Κυριακή 1 Αυγούστου 2021

Μερικά πράγματα που βρήκα στο διαδίκτυο αυτή την εβδομάδα: Se6, Vol 285 (-4)


 
 
Λιμένι, το πέτρινο στολίδι στην καρδιά της Μάνης
 

Στην ανατολική Μάνη, μόλις πέντε χιλιόμετρα από την Αρεόπολη, βρίσκεται ένα ξεχωριστό, παραθαλάσσιο χωριουδάκι που αποτελεί το επίνειο αυτής, και το όνομά του δεν θα μπορούσε να είναι άλλο, πέραν της πραγματικότητας του. Λιμένι... δηλαδή, το λιμάνι που ουσιαστικά εξυπηρετεί την ευρύτερη περιοχή... Όμως η φυσική ομορφιά και η γραφικότητα αυτού, το καθιστά ως έναν από τους ωραιότερους και πιο παραδοσιακούς οικισμούς ολόκληρης της Μάνης.
Η ιστορία του συνδέεται άμεσα με την οικογένεια των Μαυρομιχαλαίων. Το αρχοντικό μάλιστα του τελευταίου ηγεμόνα (μπέη) της Μάνης, του Πετρόμπεη, με τον τετραώροφο πύργο με τα τοξωτά ανοίγματα μέσα στον οποίο έγιναν οι συνεννοήσεις και οι προετοιμασίες για τον ξεσηκωμό των Ελλήνων το 1821, δεσπόζει επιβλητικά στο λιμάνι, μαρτυρώντας την αλλοτινή του αίγλη σε όσους γνωρίζουν, ενώ ορθώνει την τωρινή του υπόσταση σε όλους εκείνους που το κοιτούν καθώς ξεχωρίζει με την ομορφιά και την ιδιαιτερότητά του.
Η παραδοσιακή πέτρινη αρχιτεκτονική του χωριού, συνέχεια της αυστηρότητας αλλά και της απλότητας των γεωμετρικών κτιρίων ολόκληρης της Μάνης, μαρτυρά τον εσωστρεφή χαρακτήρα ενός σημαντικού πολιτισμού που άνθισε αρκετά χρόνια πριν, ενώ ο συνδυασμός με το υγρό στοιχείο που το περιβάλλει, δημιουργεί ένα πέτρινο σκηνικό που αξίζει κανείς να επισκεφτεί έστω και για μια φορά στη ζωή του.
Το μεγαλύτερο τμήμα του χωριού είναι βραχώδες τόσο έξω, όσο και μέσα στο νερό που με την σειρά του το αγκαλιάζει αρμονικά και το χρωματίζει με την αποκλειστική παλέτα του γαλαζοπράσινου ονείρου του. Η δε διαύγεια της θάλασσας είναι τέτοια, που από ψηλά μπορεί κανείς να διακρίνει τη φυσική συνέχεια των βράχων στο υγρό στοιχείο, ενώ παράλληλα σε προκαλεί με τον τρόπο της να βρεθείς έστω και για λίγο στην δροσερή αγκαλιά της και να γευτείς την αλμυρή της γεύση στα χείλη σου.
Στο Λιμένι δεν υπάρχουν εμπορικά καταστήματα ή υπηρεσίες καθώς οι αρχές θέλουν να κρατήσουν ζωντανό και αναλλοίωτο το γραφικό χαρακτήρα του οικισμού, και πιστέψτε με... το έχουν πετύχει!!!
 
 
Γλώσσα. Η ομορφότερη φυσική πισίνα (απανεμιά) της Μεσογείου
 
 
Απανεμιά.
Αυτή που αναζητούν όλοι. Είτε για να απολαύσουν το μπάνιο τους είτε αυτοί που ταξιδεύουν στη θάλασσα και "δέρνονται" από μια φουρτούνα.
Ποιά είναι όμως η ομορφότερη απανεμιά σε ολόκληρη τη Μεσόγειο;
Δεν είναι άλλη από τη Γλώσσα μια παραλία που βρίσκεται στη σκιά της περίφημης Βοιδοκοιλιάς. Ναι καλά διαβάσατε αυτή η απίστευτα όμορφη και άγνωστη φυσική πισίνα βρίσκεται δίπλα σε μια από της πιο διάσημες παραλίες της Ελλάδας.
Οι εικόνες που κατέγραψε το drone μας είναι πραγματικά εκπληκτικές μιας και είχαμε την τύχη να κινηματογραφήσουμε τη συγκεκριμένη παραλία σε μια ημέρα με αυξημένο άνεμο και ενώ το πέλαγος είναι φουρτουνιασμένο και τα κύματα λυσομανούν στα βράχια εντός της Γλώσσας επικρατεί η απόλυτη απανεμιά.
Τα τελευταία χρόνια, παραθερίζουν στη Γλώσσα πολλοί γυμνιστές, ενώ για τουλάχιστον 16 χρόνια, ζούσε ο περίφημος «Φωτάρας», βυρωνιότης με καταγωγή από τη Μικρά Ασία, που έμενε σε μια αυτοσχέδια καλύβα τουλάχιστον τους μισούς μήνες του χρόνου....


Η παραλία του Άγιου Νικήτα στη Χίο με τα γαλαζοπράσινα νερά
 
 
Η παραλία του Αγίου Νικήτα βρίσκεται στη νότια Χίο σε ένα πανέμορφο κόλπο με γαλαζοπράσινα νερά. Η πρόσβαση σε αυτή γίνεται μόνο από τη θάλασσα. Αποτελείται από βότσαλο με κύριο χαρακτηριστικό της τα καθαρά και κρυστάλλινα νερά. Πάνω από την παραλία υπάρχει και μία μισογκρεμισμένη βίγλα (μεσαιωνικός πύργος-παρατηρητήριο) που χρησίμευε στην άμυνα του νησιού απέναντι στους πειρατές.
 

Η αναζήτηση της Αγροτέρας Αρτέμιδος
 
 
Οι περιπέτειες ενός αρχαίου ναού των κλασικών χρόνων στην καρδιά της Αθήνας.
Ο Ναός της Αγροτέρας Αρτέμιδος ή του Μητρώου εν Αγραις, όπως τον πρόφτασαν οι Αγγλοι Stuart και Revett στα μέσα του 18ου αιώνα. Λίγα χρόνια αργότερα το μνημείο καταστράφηκε εντελώς και οι λίθοι του χρησιμοποιήθηκαν για το οθωμανικό τείχος του βοεβόδα των Αθηνών. - στο: tovima.gr


Εξερευνώντας ένα από τα σημαντικότερα σπήλαια της Πάρνηθας, το σπήλαιο Πανός
 

Ανατολικά του φαραγγιού της Γκούρας, σε υψόμετρο 770 περίπου μέτρων, υπάρχει ίσως το πιο καλά κρυμμένο σημείο ολόκληρης της περιοχής της Πάρνηθας, η Λυχνοσπηλιά της Αττικής, ή αλλιώς το Σπήλαιο του Πανός, με ενδιαφέρουσα ιστορία αλλά και χαρακτηριστικά.
Γνωστό από τους αρχαίους συγγραφείς ως "Νυμφαίων των Φυλασίων" χρησιμοποιείται από τους προϊστορικούς χρόνους ως χώρος λατρείας του Θεού Πάνα και των Νυμφών, όπως μαρτυρούν οι χαραγμένες επιγραφές στην είσοδο του σπηλαίου αλλά και οι παραστάσεις των αγγείων που βρέθηκαν στο εσωτερικό του. Κατά την Ύστερη Ρωμαική περίοδο, το σπήλαιο εξακολουθεί να αποτελεί σημαντικό λατρευτικό κέντρο, όπου Φανατικοί Χριστιανοί καταστρέφουν κάθε είδος προηγούμενης χρήσης. Τα περισσότερα από δύο χιλιάδες λυχνάρια που βρέθηκαν και που χρονολογούνται κυρίως στα χρόνια του 4ου μ.Χ. αιώνα, του δίνουν την ονομασία Λυχνοσπηλιά.
Παρά όμως τη δύσκολη πρόσβαση του, το σπήλαιο αποτέλεσε και αποτελεί μέχρι και σήμερα τόπο επίσκεψης πολλών περιηγητών αλλά και ορειβατών.
Όσο για τις διαδρομές που μπορεί να ακολουθήσει κανείς μέχρι τελικά να βρεθεί στην είσοδο του σπηλαίου, αυτές ποικίλουν τόσο σε χρόνο και εικόνες όσο και σε δυσκολία. Η επίσκεψη από την Αγία Τριάδα είναι στο μεγαλύτερο κομμάτι της σε χωματόδρομο (δασικός - απαγορευμένος για οχήματα), ο οποίος περνά μέσα από το καμένο κομμάτι της Πάρνηθας, ενώ αντίθετα η επίσκεψη από την Μονή Κλειστών πραγματοποιείται ολοκληρωτικά μέσα από το δάσος. Τα τελευταία όμως μέτρα μέχρι το σπήλαιο έχουν αρκετά μεγάλο βαθμό δυσκολίας και από τις δύο πλευρές. Από τη μία τα λαξευμένα κατακόρυφα σκαλοπάτια με το μόνιμο συρματόσχοινο και από την άλλη το απότομο κατέβασμα του φαραγγιού στο ρέμα της Γκούρας με τα φουσκωμένα ανά περιόδους νερά να δυσκολεύουν το πέρασμα στο σπήλαιο.
Όμως σαν βρεθείς στο πλάτωμα του σπηλαίου και κοιτάξεις το κωνικό του άνοιγμα, σκέφτεσαι ότι όλη η διαδρομή άξιζε τον κόπο. Χρειάζεται βέβαια ιδιαίτερη προσοχή, μιας και η λάσπη στο εσωτερικό του τους χειμερινούς μήνες είναι αρκετά γλιστερή. Όσο για τους σταλακτίτες του, είναι μαυρισμένοι από τα λυχνάρια και τους πυρσούς που χρησιμοποιούνταν για φωτισμό, ενώ τα γκουρ (μικρές λίμνες με νερό), είναι αυτά που δίνουν στο σπήλαιο μια μοναδική ιδιαιτερότητα που όμοιά της σπάνια συναντάς.
 
 
Ο «Κούρος του Απόλλωνα» στη Νάξο που οι τουρίστες ποδοπατούν για μια φωτογραφία
 

Ο Κούρος του Απόλλωνα είναι ο «κοιμισμένος» γίγαντας της Νάξου. Με μήκος 10,7 μέτρα και ηλικία που ξεπερνά τα 3.000 χρόνια, πρόκειται για μνημείο απαράμιλλης αξίας και συνάμα αποτελεί αρχαιολογικό γρίφο που ταλανίζει μέχρι σήμερα τους επιστήμονες.
Για τους τουρίστες πάλι, δεν είναι παρά ένα ακόμη φωτογενές σημείο του νησιού, περίπου μια ώρα από το λιμάνι της Χώρας. - στο: mixanitouxronou.gr


Νησιά με λίγους κατοίκους αλλά με πολύ σθένος
 

Η Ελλάδα  κατά γενική ομολογία είναι μια μαγική χώρα με υπέροχο κλίμα, καταπληκτικές παραλίες, φιλόξενους ανθρώπους και πλούσια ιστορία. Είναι μια χώρα με 233 νησιά. Άλλα μικρά και άλλα μεγαλύτερα.  
Το καλοκαίρι ακόμα και το πιο απομακρυσμένο νησί αποκτά ζωή. Οι μόνιμοι κάτοικοι πολλαπλασιάζονται αλλά δυστυχώς μόνο για λίγους μήνες. Ο χειμώνας όμως; Τότε τα πράγματα αλλάζουν δραματικά. - στο: maxmag.gr
 
 
Κέρκυρα: «Απήδαλος ναυς» -Το πλοίο χωρίς πηδάλιο που ταξιδεύει με το νου όλους τους επισκέπτες του νησιού 
 

Η «Απήδαλος ναυς», δηλαδή το πλοίο χωρίς πηδάλιο, είναι το αρχαίο έμβλημα της πόλης της Κέρκυρας που συμβολίζει της ναυτοσύνη των Φαιάκων. - στο: iefimerida.gr
 
 
Τζιμ Θορπ: Ο κορυφαίος αθλητής του κόσμου ήταν Ινδιάνος και τον έλεγαν «Φωτεινό μονοπάτι»
 

Το όνομα του Τζιμ Θορπ ίσως δεν θυμίζει τίποτα στις νεότερες γενιές. Όμως υπήρξε ο κορυφαίος αθλητής του κόσμου και έπεσε θύμα της μεγαλύτερης αδικίας στην ιστορία του Ολυμπιακού Κινήματος, σε τέτοιο βαθμό, ώστε δεκαετίες αργότερα η ΔΟΕ αναγνώρισε το λάθος, ζήτησε δημόσια συγγνώμη και αποκατέστησε ιστορικά το ένδοξο όνομά του. Δυστυχώς ο ίδιος είχε πιά πεθάνει. - στο: 
 
 
Οι ιστορίες που έχτισαν τον μύθο των Ολυμπιακών Αγώνων
 
Ο Abebe Bikila τρέχει ξυπόλητος τον Μαραθώνιο στους Ολυμπιακούς του 1960 στη Ρώμη, ενώ πίσω του ακολουθεί ο Μαροκινός Rhadi Ben Abdesselam (10/9/1960) 

Δέκα ολυμπιακοί «σταθμοί» από αθλητές, ομάδες και στιγμές, που σημάδεψαν ανεξίτηλα την ιστορία των Ολυμπιακών αγώνων σε κάθε πιθανό επίπεδο. - στο: oneman.gr


Εικόνα εκπληκτικής λεπτομέρειας της Σελήνης καταγράφηκε από την επιφάνεια της Γης
 

Ένα νέο πανίσχυρο όργανο απεικόνισης δοκιμάστηκε επιτυχώς στο Green Bank Telescope των ΗΠΑ από την Raytheon και αποτελεί ένα proof-of-concept για νέα τεχνολογία η οποία θα επιτρέψει στους επιστήμονες να μελετήσουν με εκπληκτική λεπτομέρεια αντικείμενα στο διάστημα μέχρι τον Ποσειδώνα.
Με χρήση ενισχυμένου σήματος ραντάρ, το όργανο πέτυχε εκπληκτική ακρίβεια, δείχνοντας αντικείμενα μεγέθους έως και 5 μέτρων, ενώ μας χάρισε και μία νέα φωτογραφία (δείτε την σε πλήρη ανάλυση εδώ) της τοποθεσίας προσελήνωσης του Apollo 15. - στο: unboxholics.com
 
 
Μέχρι την επόμενη εβδομάδα...
 

1 σχόλιο: