Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2016

Ένας χάρτης του ρωμαϊκού οδικού δικτύου μήκους 6,75 μέτρων


Ο Tabula Peutingeriana, γνωστός και ως "Peutinger Map", είναι μια εικονογράφηση του οδικού δικτύου της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Η σωζόμενη εκδοχή, ένα πάπυρος μήκους 6,5 μέτρων που βρίσκεται στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Αυστρίας στη Βιέννη, είναι ένα αντίγραφο του 13ου αιώνα. Το πρωτότυπο ήταν του 4ου ή 3ου αιώνα π.Χ.. Το όνομα "Peutinger" προέρχεται από τον Γερμανό Konrad Peutinger, ιδιοκτήτη του χάρτη το 1508, πριν καταλήξει το 1737 στη Βιβλιοθήκη.



Τμήμα με την Ιταλία, τη Μεσόγειο και την βόρεια Τυνησία. Εννοείται ότι δεν είναι ακριβής γεωγραφικά

Δεδομένου του μεγέθους της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας στο αποκορύφωμά της, το οδικό ταξίδι εκείνα τα χρόνια μπορούσε να ξεκινήσει στην Ευρώπη και να έχει στάσεις στη Βόρεια Αφρική, τη Μέση Ανατολή και μέρη της Ασίας. Ο χάρτης εκτείνεται σε όλη τη διαδρομή από τον Ατλαντικό μέχρι τη Σρι Λάνκα, αν και δεν είναι γεωγραφικά ακριβής ή σε κλίμακα. Στον χάρτη επισημαίνονται η Κωνσταντινούπολη, η Ρώμη και η Αντιόχεια ως πιο εξέχουσες πόλεις.

Στον χάρτη ονομάζονται 555 πόλεις και 3500 άλλα μέρη με οικισμούς, ποτάμια, βουνά και νησιά, όλα χρωματισμένα σχολαστικά. Οι δρόμοι είναι με κόκκινο χρώμα.

Οι δημόσιοι οδοί, που σημειώνονται στον Tabula Peutingeriana, κατασκευάστηκαν τον 1ο αιώνα υπό τον αυτοκράτορα Αύγουστο για να βελτιωθεί η επικοινωνία της αυτοκρατορίας. Υπήρχαν σταθμοί σε όλη την αυτοκρατορία, ανά 12 μίλια περίπου, όπου οι οδοιπόροι μπορούσαν να παραδώσουν μηνύματα. Αργότερα, τα άλογα και οι άμαξες επιτάχυναν τα πράγματα. Η κατασκευή τους δεν ήταν φθηνή. Οι επαγγελματίες που είχαν τις επιχειρήσεις τους κατά μήκους των δρόμων παρείχαν τροφή και κατάλυμα στους ταξιδιώτες, και μόνο οι ταξιδιώτες με κάποιο πιστοποιητικό από τον αυτοκράτορα μπορούσε να έχει πλήρη μεταχείριση.

Μπορείτε να δείτε ολόκληρο το χάρτη εδώ, να τον εξετάσετε καλύτερα σε 12 μεμονωμένα τμήματα στο Bibliotheca Augustana, ενώ υπάρχει και το Roman Route Planner στο OmnesViae, όπου σας επιτρέπει να περιηγηθείτε με τον Tabula όπως θα κάνατε με το Google Maps.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου