Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2016

Η ιστορία του Mansa Musa, του πλουσιότερου ανθρώπου της Ιστορίας

Ιταλικός χάρτης του 14ου αιώνα της Δυτικής Αφρικής που δείχνει τον Mansa Musa

Ο Mansa Musa, ο αυτοκράτορας της Αυτοκρατορίας του Μαλί του 14ου αιώνα, είναι μια προσωπικότητα της Αφρικής πιο γνωστός στον κόσμο εκτός Αφρικής. Το περίτεχνο προσκύνημα του στη Μέκκα, την ιερή πόλη των μουσουλμάνων, το 1324 τον συνέστησε στους κυβερνήτες της Μέσης Ανατολής και της Ευρώπης. Η ηγεσία του στο Μαλί, ένα κράτος που εκτεινόταν σε μια απόσταση 2.000 μιλίων, από τον Ατλαντικό μέχρι τη λίμνη Τσαντ, περιελάμβανε το σύνολο ή μέρος των σύγχρονων κρατών της Μαυριτανίας, της Σενεγάλης, της Γκάμπια, της Γουινέας, της Μπουρκίνα Φάσο, του Μάλι, του Νίγηρα, της Νιγηρίας και του Τσαντ.



Το 1312 ο Musa έγινε αυτοκράτορας μετά το θάνατο του προκατόχου του, Abu-Bakr II. Όταν στέφθηκε, του δόθηκε του όνομα Mansa που σημαίνει βασιλιάς. Ο Mansa Musa ήταν γνωστός στους Άραβες και περιγράφονταν ως παραδοσιακός Μουσουλμάνος. Έγινε ο πρώτος μουσουλμάνος ηγεμόνας της Δυτικής Αφρικής που έκανε ένα ταξίδι σχεδόν 4.000 μιλίων μέχρι τη Μέκκα. Η προετοιμασία για την αποστολή πήρε χρόνια και εργάστηκαν πολλοί τεχνίτες σε πολλές πόλεις και κωμοπόλεις σε όλο το Μάλι. Το 1324 ο Musa άρχισε το προσκύνημα του με χιλιάδες συνοδούς. Μαζί του είχε πάρει σημαντικές ποσότητες χρυσού, πολύ από τον οποίο μοίρασε κατά μήκος της διαδρομής.

Συνοδευόμενος από χιλιάδες καλοντυμένους υπαλλήλους και υποστηρικτές, ο Musa έκανε τεράστιες δωρεές στους φτωχούς και σε φιλανθρωπικές οργανώσεις, καθώς και στους κυβερνήτες των εδαφών που διέσχισε. Στη στάση του στο Κάιρο της Αιγύπτου, ο αυτοκράτορας έδωσε τόσο πολύ χρυσό που δημιούργησε μια σύντομη μείωση στην αξία του. Η αγορά χρυσού του Καΐρου ανέκτησε επανήλθε στην προηγούμενη κατάστασή της μετά από μια δεκαετία.

Μετά την επιστροφή του από τη Μέκκα, ο Musa έφερε μαζί του Άραβες μελετητές, γραφειοκράτες και αρχιτέκτονες. Μεταξύ εκείνων που επέστρεψαν μαζί του ήταν ο αρχιτέκτονας Ishaq El Temudjin ο οποίος εισήγαγε προηγμένες τεχνικές στις οικοδομές στο Μάλι. Σχεδίασε πολυάριθμα κτίρια για τον αυτοκράτορα, όπως ένα νέο παλάτι (που ονομάστηκε Madagou), το τζαμί στο Γκάο (τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στο Μαλί) και το μεγάλο τζαμί (που υπάρχει μέχρι και σήμερα), στο Τιμπουκτού, την μεγαλύτερη πόλη της αυτοκρατορίας. Αυτό το τζαμί ονομάστηκε Djinguereber. Το πιο διάσημο σχέδιο του El Temujin ήταν ο αυτοκρατορικός θάλαμος στην πρωτεύουσα του Μάλι, την Niani.

Το προσκύνημα του Musa ενίσχυσε την ισλαμική εκπαίδευση στο Μάλι με τζαμιά, βιβλιοθήκες και πανεπιστήμια. Όταν οι άλλοι ισλαμιστές ηγέτες γνώρισαν τον Musa, το εμπόριο αυξήθηκε ενώ πολλοί επιστήμονες, ποιητές και τεχνίτες πήγαν στο Μαλί, καθιστώντας το Τιμπουκτού μία από τις κορυφαίες πόλεις -τότε- στον ισλαμικό κόσμο -και να μην ξεχνάμε ότι οι ισλαμιστές είχαν μεγάλες πόλεις στην Ισπανία και στην κεντρική Ινδία τότε. Το Τιμπουκτού ήταν σαφώς το κέντρο της ισλαμικής Υποσαχάριας Αφρικής.

Το προσκύνημα του Musa στη Μέκκα τράβηξε την προσοχή της Ευρώπης για την αυτοκρατορία. Για τους επόμενους δύο αιώνες Ιταλοί, Γερμανοί και Ισπανοί χαρτογράφοι παρήγαγαν παγκόσμιους χάρτες που έδειχναν το Μάλι -συχνά το ανέφεραν ως Mansa Musa. Ο πρώτος από αυτούς τους χάρτες εμφανίστηκε στην Ιταλία το 1339 με το όνομα του Mansa Musa.

Ο Musa πέθανε το 1337 μετά από μια βασιλεία 25 χρόνων. Τον διαδέχθηκε ο γιος του, Maghan I.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου