο ήταν το μοντέλο για το αγαλματίδιο των Όσκαρ;
Πρώτος μαύρος/η καλλιτέχνης/ις που κέρδισε Όσκαρ: Χάτι ΜακΝτάνιελ (Hattie McDaniel)
Το 1940, η Χάτι ΜακΝτάνιελ έγινε η πρώτη αφροαμερικανή υποψήφια για Όσκαρ και η πρώτη αφροαμερικανή που κέρδισε Όσκαρ Καλύτερου Γυναικείου Ρόλου στην ταινία Gone with the wind (Όσα παίρνει ο άνεμος). Σχεδόν 25 χρόνια μετά, το 1964, ο Σίντνεϊ Πουατιέ έγινε ο πρώτος αφροαμερικανός άντρας που κέρδισε Όσκαρ στην ταινία Lilies of the Field (Κάτω από το βλέμμα του Θεού).
Πρώτος ηθοποιός που αρνήθηκε το Όσκαρ: Τζορτζ Σι Σκοτ (George C. Scott)
Το 1971, ο Τζορτζ Σι Σκοτ αρνήθηκε τόσο την υποψηφιότητα όσο και τη νίκη ως στρατηγός Πάτον (Patton/ Ο θρύλος της Νορμανδίας). Ο Σκοτ έστειλε στην Ακαδημία ένα τηλεγράφημα λέγοντας ότι αρνείται να δεχτεί την υποψηφιότητα γιατί αντιπαθούσε τη διαδικασία της ψηφοφορίας και ότι η αίσθηση ότι ανταγωνίζονται τους συναδέλφους του ήταν καλλιτεχνικά λάθος. Όταν ανακοινώθηκε το όνομά του ως ο νικητής, ο Σκοτ κοιμόταν στο σπίτι του.
Πρώτος/η παρουσιαστής/στρια με Όσκαρ: Νόρμα Σίρερ (Norma Shearer)
Στην τρίτη τελετή απονομής το 1931, η Σίρερ ήταν παρουσιάστρια στην κατηγορία "Καλύτερη Ηθοποιός". Η Σίρερ εκείνη τη χρονιά ήταν υποψήφια για δύο βραβεία στην κατηγορία "Καλύτερη Ηθοποιός" και το κέρδισε για το ρόλο της στην ταινία The Divorcee (Μετά το Διαζύγιο). Ήταν η τελευταία φορά που κάποιος υποψήφιος παρουσίαζε τη δική του κατηγορία.
Πρώτη έγχρωμη ταινία που κέρδισε Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας: Όσα παίρνει ο άνεμος
Το 1938, το A Star Is Born (Ένα αστέρι γεννιέται) έγινε η πρώτη έγχρωμη ταινία που έλαβε υποψηφιότητα Καλύτερης Ταινίας. Δύο χρόνια αργότερα, το Όσα παίρνει ο άνεμος έγινε η πρώτη έγχρωμη ταινία που το κέρδισε. Μόλις το 1956 και οι πέντε υποψήφιες καλύτερες ταινίες ήταν έγχρωμες.
Πρώτος νικητής που ονομαζόταν Όσκαρ: Oscar Greeley Clendenning Hammerstein II (Όσκαρ Χάμερσταϊν)
Ο συνθέτης Όσκαρ Χάμερσταϊν ήταν ο πρώτος που ονομάζεται Όσκαρ και που κέρδισε Όσκαρ. Ο Χάμερσταϊν κέρδισε δύο βραβεία σε όλη την καριέρα του. Ένα το 1941 για το τραγούδι "The Last Time I Saw Paris" στην ταινία Lady Be Good και ένα το 1945 για το "It Might as Well Be Spring" στην ταινία State Fair (Νύχτες του Απρίλη).
Πρώτη τηλεοπτική μετάδοση της απονομής: 25η
Η πρώτη τελετή απονομής που μεταδόθηκε ήταν τα 25α βραβεία το 1953. Η εκπομπή ήταν ασπρόμαυρη τόσο από το RKO Pantages Theatre στο Χόλιγουντ, με οικοδεσπότη τον Μπομπ Χόουπ, όσο και από το NBC International Theatre στη Νέα Υόρκη, με τον Φρέντρικ Μαρτίου.
Το 1966, η τελετή απονομής των Όσκαρ μεταδόθηκε έγχρωμη, για πρώτη φορά στο ABC.
Πρώτη ακατάλληλη (Χ-rated) ταινία που κέρδισε Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας: Midnight Cowboy (Ο Καουμπόι του Μεσονυχτίου)
Η πρώτη και μοναδική ακατάλληλη ταινία που κέρδισε Όσκαρ ήταν το Midnight Cowboy το 1970. Το 1972, το A Clockwork Orange (Κουρδιστό Πορτοκάλι) ήταν η τελευταία ακατάλληλη ταινία που έλαβε υποψηφιότητα. Το 1990, η Ακαδημία απομάκρυνε τη διαβάθμιση "Χ" λόγω της σύνδεσής του με τις πορνογραφικές ταινίες. Αντ' αυτού εισήγαγε την ένδειξη "NC-17" για ταινίες με σεξ και βία.
Πρώτο συνέχεια που κέρδισε: The Godfather: Part ΙΙ (Ο Νονός 2)
Το 1975, το Νονός 2 έγινε η πρώτη συνέχεια που κέρδισε Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, δύο χρόνια μετά που κέρδισε η πρώτη το ίδιο βραβείο. Το Silence of the Lambs (Σιωπή των Αμνών - 1991) και Lord of the rings: The Return of the King (Η Επιστροφή του Βασιλιά - 2003) είναι η άλλες δύο.
Αν και το Σιωπή των Αμνών δεν είναι μια απευθείας συνέχεια της ταινίας του 1986 Manhunter του Michael Mann, είναι βασισμένο στη συνέχεια του μυθιστορήματος του Thomas Harris "Red Dragon", στο οποίο στηρίχτηκε το Manhunter.
Η πρώτη γυναίκα που κέρδισε Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας: Julia Philips
Το 1974, η Julia Phillips κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας για την ταινία The Sting (Το Κεντρί), μαζί με τους Tony Bill και τον τότε σύζυγό της και συμπαραγωγό, Michael Phillips.
Πρώτη Καλύτερη Σκηνοθέτης: Kathryn Bigelow (Κάθριν Μπίγκελοου)
Το 2010, μετά από 82 χρόνια Βραβείων, η Μπίγκελοου ήταν η πρώτη γυναίκα που κέρδισε Όσκαρ Καλύτερου Σκηνοθέτη, για την ταινία The Hurt Locker, η οποία κέρδισε και αυτό της Καλύτερης Ταινίας.
Μόνο τρεις άλλες γυναίκες έχουν προταθεί ως Καλύτερος Σκηνοθέτης: η Ιταλίδα Lina Wertmüller (Λίνα Βερτμίλερ) ήταν υποψήφια για το Pasqualino Settebellezze (Ο Πασκουαλίνο και οι επτά καλλονές) το 1977, η Jane Campion (Τζέιν Κάμπιον) για το The Piano (Μαθήματα Πιάνου) το 1993 και η Sofia Coppola (Σοφία Κόπολα) για το Lost in Translation (Χαμένοι στη μετάφραση) το 2004.
Πρώτη ταινία που κυκλοφόρησε πρώτα σε βίντεο (VHS) πριν από τα Όσκαρ: Η σιωπή των αμνών
Η Σιωπή των Αμνών ήταν η πρώτη υποψήφια για Καλύτερη Ταινία που κυκλοφορήσει σε VHS πριν από την τελετή απονομή. Η ταινία κυκλοφόρησε στις αίθουσες στις 14 Φεβρουαρίου του 1991 και σε VHS στις 24 Οκτωβρίου, περίπου τέσσερις μήνες πριν από τα Όσκαρ το 1992. Ήταν επίσης η πρώτη ταινία τρόμου που κέρδισε.
Πρώτη υποψηφιότητα σε ταινία κινουμένων σχεδίων: Beauty and the Beast (Η πεντάμορφη και το τέρας)
Αν και δεν κέρδισε το βραβείο, η ταινία του Disney το 1991, ήταν η πρώτη με υποψηφιότητα για Καλύτερη Ταινία. Από τότε, το Up (2009) και το Toy Story 3 (2010) της Pixar έχουν επίσης προταθεί για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας. Το 2001, η Ακαδημία θέσπισε την κατηγορία της Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων.
Πρώτος ηθοποιός που έλαβε δυο υποψηφιότητες για τον ίδιο ρόλο: Barry Fitzgerald (Μπάρι Φιτζέραλντ)
Το 1945, ο Barry Fitzgerald έγινε ο πρώτος και μοναδικός με υποψηφιότητα τόσο Α' Ανδρικού Ρόλου όσο και Β' για τον ίδιο ρόλο, παίζοντας τον αιδεσιμότατο Φιτσγκίμπον στην ταινία Going My Way (Ο Δρόμος της Αγάπης), κάτι που προκάλεσε σάλο και ανάγκασε την ακαδημία να αλλάξει τους κανόνες σύμφωνα με τους οποίους λαμβάνονται οι υποψηφιότητες. Ο Φιτζέραλντ κέρδισε αυτό του Β' Ανδρικού Ρόλου.
Πρώτος που κέρδισε μετά θάνατον: Peter Finch (Πίτερ Φιντς)
Ο Φιντς κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερου Ηθοποιού το 1977 για τον ρόλο του ως Howard Beale (Χάουαρντ Μπίαλ) στην ταινία Network (το Δίκτυο). Ο Φιντς πέθανε από καρδιακή προσβολή στις 14 Ιανουαρίου του 1977, τρις μήνες πριν την απονομή.
Πρώτες 3D ταινίες με υποψηφιότητα: Avatar και Up
Αν και το 3D υπάρχει από το 1915, οι πρώτες υποψηφιότητες ήρθαν το 2010. Ήταν το Avatar του James Cameron (Τζέιμς Κάμερον) και το Up των Pete Docter και Bob Peterson -και έχασαν από το The Hurt Locker.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου