Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2016

Μερικά πράγματα που ίσως δεν ξέρετε για τον Έρνεστ Χέμινγουεϊ

Ο Χέμινγουεϊ σε σαφάρι στην Κένυα το 1954 - πηγή

Ο Έρνεστ Μίλλερ Χέμινγουεϊ ήταν ένας από τους σημαντικότερους Αμερικανούς συγγραφείς του 20ού αιώνα, γνωστός ακόμα και για το δημοσιογραφικό του έργο, με περιπετειώδη και πολυτάραχη ζωή. Αποτέλεσε μέλος της αποκαλούμενης "Χαμένης Γενιάς" των Αμερικανών λογοτεχνών στο Παρίσι, στις δεκαετίες 1920 και 1930. Ανάμεσα στα πιο γνωστά έργα του συγκαταλέγονται Ο Γέρος και η Θάλασσα, Για ποιον χτυπά η καμπάνα και ο Αποχαιρετισμός στα όπλα. Το 1953 τιμήθηκε με το Βραβείο Πούλιτζερ, ενώ τον επόμενο χρόνο βραβεύτηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Αγάπησε με πάθος τις ταυρομαχίες, το κυνήγι, τα ταξίδια (εργάστηκε ως πολεμικός ανταποκριτής) και τις γυναίκες (έκανε τέσσερις γάμους).

Δείτε μερικά πράγματα που ίσως δεν ξέρετε.



Δείτε ακόμη:
Φωτογραφίες από το προσωπικό άλμπουμ και το λεύκωμα του Έρνεστ Χέμινγουεϊ
Η παγωμένη λεοπάρδαλη στο Κιλιμάντζαρο του Χέμινγουεϊ

Ήταν αποτυχημένος πράκτορας της KGB

Το διαβατήριό του

Τα τελευταία χρόνια της ζωής του, ο Χέμινγουεϊ έγινε κάπως παρανοϊκός και έλεγε ότι τον παρακολουθούσε το FBI. Μάλιστα έκανε και θεραπεία με ηλεκτροσόκ (15 φορές) όπου του συνέστησε ο γιατρός του, το 1960. Αργότερα αποκαλύφθηκε ότι όντως τον παρακολουθούσε το FBI και μάλιστα κατόπιν διαταγής του Έντγκαρ Χούβερ, του πρώτου διευθυντή. Το 2009, εκδόθηκε το Spies: The Rise and Fall of the KGB in America, το οποίο αποκάλυψε ότι το FBI είχε δίκιο που παρακολουθούσε τον Χέμινγουεϊ. Ο συγγραφέας ήταν στη λίστα των πρακτόρων της KGB στην Αμερική. Το βιβλίο αποκάλυπτε ότι ο Χέμινγουεϊ είχε προσληφθεί το 1941, πριν κάνει ένα ταξίδι στην Κίνα, και του δόθηκε το κωδικό όνομα "Argo" .

Σύμφωνα με Σοβιετικά έγγραφα, συναντήθηκε με Σοβιετικούς πράκτορες κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1940 στην Αβάνα και το Λονδίνο και εξέφρασε κατ' επανάληψη την επιθυμία και την προθυμία να τους βοηθήσει. Τελικά, ο Χέμινγουεϊ δεν είχε πολλή χρησιμότητα για τους Σοβιετικούς και όπως ο ίδιος ισχυρίστηκε απέτυχε να τους δώσει οποιαδήποτε πολιτική πληροφορία. Από τη δεκαετία του 1950, ο "Argo" δεν ήταν πλέον ενεργός πράκτορας. Κάποιες περιπέτειές του ως κατάσκοπος της KGB ήταν πιο πιθανό απλά μέρος μιας επιμελημένης παρωδίας από τον ίδιο για να αντλήσει έμπνευση. Μερικοί πιστεύουν ότι η παράνοια εξαιτίας της παρακολούθησης από το FBI μπορεί να τον οδήγησε στην αυτοκτονία.


Κάποτε πήρε ένα ουρητήριο από το αγαπημένο του μπαρ στο σπίτι του. Το μετέφερε στο σπίτι υποστηρίζοντας ότι είχε "ουρήσει τόσα πολλά χρήματά του" που του ανήκε.


Οι ασυνήθιστες τακτικές ψαρέματός του


Είναι γνωστό ότι πυροβολούσε με πολυβόλο τους καρχαρίες για να τους εμποδίσει να τρώνε τις ψαριές του. Το 1938 έκανε παγκόσμιο ρεκόρ ψαρεύοντας επτά Μάρλιν σε μια μέρα. Πέρασε επίσης από το καλοκαίρι του 1942 έως το τέλος του 1943 στο ξύλινο αλιευτικό σκάφος του, περιπολώντας τα νερά στα ανοικτά της βόρειας ακτής της Κούβας, κυνηγώντας υποβρύχια των Ναζί με εξοπλισμό μόνο τη συσκευή πλοήγησης, ένα πολυβόλο και χειροβομβίδες.


Επιβίωσε από άνθρακα, ελονοσία, πνευμονία, καρκίνο του δέρματος, ηπατίτιδα, διαβήτη, δύο αεροπορικά δυστυχήματα (σε συνεχόμενες ημέρες), ρήξη νεφρού, ρήξη σπλήνας, ρήξη ήπατος, θρυμματισμένο σπόνδυλο, κάταγμα κρανίου και πολλά άλλα...


Τελικά, φαίνεται μόνο ο ίδιος μπορούσε να δώσει τέλος στη ζωή του...

Το 1954, ενώ βρισκόταν στην Αφρική, τραυματίστηκε θανάσιμα σε δύο διαδοχικά αεροπορικά δυστυχήματα. Είχε ναυλώσει μια πτήση για να δει τα αξιοθέατα πάνω από το Βελγικό Κογκό ως χριστουγεννιάτικο δώρο στη σύζυγό του. Καθώς κατευθυνόντουσαν προς τους καταρράκτες Murchison, το αεροπλάνο χτύπησε ένα εγκαταλελειμμένο στύλο και προσγειώθηκε άτσαλα. Ο Χέμινγουεϊ είχε ένα τραύμα στο κεφάλι, ενώ η σύζυγός του έσπασε δύο πλευρά. Την επόμενη μέρα, στην προσπάθεια τους να βρουν ιατρική βοήθεια στο Entebbe, επιβιβάστηκαν σε ένα δεύτερο αεροπλάνο που εξερράγη κατά την απογείωση. Ο Χέμινγουεϊ είχε εγκαύματα και ακόμη μια διάσειση, τόσο σοβαρή που προκλήθηκε διαρροή του εγκεφαλικού υγρού. Τελικά έφτασε στο Entebbe όπου βρήκε τους δημοσιογράφους να καλύπτουν την ιστορία του θανάτου του.


Αυτοκτόνησε με το αγαπημένο όπλο του


Είχε κατηγορηθεί για εγκλήματα πολέμου, σύμφωνα με τη Σύμβαση της Γενεύης, όταν ανέλαβε τη διοίκηση και την ηγεσία μιας ομάδας πολιτοφυλακής Γάλλων εναντίον των Ναζί


Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου είχε υπηρετήσει ως πολεμικός ανταποκριτής. Του είχαν αφαιρέσει τα πολιτικά διακριτικά και τον έθεσαν συνταγματάρχη. Ο ίδιος δεν καταδικάστηκε και υποστήριξε ότι πρόσφερε μόνο συμβουλές και οι τυχόν τίτλοι που του αποδόθηκαν ήταν από τους άνδρες απλά ένδειξη της αγάπης τους. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτός και η μονάδα του ήταν η πρώτη που μπήκε στην πόλη κατά τη διάρκεια της απελευθέρωσης του Παρισιού. Αυτός και η μονάδα του κατέλαβαν το ξενοδοχείο Ritz μια ολόκληρη μέρα πριν μπουν οι Σύμμαχοι στην πόλη.


Στα Florida Keys υπάρχουν πολλές πολυδάκτυλες γάτες
Κάποτε ένας καπετάνιος έδωσε στον Χέμινγουεϊ μια εξαδάχτυλη γάτα και ο ίδιος έγινε ένας από τους πιο διάσημους λάτρεις αυτών των γατών. Μετά το θάνατό του το 1961, το σπίτι του στο Key West της Φλόριντα έγινε μουσείο και σπίτι για τις γάτες του. Σήμερα στεγάζει περίπου πενήντα απογόνους των γατών του (οι μισές περίπου είναι πολυδάκτυλες).


Κάποτε είδε το πέος του συγγραφέα Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ
Και το έκρινε ως "φυσιολογικό". Αυτό έγινε στις τουαλέτες ενός μπαρ. Ο λόγος; Η Ζέλντα, σύζυγος του Φιτζέραλντ, του είχε πει ότι το μέγεθος του πέους του δε θα μπορούσε ποτέ να ικανοποιήσει καμία γυναίκα.


Ο αδελφός του ίδρυσε ένα έθνος στα ανοικτά των ακτών της Τζαμάικα

Το σύνταγμα της Δημοκρατίας της Νέας Ατλαντίδας - πηγή

Η Δημοκρατία της Νέας Ατλαντίδας, που αποτελούνταν από μια παράγκα και 7 πολίτες, με δικό της νόμισμα, ταχυδρομικά τέλη και σύνταγμα, ιδρύθηκε από τον Leicester το 1964. Η παράγκα του κράτους καταστράφηκε δύο χρόνια αργότερα από μια τροπική καταιγίδα. Το 1973, δημιούργησε ένα δεύτερο μικρο-έθνος στις Μπαχάμες σε μια ξέρα μήκους 91 μέτρων.


Bonus! Τα οπίσθια του! :P


από: messy nessy chic

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου