Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016

Το αεροπλάνο της Αμέλια Έρχαρτ σε μια ταινία του 1936

Η Έρχαρτ μπροστά από το Lockheed Electra. Φαίνεται καθαρά ο αριθμός του αεροπλάνου - πηγή

Η Αμέλια Έρχαρτ εξαφανίστηκε με το δικινητήριο της, Lockheed Electra, στις 2 Ιουλίου του 1937. Τώρα, σχεδόν 80 χρόνια αργότερα, το Discovery News αναφέρει ότι το αεροπλάνο έχει κάνει μια εμφάνιση σε μια ταινία του 1936.



Η ρομαντική κωμωδία της MGM "Love on the Run" (Ερωτικό Κοκτέιλ), με πρωταγωνιστές τον Κλαρκ Γκέιμπλ και την Τζόαν Κρόφορντ, διαθέτει κατασκόπους, μια νύφη που το σκάει και έναν μυστικό ρεπόρτερ. Η ταινία έχει μια σκηνή στην οποία ο Γκέιμπλ και η Κρόφορντ μεταμφιέζονται και το σκάνε με ένα αεροπλάνο (με πολύ κωμικό αποτέλεσμα). Η πραγματική πτήση έγινε από τον πιλότο Paul Mantz, ο οποίος ήταν τεχνικός σύμβουλος της Έρχαρτ. Είναι η μοναδική εμφάνιση του αεροπλάνου στην ταινία μιας και σε άλλα πλάνα χρησιμοποιήθηκε ένα μοντέλο υπό κλίμακα.


Η σκηνή γυρίστηκε οκτώ μήνες πριν από την τελική πτήση της Έρχαρτ πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό. Λίγο μετά την ταινία, το Lockheed Electra δόθηκε στην Έρχαρτ για τα 39α γενέθλιά της. Είναι άγνωστο αν η ίδια ήξερε ότι είχε εμφανιστεί στην ταινία.

Η σκηνή αποκαλύφθηκε πρόσφατα από την The International Group for Historic Aircraft Recovery (TIGHAR), μια ομάδα αφιερωμένη στην έρευνα για την εξαφάνιση της Έρχαρτ.

Στο κλιπ από τη σκηνή πιο κάτω, μπορείτε να δείτε τον αριθμό R1602 στη δεξιά πτέρυγα του αεροσκάφους στο 1:08 περίπου).



Μέχρι και σήμερα πολλοί ψάχνουν να βρουν το αεροπλάνο της Έρχαρτ . Το επόμενο καλοκαίρι, μια νέα εκστρατεία, ονόματι Niku ΙΧ, θα στείλει δύο υποβρύχια για να χτενίσει τα ανοικτά των ακτών του νησιού Νικουμαρόρο (τμήμα των Νήσων Φοίνικα, ανήκει στο Κιριμπάτι και βρίσκεται στον δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό).

Πιστεύεται ότι η Έρχαρτ έπεσε στην ακατοίκητη και άνυδρη ατόλλη και ότι το αεροπλάνο ξεβράστηκε στην ακτή. Οι ομάδες -με τη βοήθεια της τεχνολογίας, όπως κάμερες υψηλής ευκρίνειας, φώτα, κλπ- θα ψάξουν για θραύσματα του αεροπλάνου στην περιοχή σε βάθος μέχρι και 6.500 πόδια. Η Niku ΙΧ θα είναι η 12η αναζήτηση της ομάδας γύρω από το Νικουμαρόρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου