Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2016

Το πιο παλιό hoax της wikipedia


Σύμφωνα με το λήμμα της Wikipedia, ο Jack Robichaux ήταν ένας μουσικός της τζαζ του 19ου αιώνα που ζούσε στη Νέα Ορλεάνη. Θεωρούνταν ένας από τους καλύτερος, μέχρι που ανακάλυψαν ότι ήταν βιαστής κατά συρροή. Ως πηγή αναφέρεται ένα βιβλίο. Το θέμα είναι ότι δεν υπήρξε ποτέ καμία περίπτωση βιασμών κατά συρροή στη Νέα Ορλεάνη που να αφορούν τον Jack Robichaux. Στην πραγματικότητα, δεν υπήρξε ποτέ Jack Robichaux.

Το λήμμα προστέθηκε στη Wikipedia το 2005 και αποκαλύφθηκε το 2015, καθιστώντας το το παλιότερο hoax της εγκυκλοπαίδειας.



Δείτε ακόμη:
10 απίστευτες ιστορίες από την Βικιπαίδεια
Σελίδες στη Βικιπαίδεια που -μάλλον- θα σας τρομάξουν

Το λήμμα ήταν "ορφανό", δεν είχε δηλαδή κανένα link που να παραπέμπει σ' αυτό, αλλά ούτε και link στο ίδιο το άρθρο, γι' αυτό και δεν τράβηξε πολλή προσοχή. Μιας και αυτός ο άνθρωπος δεν υπάρχει, κανείς δεν έψαξε πληροφορίες. Αλλά η Wikipedia έχει σήμερα 3.000 "δραστήριους συντάκτες" και δέκα φορές περισσότερους "ενεργούς συντάκτες" που θέλουν να την βελτιώσουν. Ανάμεσα τους είναι και ο editor Calamondin 12, ο οποίος κατάλαβε ότι κάτι έπαιζε με την καταχώρηση μόλις την είδε.

Ο Calamondin 12 δεν είχε καμία αμφιβολία μόλις είδε το λήμμα ότι ήταν hoax. Στις 27 Αυγούστου του 2015, ο χρήστης επεσήμανε το λήμμα ως "μακρόβια hoax. Δεν βρέθηκαν αναφορές. Δεν βρέθηκε το βιβλίο που αναφέρεται. Δεν πρέπει να συγχέεται με τον πραγματικό μουσικό της τζαζ John Robichaux".

Το ίδιο απόγευμα, ο χρήστης Swister Twister κάθισε μπροστά στον υπολογιστή του για τη συνηθισμένη ρουτίνα του: να ψάξει κατηγορίες θεμάτων με οποιασδήποτε ύποπτη δραστηριότητα. Κατά τον έλεγχο στην ενότητα "ύποπτα hoax", βρήκε την καταχώρηση του Calamondin 12.

Ο Swister Twister έκανε και τη δική του έρευνα, αλλά ούτε αυτός βρήκε κάποιο στοιχείο για τον Jack Robichaux. Αργότερα έγραψε, "Όλα δείχνουν ότι είναι κατασκευασμένα, δεν εμφανίζεται τίποτα και δεν υπάρχει καμία σχέση με το βιβλίο. Το άρθρο υπάρχει από τον Ιούλιο του 2005, όταν ξεκίνησε από κάποιον IP από το Λος Άντζελες [...] δεν έχουν γίνει πολλές αλλαγές από το 2005, κάτι που αποτελεί σοβαρή ένδειξη. Κάτι που είναι ακόμα ενδιαφέρον είναι ότι το άρθρο δεν έχει τραβήξει την προσοχή της Λουιζιάνα και είναι ορφανό".

Οι συντάκτες όχι μόνο αποκάλυψαν το λήμμα ως hoax, αλλά βρήκαν και ποιος το έκανε και πότε. Η ιστορία του Jack Robichaux αποκάλυψε τις πρώτες αδυναμίες της Wikipedia, το πως κάποιοι μπορεί να το εκμεταλλευτούν και το πώς οι εθελοντές συντάκτες μπορούν να συνεργαστούν για μια πιο ποιοτικοί, ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια.

Δείτε τη λίστα της Wikipedia με τα hoaxes της όπου εμφανίζονται εκατοντάδες λήμματα που άντεξαν πάνω από ένα χρόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου