Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2016

Μερικές πληροφορίες, που ίσως δεν ξέρετε, για τη Νεκρά Θάλασσα


Η Νεκρά Θάλασσα (ή Αλμυρή θάλασσα, ή Θάλασσα Αραβά, κατά την Παλαιά Διαθήκη, ή Μπαχρ Λουτ (= θάλασσα του Λωτ) κατά τους Άραβες, ή Ασφαλτίτις λίμνη κατά τους αρχαίους Έλληνες) είναι μια από τις πιο ενδιαφέρουσες λίμνες του κόσμου. Βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο της Γης, μεταξύ της Ιορδανίας προς τα ανατολικά και του Ισραήλ και της Δυτικής Όχθης στα δυτικά. Έχει μήκος, από Β. προς Ν., 77 χλμ. και μέγιστο πλάτος 16 χλμ.



Διαμορφώθηκε από ένα ρήγμα στο φλοιό της Γης
Η Νεκρά Θάλασσα δημιουργήθηκε εξαιτίας του γεγονότος ότι "τεντώθηκε" ο φλοιός της Γης εξαιτίας ενός ρήγματος. Γνωστό ως ένα τεκτονικό ρήγμα, η επιφάνεια βυθίστηκε εκεί όπου ο φλοιός ήταν ιδιαίτερα λεπτός. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η Νεκρά Θάλασσα μπορεί να βυθίζεται περισσότερο κάθε χρόνο.


Βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο της Γης
Η επιφάνεια της Νεκράς Θάλασσας βρίσκεται πάνω από 400 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, καθιστώντας την το χαμηλότερο σημείο στην επιφάνεια της Γης. Στο βαθύτερο τμήμα της, είναι περίπου 700 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Βρίσκεται στην άκρη της ερήμου της Ιουδαίας, μια πολύ ζεστή περιοχή στους πρόποδες του βράχου Ha-He'etekim. Είναι κοντά στην Ιερουσαλήμ και αποτελεί σημείο σύνδεσης μεταξύ της ερήμου και της γης στη Μέση Ανατολή.


Μπορεί να έχει ιαματικές ιδιότητες
Πολλοί γιατροί προτείνουν στους ασθενείς μια επίσκεψη στη Νεκρά Θάλασσα. Με έως και 32% αλάτι και εξαιρετικά υψηλή περιεκτικότητα σε ανόργανα άλατα, το νερό λέγεται ότι βοηθάει άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, προβλήματα αρθρώσεων, όπως η αρθρίτιδα, και πολλές χρόνιες παθήσεις του δέρματος, όπως η ψωρίαση, η ακμή, και η κυτταρίτιδα. Αν κάποιος προχωρήσει περαιτέρω στο νερό, η λίμνη γίνεται πιο αλμυρή. Οι χαμηλές ακτίνες UV από τον ήλιο και το βρωμιούχο στον αέρα συμβάλλουν επίσης στην φυσική θεραπευτική.


Είναι ένα από τα πιο αλμυρά σώματα νερού στον πλανήτη
Εδώ δε χρειάζονται στρώματα θαλάσσης. Τα σώματά μας είναι πιο "ελαφριά" στη Νεκρά Θάλασσα, λόγω της υψηλής συγκέντρωσης μεταλλικών αλάτων. Η Νεκρά Θάλασσα είναι 8 φορές πιο αλμυρή από τους ωκεανούς και έχει την υψηλότερη συγκέντρωση άλατος κάθε σώματος νερού στον κόσμο, έτσι αντί οι επισκέπτες να κολυμπούν, κυριολεκτικά επιπλέουν. Για την ακρίβεια, δεν χρειάζεται καν να προσπαθήσει κάποιος να κολυμπήσει: Δεν πρόκειται να τα καταφέρει.


Αποτελεί καταφύγιο από τους βιβλικούς χρόνους ακόμα
Η Νεκρά Θάλασσα παρατίθεται ως καταφύγιο στην εβραϊκή Βίβλο κατά τη διάρκεια της βασιλείας του βασιλιά Δαβίδ. Αναφέρεται επίσης και σε άλλα βιβλικά βιβλία σε όλη την ιστορία. Ο πρώτος που την επισκέφτηκε ήταν πιθανότατα ο Αβραάμ.


Κανένα φυτό ή ζώο δεν μπορεί να ζήσει στο νερό
Κανένα πλάσμα δεν μπορεί να επιβιώσει στη Νεκρά Θάλασσα. Τα επίπεδα άλατος αποτρέπουν την ύπαρξη όλων των μορφών ζωής, εκτός από ορισμένες βακτήρια που ανακαλύφθηκαν τα τελευταία χρόνια. Εννοείται ότι το νερό δεν πίνεται!


Η λάσπη της είναι καλή για το δέρμα
Όσο γνωστή είναι η λίμνη άλλο τόσο -ίσως- γνωστές θα είναι και φωτογραφίες τουριστών που πασαλείβουν με λάσπη το σώμα τους, αφήνοντάς την να σκληρύνει και στη συνέχεια ξεπλένονται στη Θάλασσα -όσο μπορεί κανείς να ξεπλύνει την ξεραμένη λάσπη με θαλασσινό νερό. Η μαύρη λάσπη προέρχεται απευθείας από το βυθό της θάλασσας. Η λάσπη είναι ευεργετική για το δέρμα καθώς έχει υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο, νάτριο, κάλιο και ασβέστιο.


Εδώ βρέθηκαν οι επονομαζόμενοι Πάπυροι της Νεκράς Θάλασσας
Βρέθηκαν κρυμμένοι σε μια σπηλιά στο Κουμράν και περιέχουν μερικά από τα παλαιότερα αντίγραφα που έχουν ανακαλυφθεί της εβραϊκής Βίβλου. Οι Πάπυροι αποκαλούνται η μεγαλύτερη αρχαιολογική ανακάλυψη του 20ου αιώνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου