Τετάρτη 18 Αυγούστου 2021

Το "Ορφανό της Θάλασσας": Μια δολοφονία στον ωκεανό και το μικρό κορίτσι που έμεινε ζωντανό

 
Όλα ξεκίνησαν με έναν άνδρα σε μια βάρκα και ένα μικρό κορίτσι σε μια σχεδία.
 
 
 
 
Στις 13 Νοεμβρίου του 1961, το δεξαμενόπλοιο Gulf Lion περνούσε από το Κανάλι του Βορειοδυτικό Πρόβιντενσε στις Μπαχάμες όταν συνάντησε μια μικρή λέμβο που ρυμουλκούσε μια σχεδία. Ο άντρας στην λέμβο φώναξε προς το δεξαμενόπλοιο και ταυτοποιήθηκε ως Julian Harvey, καπετάνιος του Bluebelle. Το μικρό κορίτσι στη σχεδία ήταν η Terry Jo Duperrault, όπως είπε, και ήταν νεκρό.

Ο Harvey, ένας όμορφος ήρωας πολέμου και καπετάνιος του ναυλωμένου σκάφους, μεταφέρθηκε στο δεξαμενόπλοιο, όπου είπε την οδυνηρή ιστορία του. Μετά από μια κρουαζιέρα διάρκειας μιας εβδομάδας στις Μπαχάμες, επέστρεφε την οικογένεια Duperrault στο Green Bay στην Φλόριντα, με το Bluebelle, όταν, την προηγούμενη νύχτα, έπεσαν σε ένα μπουρίνι, το οποίο κατέστρεψε το κεντρικό κατάρτι του σκάφους. Το κατάρτι έπεσε κατευθείαν μέσα στην καμπίνα και το κύτος του σκάφους, παίρνοντας μαζί του ακόμη ένα κατάρτι και σπάζοντας τις αντλίες καυσίμου στο μηχανοστάσιο, γεγονός που προκάλεσε φωτιά. Ο Harvey είπε ότι οι επιβάτες του -η πενταμελής οικογένεια Duperrault και η σύζυγός του, η Mary Dene- είτε είχαν πιαστεί στην σπασμένα κομμάτια, είτε είχαν πέσει στη θάλασσα καθώς το Bluebelle βυθιζόταν.

Τρεις ημέρες αργότερα, είπε την ίδια ιστορία και στους ανακριτές της Ακτοφυλακής, με ακόμη περισσότερες λεπτομέρειες. Περιέγραψε ότι άδειασε δύο πυροσβεστήρες στην φωτιά -κάτι που είχε μικρή επίδραση- και μια στη λέμβο, και για το πώς φώναζε ξανά και ξανά μέσα στο μπουρίνι προσπαθώντας να εντοπίσει τους άλλους επιβάτες. Όταν εντόπισε την μικρή Terry Jo, εκείνη επέπλεε με το σωσίβιο της μπρούμυτα μέσα στο νερό και ήταν ήδη νεκρή.

Ήταν μια φρικτή ιστορία. Μόνο που υπήρχε ένα πρόβλημα. Τη στιγμή που ο Harvey έλεγε την ιστορία του στο πλήρωμα του δεξαμενόπλοιου, η πραγματική Terry Jo έσβηνε αργά, κάτω από τον καυτό τροπικό ήλιο, πάνω σε μια μικρή λέμβο, αρκετά μίλια μακριά.
 
Η εμβληματική φωτογραφία της Terry Jo Duperrault, του "Ορφανού της Θάλασσας" - πηγή

Η Terry Jo ήταν ένα μέσο 11χρονο κορίτσι. Στο βιβλίο που εκδόθηκε το 2010 "Alone: Orphaned on the Ocean" (Μόνη, Ορφανή στη Θάλασσα), με συν-συγγραφείς τον ψυχολόγο Richard D. Logan και την Terry Jo (σήμερα, Tere Fassbender), περιγράφεται ως μια όμορφη, ξανθιά κοπέλα που αγαπούσε τα ζώα και την οικογένειά της και απολάμβαναν τις βόλτες στις δασώδεις περιοχές γύρω από το σπίτι της, προσποιούμενη τον Ταρζάν.
 
Όμως, όλα αυτά μέχρι τις 12 Νοεμβρίου του 1961.

Η εβδομάδα του ταξιδιού με το Bluebelle ήταν μια δοκιμαστική περίοδος για ένα ταξίδι ενός μηνός στον κόσμο που είχε προγραμματίσει για την οικογένεια ο πατέρας της Terry Jo, ο Δρ. Arthur Duperrault. Ο πατέρας της ήταν ικανός ναυτικός. Όμως, έψαχνε κάτι πιο φιλόδοξο για τη σύζυγό του Jean, τον 14χρονο γιο τους Brian και τις κόρες τους, την 7χρονη Rene και την Terry Jo. Έτσι, πήγαν στο Φορτ Λόντερντεϊλ της Φλόριντα, όπου ναύλωσαν το Bluebelle από τον Harold Pegg με προορισμό τις Μπαχάμες. Καπετάνιος και ξεναγός τους θα ήταν ο Τζούλιαν Χάρβεϊ τον οποίο θα συνόδευε η έκτη σύζυγός του, Mary Dene.

Η Terry Jo πέρασε εκείνη την εβδομάδα στις Μπαχάμες κολυμπώντας και κάνοντας ψαροντούφεκο, εξερευνώντας μικροσκοπικά, ακατοίκητα νησιά και τρώγοντας φρέσκα θαλασσινά με τους ντόπιους. Οι διακοπές φαινόντουσαν εκπληκτικές, ακόμα κι αν ήταν απλώς ένα προοίμιο μιας μεγαλύτερης περιπέτειας.

Την Κυριακή 12 Νοεμβρίου, το Bluebelle ξεκίνησε το ταξίδι της επιστροφής πίσω στην Φλόριντα. Η Terry Jo κατέβηκε στη μικρή καμπίνα που μοιραζόταν με την αδερφή της κάτω από το κατάστρωμα. Η υπόλοιπη οικογένεια έμεινε στον θάλαμο διακυβέρνησης, με τα παιδιά να κοιμούνται και τους ενήλικες, συμπεριλαμβανομένου του Χάρβεϊ και της συζύγου του, να απολαμβάνουν τις τελευταίες στιγμές των διακοπών. Περίπου στις 11 το βράδυ, κάτι τρόμαξε την Terry Jo στον ύπνο της.

"Βοήθεια, μπαμπά βοήθεια!"

Ήταν ο αδερφός της, ο Brian, που ούρλιαζε. Ακούγονταν ήχοι ποδοβολητού. Παράλυτη από τον φόβο, η Terry Jo έμεινε στο κρεβάτι της για πολλά λεπτά. Κάποια στιγμή, βρήκε το θάρρος να βγει από την κουκέτα της για να δει τι συνέβαινε. Αυτό που βρήκε ακριβώς έξω από την πόρτα της καμπίνας της ήταν τρομακτικό. Η μητέρα και ο αδελφό της ήταν νεκροί, μέσα σε λίμνη αίματος. Σοκαρισμένη, ανέβηκε στο κατάστρωμα, όπου τα φώτα του σκάφους φώτιζαν την μορφή του Χάρβεϊ ο οποίος κινούνταν προς το μέρος της.

"Τι συνέβη;", ρώτησε. Ο Χάρβεϊ την έσπρωξε θυμωμένα προς τα πίσω, αλλά αυτό της έδωσε χρόνο για να δει ότι όλα ήταν καλά στο σκάφος -δεν υπήρχαν κατεστραμμένα ξάρτια, ούτε σπασμένα κατάρτια. Ακόμα και ο καιρός ήταν ήρεμος. Πολύ αργότερα, σε μια συνέντευξη που έδωσε υπό την επήρεια βαρβιτουρικού, η Terry Jo θυμήθηκε ότι είδε αίμα και ένα μαχαίρι στο κατάστρωμα.
 
Η Terry Jo επέστρεψε στην καμπίνα της, όπου μαζεύτηκε στην κουκέτα της. Άκουγε ήχους νερού που έπεφτε και σύντομα είδε λιπαρό νερό να μπαίνει μέσα. Ξαφνικά, εμφανίστηκε στην πόρτα ο Harvey. Ενώ εκείνη μαζεύτηκε και άλλο στον τοίχο και κρατούσε την ανάσα της, εκείνος στεκόταν πολύ ώρα, κοιτάζοντας την με κάτι που έμοιαζε με τουφέκι στα χέρια του. Μετά από λίγο, γύρισε και ανέβηκε στο κατάστρωμα. Το κορίτσι παρέμεινε παγωμένο μέχρι που το νερό έφτασε στο ύψος της κουκέτας. Το Bluebelle βυθιζόταν.

Όταν βγήκε στο κατάστρωμα μέσα από το βρώμικο νερό, είδε ότι ο Harvey είχε ρίξει ήδη τη λέμβο και τη σχεδία στη θάλασσα και του φώναξε, "Βυθίζεται το σκάφος;". Εκείνος το επιβεβαίωσε και της πέταξε το σχοινί για τη λέμβο, αλλά εκείνο γλίστρησε. Όταν ο Harvey συνειδητοποίησε ότι το μέσο διαφυγής του χανόταν, βούτηξε στη θάλασσα, αφήνοντας την κοπέλα μόνη της στο σκοτάδι πάνω σε ένα σκάφος που βυθιζόταν τάχιστα.
 


Σχεδόν όλοι όσοι άκουσαν την ιστορία του Harvey βρήκαν κάτι παράξενο. Μερικά μέλη του πληρώματος του δεξαμενόπλοιου, τον βρήκαν πολύ ήρεμο και συγκεντρωμένο για κάποιον που μόλις είχε χάσει τη σύζυγό του και μια ολόκληρη οικογένεια, και μόλις που είχε γλυτώσει το θάνατο. Ο Harold Pegg, ο ιδιοκτήτης του Bluebelle, βρήκε την ιστορία του Harvey για το κατάρτι παράλογη, μιας και το σκάφος είχε επιθεωρηθεί πρόσφατα. Ακόμα και ο παλιός φίλος του Harvey, ο James Boozer, ο οποίος άκουσε πολλές επαναλήψεις της ιστορίας του, ένιωσε ότι υπήρχαν κενά.

Όποιος ήξερε τον Harvey θα ήξερε και άλλα πράγματα που δεν ήταν υπέρ του. Η αλήθεια είναι ότι ο Harvey ήταν ένας εξειδικευμένος πιλότος βομβαρδιστικών του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, υπηρέτησε στον πόλεμο της Κορέας και κατάφερε να πραγματοποιήσει μια επικίνδυνη δοκιμαστική πτήση ενός τροποποιημένου βομβαρδιστικού Β-24, οι συνάδελφοί του στο στρατό ανέφεραν ότι, κάπου-κάπου, είχε την τάση να εγκαταλείπει τις αποστολές λόγω "μηχανικών βλαβών." Μέχρι το τέλος της καριέρας του στο στρατό, ακόμη και οι υποστηρικτές του σημείωσαν ότι τα νεύρα του δεν ήταν καλά -ένα γεγονός που φαινόταν ξεκάθαρα από την επιδείνωση ενός τικ στο πρόσωπό του και το τραύλισμα που είχε.

Επίσης, υπήρχε και το θέμα με τις συζύγους. Η Mary Dene Jordan ήταν η έκτη, και μέχρι εκείνη, ο Harvey είχε τη συνήθεια να φλερτάρει, να παντρεύεται γρήγορα και να τις εγκαταλείπει απότομα, συνήθως με την φράση "Δε σε αγαπώ πια". Οι σχέσεις του είχαν γίνει θρύλος στη βάση της Πολεμικής Αεροπορίας στη Φλόριντα, όπου είχε τοποθετηθεί με τη δεύτερη (ή πιθανώς τρίτη) σύζυγό του, Joan, το 1949. Μια βροχερή νύχτα, ο Harvey επέστρεφε τη σύζυγο και την πεθερά του από τον κινηματογράφο, όταν, όπως το περιέγραψε ο ίδιος, το αυτοκίνητό του έκανε έναν ελιγμό σε μια γέφυρα και αναποδογύρισε από την πλευρά σε έναν παραπόταμο από κάτω. Το αυτοκίνητο βυθίστηκε, και μόνο ο Harvey επέζησε. Καθώς οι περαστικοί βούτηξαν στο νερό για να βρουν τη σύζυγο και την πεθερά του, ο πιλότος περιέγραφε ήρεμα, ίσως ακόμη και να καυχιόταν, για το πώς μπορούσε να ξεφύγει από το αυτοκίνητο ενώ εκείνο ήταν ακόμα στον αέρα. Ήταν προφανές ότι δεν είχε κάνει καμία προσπάθεια να σώσει τους συγγενείς του, ούτε φαινόταν συντετριμμένος για τους θανάτους τους. Σύντομα, εξαργύρωσε το ασφαλιστήριο συμβόλαιο ζωής της γυναίκας του.

Το Bluebelle δεν ήταν το πρώτο σκάφος που βυθίστηκε υπό τον Harvey. Δύο φορές πριν, είχε υποβάλει ασφαλιστικές αξιώσεις για κατεστραμμένα σκάφη. Και οι δύο υποθέσεις, αν και ύποπτες, αποφασίστηκαν υπέρ του. Αργότερα, οι φίλοι του παραδέχτηκαν ότι, στο πρώτο ναυάγιο, ο Harvey πιθανότατα είχε οδηγήσει σκόπιμα το σκάφος σε ένα εμπόδιο, και στην περίπτωση του δεύτερου, παραδέχτηκε ότι έβαλε ο ίδιος φωτιά στο σκάφος του.

Όμως, η ζωή του Harvey ήταν άγνωστη σε μεγάλο βαθμό στους ανακριτές της Ακτοφυλακής που του πήραν συνέντευξη τρεις ημέρες μετά τη διάσωση. Επανέλαβε σε γενικές γραμμές την ίδια ιστορία που είπε στο πλήρωμα του δεξαμενόπλοιου. Μετά όμως από τις συνεχείς ερωτήσεις των ανακριτών, άρχισαν να φαίνονται τα κενά.

Η ιδέα ενός καταρτιού να πέσει κατευθείαν στο κατάστρωμα ενός ιστιοφόρου ήταν απίθανη. Τα κατάρτια που σπάνε από τους ανέμους, δεν πέφτουν κατευθεία προς τα κάτω, αλλά κυλούν. Ο Harvey ισχυρίστηκε ότι το κατάρτι έπεσε, ζήτησε από τον Δρ. Duperrault να κυβερνήσει εκείνος το Bluebelle ώστε να πάει αυτός να βρει κόφτες καλωδίων για να κόψει τα κατεστραμμένα ξάρτια. Όταν ξέσπασε η φωτιά στο μηχανοστάσιο και εξαπλώθηκε, η πορεία που ζήτησε από τον Duperrault να ακολουθήσει -προς τον άνεμο- άρχισε να σβήνει τις φλόγες. Ωστόσο, επέμεινε, ο Duperrault συνέχισε να πιλοτάρει προς την ίδια κατεύθυνση, μια αδιανόητη κίνηση για οποιοδήποτε άτομο κοινής λογικής, πόσο μάλλον ένας βετεράνος του Ναυτικού και έμπειρου ναυτικού όπως ήταν ο Duperrault.

Επίσης, εκείνο το βράδυ, σε έναν φάρο σε ένα κοντινό νησί, κανείς δεν είδε φωτιά στη θάλασσα, ούτε ο Harvey προσπάθησε να φτάσει σε εκείνο το νησί, αφότου βρήκε το σώμα εκείνου που νόμιζε ότι ήταν η Terry Jo -το σώμα ανήκε στην 7χρονη Rene-, και το έβαλε στη σχεδία. Τελικά, και ίσως πιο ειλικρινά, παραδέχτηκε ότι ποτέ δε σκέφτηκε να ψάξει για φωτοβολίδες που ήταν στο κιτ έκτακτης ανάγκης της λέμβου.

Μακροπρόθεσμα, η ιστορία δε θα είχε μεγάλη σημασία. Ενώ εκείνος κατέθετε, ένας αξιωματικός της Ακτοφυλακής μπήκε στο δωμάτιο και είπε τα νέα: Είχε βρεθεί επιζών.
 
Απόσπασμα εφημερίδας με την Terry Jo Duperrault - πηγή

Όταν ένα ελληνικό φορτηγό περισυνέλεξε την Terry Jo, εκείνη βρισκόταν στον ωκεανό επί 3,5 μέρες. Ήταν σοβαρά αφυδατωμένη, με άσχημα ηλιακά εγκαύματα και κυρίως αναίσθητη. Το γεγονός ότι ήταν ζωντανή -καθώς το Bluebelle βυθιζόταν, κατάφερε να βρει και να κρατηθεί σε μια μικρή σχεδία από σχοινιά και φελλό-, αυτές τις μέρες της είχε επιτεθεί καρχαρίας και μπόρεσε να δώσει το όνομά της στο πλήρωμα του πλοίου, ήταν ένα θαύμα.

Μέσα σε ένα μήνα, η εικόνα του μικροσκοπικού κορμιού της στην απέραντη θάλασσα, που τραβήχτηκε από κάποιον από το πλήρωμα του πλοίου που την βρήκε, θα γινόταν γνωστή στους αναγνώστες του περιοδικού LIFE σε όλο τον κόσμο. Η φωτογραφία και η ιστορία της Terry Jo εμφανίστηκε παράλληλα με τις ειδήσεις για την εξαφάνιση του Michael Rockefeller στη Νέα Γουινέα. Όμως, χρειάστηκαν να περάσουν δεκαετίες πριν μιλήσει για το τι συνέβη σε οποιονδήποτε άλλο εκτός από τους ανακριτές της Ακτοφυλακής.
 
"Θεέ μου!", είπε ο Harvey όταν έμαθε για τη διάσωση της Terry Jo. Αφού βρήκε και πάλι την ψυχραιμία του, σχολίασε πόσο υπέροχα ήταν τα νέα και βγήκε απότομα από το δωμάτιο, αφήνοντας τους ανακριτές έκπληκτους.

Την επόμενη μέρα, ο διευθυντής του Sandman Motel στο Μαϊάμι κάλεσε την αστυνομία γιατί η υπηρέτρια μύριζε κάτι περίεργο στο μπάνιο του δωματίου 17 και δεν μπορούσε να ανοίξει την πόρτα. Πίσω από την πόρτα ήταν το πτώμα του Julian Harvey γεμάτο με πληγές που είχε κάνει μόνος του. Είχε αφήσει ένα σημείωμα προς τον φίλο του James Boozer, "Είμαι καταρρακωμένος και απλά δεν μπορώ να συνεχίσω. Φεύγε. Υποθέτω ότι, είτε δε μου αρέσει η ζωή, είτε δεν ξέρω τι να κάνω". Στο μήνυμα διευθετούσε την υιοθεσία του γιου του και ζητούσε να ταφεί το σώμα του στη θάλασσα.

Μετά από δύο συνεντεύξεις, στις οποίες η ιστορία της δεν παρεκκλίνει ποτέ, η Ακτοφυλακή δέχτηκε την εκδοχή της Terry Jo για τα όσα συνέβησαν εκείνο το βράδυ στο Bluebelle. Στο βιβλίο του για το περιστατικό, ο Richard D. Logan ανέφερε ότι, εκείνο το βράδυ, ο Harvey δολοφόνησε τη σύζυγό του στην καμπίνα τους στο Bluebelle, πιθανώς για τα χρήματα από την ασφάλεια, και σκόπευε να πει στους Duperrault ότι είχε πέσει στη θάλασσα. Προφανώς, εκείνη θα αντιστάθηκε περισσότερο απ' ό, τι περίμενε ο Harvey, κάτι που έπεσε στην αντίληψη τον Δρ Duperrault, ο οποίος πήγε να δει τι γίνεται. Ο Harvey τον μαχαίρωσε, με το μαχαίρι που θα θυμόταν αργότερα η Terry Jo στο κατάστρωμα, και στη συνέχεια σκότωσε την σύζυγο του Δρ. και τον Brian. Η μικρή Rene πιθανότατα πνίγηκε, αν και δεν έχει καταστεί ποτέ σαφές αν έπεσε, ρίχτηκε στη θάλασσα ή την έπνιξε ο Harvey πριν την σύρει στη λέμβο.
 

Η Terry Jo Duperrault αναρρώνει στο νοσοκομείο μετά την περισυλλογής από τη θάλασσα

Η Terry Jo έλαβε υποστήριξη από όλο τον κόσμο μετά την ιστορία της και έζησε μια γεμάτη ζωή.

Ο Julian Harvey θάφτηκε στη θάλασσα.

από: mental floss

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου