Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016

Μερικά πράγματα που ίσως δεν ξέρετε για την ομπρέλα

Πορ-Λουί, Μαυρίκιος - πηγή

Σε ορισμένα μέρη του κόσμου, η ομπρέλα είναι κάτι το αναγκαίο. Είτε πρόκειται για βροχή ή για τον ήλιο, δείτε μερικές πληροφορίες για την ιστορία τους που κρατούν το κεφάλι μας στεγνό.Ευχαριστήστε τον ήλιο για τη λέξη ομπρέλα
Ενώ ο περισσότερος κόσμος νομίζει ότι η ομπρέλα είναι για την βροχή, οι ρίζες της λέξης έχουν να κάνουν με τη σκιά από τον ήλιο. Η λέξη ομπρέλα προέρχεται από τη λατινική λέξη umbra, που σημαίνει σκιά ή η σκιά (η λατινική λέξη, με τη σειρά της, προέρχεται από την αρχαία ελληνική ómbros [όμβρος].) Μόλις όμως η λέξη εμφανίστηκε στα αγγλικά, η ομπρέλα μεταμορφώθηκε από το να κάνει ίσκιο από τον ήλιο σε κάτι που μας κρατάει στεγνούς από τη βροχή.
Στην ελληνική γλώσσα, υπάρχουν δυο ξεχωριστές λέξεις. Αλεξήλιο είναι για τον ήλιο και αλεξιβρόχιο για την προάστια από τη βροχή.


Εφευρέθηκαν στην Κίνα

Άρμα του Στρατού από Τερακότα με ομπρέλα, 210 π.Χ. περίπου - πηγή

Ιστορική ανασκαφές δείχνουν ότι οι Κινέζοι ήταν οι πρώτοι που δημιούργησαν έναν πτυσσόμενο θόλο από ύφασμα γύρω στο 21 μ.Χ. (το αργότερο), όταν οι κυβερνήτες ήθελαν σκιά στα καροτσάκια τους. Η ομπρέλα εξήχθη στο εξωτερικό χάρη στο Δρόμο του Μεταξιού, πρώτα στην Ιαπωνία και την Κορέα, στη συνέχεια, σε όλη την Ευρώπη και την Ασία. Η χρήση των ομπρελών άκμασε κατά τη διάρκεια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, έπεσαν στην αφάνεια κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα και άρχισαν να αποκτούν και πάλι δημοτικότητα κατά τη διάρκεια της Αναγέννησης.


Κάποτε χρησιμοποιούνταν αποκλειστικά και μόνο από γυναίκες
Οι ομπρέλες ήταν κάτι σαν τα ζευγάρια ψηλοτάκουνα που χρησιμοποιούν μόνο γυναίκες. Ήταν ένα σύμβολο θηλυκότητας. Στην πραγματικότητα, σε πολλούς αρχαίους πολιτισμούς, όσοι άνδρες κρατούσαν ομπρέλα θεωρούνταν μαλθακοί. Οι ομπρέλες συχνά συνδέονταν με την υψηλή μόδα και τον πλούτο. Στα μέσα του 18ου αιώνα όμως, ο ιδρυτής ενός αγγλικού νοσοκομείου (του Magdalene asylum) κυκλοφορούσε με μια ομπρέλα. Τότε πλέον η σύνδεση μεταξύ της θηλυκότητας και των ομπρελών εξαφανίστηκε.


Ο 19ος αιώνας ήταν ίσως η πιο γόνιμη περίοδος στην καινοτομία τους
Αν δείτε παλιούς πίνακες ζωγραφικής με ομπρέλες, θα παρατηρήσετε ότι όλοι φαίνεται να κάνουν ότι και εμείς σήμερα.
Όμως, υπήρξαν κάποιες βελτιώσεις, και μια έντονη άνοδος στην καινοτομία της ομπρέλας το 1800. Ένα πράγμα είναι το κουμπί που την επιτρέπει να ανοίξει ή να κλείσει αυτόματα. Το 1928, ο Hans Haupt εμπνεύστηκε και δημιούργησε μια ομπρέλα που δίπλωνε.


Μια πόλη στην Κίνα είναι η "πρωτεύουσα" της παραγωγής τους
Η πόλη Songxia περιγράφεται ως πρωτεύουσα της ομπρέλας. Σύμφωνα με τοπικές εκτιμήσεις, περίπου μισό δισεκατομμύριο ομπρέλες, ή το 30% της παραγωγής της Κίνας, γίνονται εδώ σε πάνω από 1.000 εργοστάσια. Ένας και μόνο εργαζόμενος φτιάχνει περίπου 300 ομπρέλες την ημέρα. Τα εργοστάσια της πόλης, τα οποία βρίσκονται δύο ώρες νότια της Σαγκάης, φτιάχνουν "ομπρέλες για την βροχή, το γκολφ, την παραλία, πτυσσόμενες, διαφημιστικές, μίνι, παιδικές, για τη μόδα, για τον κήπο, για την ύπαιθρο, γάμου, κλπ".

Γυναίκα κρατά μια ομπρέλα, Ινδική Αυτοκρατορία Γκούπτα, 320 μ.Χ. - πηγή

Υπάρχει μουσείο για τα καλύμματα των ομπρελών
Υπάρχουν αυτά τα μικρά πραγματάκια που μπαίνουν μέσα οι ομπρέλες, αυτά τα καλύμματα που υποτίθεται τις προστατεύουν, αλλά που συνεχώς χάνονται... Υπάρχει ένα μουσείο αφιερωμένο σ' αυτά τα καλύμματα. Η Nancy Hoffman είναι η επιμελήτρια και διευθύντρια του Umbrella Cover Museum στο Peaks Island στο Μαίην των ΗΠΑ, λίγο έξω από το Πόρτλαντ. Η Hoffman ξεκίνησε τη συλλογή της όταν ανακάλυψε μερικά αδέσποτα καλύμματα μέσα στο σπίτι της και έκλεψε ένα άλλο από ένα πολυκατάστημα. Σήμερα η συλλογή αριθμεί πάνω από 700 κομμάτια.


Υπάρχει ένας μυστηριώδης άνδρας που εμπλέκεται στη δολοφονία του Κένεντι
Η 22η Νοεμβρίου του 1963, ήταν μια ηλιόλουστη ημέρα. Αλλά λίγο μετά το μεσημέρι στο Ντάλας, το προεδρικό αυτοκίνητο με τον Κένεντι περνούσε μπροστά από την Dealey Plaza, όπου ένας άνδρας άνοιξε την ομπρέλα του και την κούνησε από ανατολικά προς τα δυτικά. Στιγμές αργότερα, έπεσαν πυροβολισμοί και ο 35ος πρόεδρο των ΗΠΑ ήταν νεκρός. Στη συνέχεια, ο άνθρωπος -που αργότερα ονομάστηκε "Umbrella Man"- αρχικά κάθισε κάτω και μετά χάθηκε.

Γιατί κουβαλούσε ομπρέλα; Έκανε σήμα στο δολοφόνο; Είχε όπλο στην ομπρέλα; Τα ερωτήματα αυτά συζητούνται εδώ και χρόνια μεταξύ των συνωμοσιολόγων, αλλά ποτέ δεν απαντήθηκαν. Όχι μέχρι που εμφανίστηκε κάποιος Louie Steven Witt σε μια επιτροπή για δολοφονίες μια δεκαετία αργότερα για να καταθέσει σχετικά με την ομπρέλα του. Ο Witt ισχυρίστηκε ότι όχι μόνο δεν είχε ιδέα για το γεγονός αλλά και εκείνος απλά χαιρετούσε τον πρόεδρο για το ότι ο πατέρας του συνεργάστηκε με τον πρώην Βρετανό πρωθυπουργό Νέβιλ Τσάμπερλεν εναντίον του Χίτλερ πριν από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο (ο Τσάμπερλεν κουβαλούσε πάντα μια μαύρη ομπρέλα ως αξεσουάρ). Φυσικά, μερικοί συνωμοσιολόγοι δεν δέχονται την εξήγηση.

Η ομπρέλα του Witt δεν είναι η μόνη που μπορεί να έχει εμπλακεί σε δολοφονία. Ο Βούλγαρος αντιφρονούντας Georgi Markov μαχαιρώθηκε με μια ομπρέλα της οποίας η άκρη είχε δηλητήριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου