Τρίτη 31 Αυγούστου 2021

Ο Πύργος του Βασιλιά Αλφρέδου, μια αγγλική "παλαβομάρα" από τον 18ο αιώνα

Ο Πύργος του Βασιλιά Αλφρέδου είναι μία από τις πολλές "παλαβομάρες" που είναι διασκορπισμένες σε όλη τη Βρετανία. Ήταν κτήρια που σχεδιάστηκαν από την ελίτ της χώρας στο απόγειο της βρετανικής κυριαρχίας, ως σημάδια πλούτου και ισχύος
 
Χτισμένος το 1769, ο Πύργος του Βασιλιά Αλφρέδου προοριζόταν να τιμήσει το τέλος του Επταετούς Πολέμου και τον βασιλιά Γεώργιο Γ'.
 
 
 
Με περισσότερα από 1 εκατομμύριο κόκκινα τούβλα που απαιτήθηκαν για την κατασκευή του και μια πλούσια ιστορία, ο Πύργος του Βασιλιά Άλφρεντ παραμένει ένα θαύμα. Χτίστηκε στην αγγλική ύπαιθρο το 1772 και σχεδιάστηκε 10 χρόνια πριν από έναν πλούσιο ιδιοκτήτη ακινήτων στο απόγειο της βρετανικής αποικιοκρατίας.
 

Στόχος του εν μέρει ήταν να τιμήσει το τέλος του Γαλλικού και Ινδικού Πολέμου. Ωστόσο, όπως υπονοούσε το όνομά του, το κτήριο των 161 ποδιών στο Μπρούχαμ του Σόμερσετ, άντλησε κυρίως έμπνευση από τον βασιλιά Αλφρέδο -ο οποίος ξεσήκωσε στρατεύματα στην περιοχή για να νικήσει τους Δανούς εισβολείς το 878 μ.Χ.

Τελικά, το κτήριο ήταν απλώς μια ανοησία. Ήταν μνημεία που χτίστηκαν από την ελίτ κατά τη διάρκεια μεγάλων περιόδων εξουσίας. Ενώ χρησίμευαν κυρίως ως επίδειξη του πλούτου, οι φωτογραφίες του Πύργου του Βασιλιά Αλφρέδου επιβεβαιώνουν ότι η αρχιτεκτονική του ομορφιά υπερτερεί του υπέρογκου κόστους του.

Η πρώτη ιστορία του Πύργου
 

Ο Πύργος, που είναι γνωστός και ως "Η ανοησία του Βασιλιά Αλφρέδου του Μεγάλου", δεν προοριζόταν ως οχύρωση μάχης, ούτε περιείχε κατοικίες. Ωστόσο, ως απόδειξη της βρετανικής δύναμης, η κολοσσιαία σιλουέτα του με φόντο το Stourhead Estate ήταν ένα εντυπωσιακό θέαμα.

Ο Πύργος, που χτίστηκε από τον τραπεζίτη και ιδιοκτήτη του Stourhead Estate, Henry Hoare II, βρίσκεται κοντά στο Egbert's Stone, ένα λαογραφικό ορόσημο όπου, τον Μάιο του 878 μ.Χ., ο Αλφρέδος ο Μέγας συγκέντρωσε τα σαξονικά στρατεύματά του για να αποτρέψει την εισβολή των Δανών. Ο βασιλιάς του Ουέσεξ βγήκε νικητής κατά τη διάρκεια της επακόλουθης Μάχης του Έντινγκτον.

Ο Hoare συνέλαβε το έργο το 1762, καθώς ο Γαλλικός και ο Ινδικός πόλεμος πλησίαζε στο τέλος του. Αν και ο βασιλιάς Γεώργιος Γ' είχε ανέβει στην εξουσία δύο χρόνια νωρίτερα και ηγούνταν των νικών στον Νέο Κόσμο, ο Hoare είχε ως στόχο να τιμήσει τον Αλφρέδο τον Μέγα με αυτήν την ανοησία -όπως υπονοούσε το άγαλμα του βασιλιά Αλφρέδου αλλά και το ίδιο το όνομα.
 

 
Ο πλούσιος τραπεζίτης φέρθηκε δουλοπρεπής με τον θρίαμβο της εποχής των Βίκινγκς σε μια επιστολή που έστειλε στην κόρη του το 1764. Όχι μόνο μοιράστηκε τα αρχιτεκτονικά του σχέδια, αλλά είχε την πεποίθησή του ότι ο πύργος θα ήταν το καμάρι του Stourhead Estate.

"Έχω ένα ακόμη σχέδιο που θα είναι το ανώτερο όλων", έγραψε ο Hoare. "Να φτιάξω έναν Πύργο στο Kingsettle Hill ... Σκοπεύω να τον φτιάξω να μοιάζει με τον Πύργο του Αγίου Μάρκου στη Βενετία, 100 πόδια από το δωμάτιο στο οποίο θα οδηγήσει η σκάλα και τέσσερις καμάρες που θα κοιτούν τις τέσσερις πλευρές ολόγυρα".

Το 1765, ο Hoare προσέλαβε τον διάσημο αρχιτέκτονα παλατιών Henry Flitcroft για να σχεδιάσει τον πύργο. Η κατασκευή του κτιρίου ξεκίνησε το 1769. Με τοίχους πάχους σχεδόν τριών ποδιών και περισσότερα από 1 εκατομμύριο κόκκινα τούβλα, το έργο είχε καθυστερήσει, οι οποίες έκαναν τον Hoare να φοβάται ότι θα ζήσει για να το δει τελειωμένο.
 

"Ελπίζω ότι θα τελειώσει σε τόσο ευτυχισμένους καιρούς σε αυτό το Νησί όπως ο Αλφρέδος τελείωσε τη Ζωή της Δόξας, τότε θα φύγω ειρηνικά", έγραψε τον Απρίλιο του 1770.

Παρά το κόστος του, ο Πύργος ολοκληρώθηκε το 1772. Η κληρονομιά του ωστόσο δεν τελείωσε μόνο με την κατασκευή του.

Ο Πύργος στον 20ό αιώνα
 

Η πρώτη γνωστή λογοτεχνική αναφορά στον Πύργο έγινε το 1914 όταν ο Τόμας Χάρντι όταν δημοσίευσε το "The Channel Firing". Ο μυθιστοριογράφος της βικτοριανής εποχής περιέγραψε το κτήριο, το οποίο βρίσκεται περίπου 40 μίλια μακριά από τη θάλασσα, ως "πολύ μακριά στο εσωτερικό".

Εδώ και αιώνες, ο θάνατος έχει εμφανιστεί πολλές φορές στον Πύργο. Πριν από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ένα αεροπλάνο συνετρίβη στην κωνική οροφή του λόγω της ομίχλης. Και οι πέντε Αμερικανοί που επέβαιναν έχασαν τη ζωή τους.
 

Όλα αυτά τα χρόνια, ο Πύργος έχει υποστεί αρκετές ζημιές και το 1961 καταχωρήθηκε ως προστατευόμενο κτίριο "Βαθμού Ι". Ως ορόσημο του Εθνικού Καταπιστεύματος (National Trust) της Βρετανίας, το μνημείο, το άγαλμα του βασιλιά Αλφρέδου και η αναμνηστική επιγραφή αποκαταστάθηκαν το 1986.

Μπορεί κανείς να ανέβει στον Πύργο;
 

Το 2014, το National Trust, μια ΜΚΟ που χρηματοδοτεί έργα, έδωσε στο Stourhead Estate σχεδόν 1 εκατομμύριο δολάρια για την αποκατάσταση των χώρων του και του ίδιου του Πύργου.
 
 
Σήμερα, οι επισκέπτες μπορούν να δουν την εκπληκτική θέα από την κορυφή του Πύργου, αρκεί να αντέξουν την τρομακτική σπειροειδή σκάλα των 205 σκαλιών μέχρι την οροφή.
 

από: ati

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου