Τρίτη 31 Αυγούστου 2021

10 πράγματα για τον Τεστ Προσωπικότητας Myers-Briggs

 
Το Τεστ Προσωπικότητας Myers-Briggs (Myers-Briggs Type Indicator ή MBTI) είναι ένα δημοφιλές τεστ προσωπικότητας που ισχυρίζεται ότι διαφοροποιεί 16 διαφορετικούς τύπους προσωπικότητας, διακρίνοντας τους εξωστρεφείς από τους εσωστρεφείς, αυτούς που ενεργούν με την αίσθηση και αυτούς με τη διαίσθηση, τους στοχαστές από τους αδύναμους, και αυτούς που ενεργούν με τη κριτική από αυτούς που ενεργούν με την αντίληψη. Αν και επικρίνεται ευρέως από τους επαγγελματίες ψυχολόγους ως ψευδοεπιστήμη, το MBTI εξακολουθεί να είναι αγαπητό από τα τμήματα ανθρώπινου δυναμικού και τους συμβούλους σταδιοδρομίας σε όλο τον κόσμο.
 
 
 
Το τεστ ήταν πνευματικό παιδί μιας μητέρας και μιας κόρης
Η Κάθριν Κουκ (Katharine Cook) -όταν παντρεύτηκε πήρε και το επίθετο του συζύγου της Briggs- γεννήθηκε το 1875 και πήγε στο κολέγιο σε ηλικία 14 ετών, όπου σπούδασε γεωργία και αποφοίτησε πρώτη στην τάξη της. Όπως ήταν αναμενόμενο εκείνη την εποχή, η Κουκ έπρεπε να γίνει μια παραδοσιακή νοικοκυρά, αλλά η επιθυμία της για σπουδές ήταν ακόρεστη. Έδωσε μεγάλο μέρος της ενέργειάς της στην εκπαίδευση της κόρης της, Ιζαμπέλ (Isabel), η οποία, ως ενήλικη πλέον, θα την βοηθούσε να αναπτύξει το περίφημο τεστ.

Για την Κάθριν Κουκ Μπριγκς, η ανατροφή των παιδιών πυροδότησε ένα πάθος για την ψυχολογία
Η Μπριγκς γοητεύτηκε από τον "σωστό" τρόπο της ανατροφής ενός παιδιού. Άρχισε να σπουδάζει αναπτυξιακή ψυχολογία, κράτησε σε μεγάλο βαθμό την κόρη της εκτός παραδοσιακού σχολείου και κράτησε ένα λεπτομερές ημερολόγιο για την αναπτυξιακή πρόοδο της Ιζαμπέλ. Η ίδια αναφετρόταν στο σαλόνι της ως "κοσμικό εργαστήριο εκπαίδευσης μωρών". Εν τω μεταξύ, έγραψε για την παιδική ψυχολογία σε δημοφιλή περιοδικά όπως το The New Republic και το Ladies' Homes Journal, συνήθως με το ψευδώνυμο "Elizabeth Childe".

Η Μπριγκς άρχισε να κάνει τεστ προσωπικότητας αφού γνώρισε τον μελλοντικό γαμπρό της
Όταν η Ιζαμπέλ ενηλικιώθηκε φοίτησε στο Κολλέγιο Swarthmore, όπου γνώρισε τον φοιτητή Νομικής Clarence "Chief" Myers. Οι δυο τους άρχισαν να βγαίνουν και, τελικά, η Ιζαμπέλ τον γνώρισε στους γονείς της τα Χριστούγεννα. Ο νεαρός μπέρδεψε την Κάθριν μιας και η προσωπικότητά του ήταν τόσο διαφορετική από εκείνων στην οικογένειά της και ήθελε να καταλάβει το γιατί. Επισκέφτηκε λοιπόν την Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου και άρχισε να μελετά την ψυχολογία των προσωπικοτήτων.

Το έργο του Καρλ Γιουνγκ είχε μεγάλη επιρροή στην Μπριγκς
Όλα άλλαξαν όταν η Μπριγκς ανακάλυψε το βιβλίο του Καρλ Γιουνγκ "Psychological Types". Απλοποιημένα, ο Γιουνγκ υποστηρίζει ότι η ανθρώπινη συνείδηση έχει δύο "τύπους λειτουργιών" αντίληψης (αίσθηση και διαίσθηση) και δύο "τύπους λειτουργιών" κρίσης (σκέψη και αίσθηση), οι οποίοι μετριούνται από την εσωστρέφεια ή την εξωστρέφεια ενός ατόμου. Η Μπριγκς γοητεύτηκε τόσο από τις θεωρίες του Γιουνγκ που άρχισε να αποκαλεί το βιβλίο του "Αγία Γραφή" και του έστειλε μια επιστολή. Το 1926, δημοσίευσε ένα άρθρο που αποστάζει τις θεωρίες του σε ένα είδος άσκησης με βάση τα νούμερα, με τίτλο "Meet Yourself: How to Use the Personality Paint Box".

Η απογοήτευση της Ιζαμπέλ από την εργασία της την μετέτρεψε σε απόστολο του έργου της μητέρας της
Ένα καλοκαίρι, η Ιζαμπέλ Μπριγκς Μάγιερς (πήρε το επίθετο του "Chief" όταν παντρεύτηκαν το 1918) βρήκε δουλειά, που όμως δεν την ικανοποιούσε. Αργότερα, την παράτησε για να ασχοληθεί με το σπίτι, αλλά βρήκε ότι και αυτό ήταν εξίσου άτονο. Σε μια επιστολή προς τη μητέρα της, εξέφρασε την επιθυμία της για "έναν εξαιρετικά έξυπνο καταμερισμό εργασίας που μπορεί να επιλυθεί, έτσι ώστε όλοι να εργάζονται, αλλά όχι σε λάθος θέσεις". Τελικά η ίδια βρήκε την ικανοποίηση ως συγγραφέας, γράφοντας αργότερα ένα αστυνομικό μυθιστόρημα με τίτλο "Murder Yet to Come", με το οποίο κέρδισε σε διαγωνισμό με έπαθλο 7.500 δολαρίων. Ωστόσο, η ενασχόλησή της με την εύρεση της σωστής δουλειάς, αύξησε το ενδιαφέρον της Ιζαμπέλ για την έρευνα της μητέρας της. 
 
Η Katharine Briggs και η Isabel Briggs-Myers
 
Το πρώτο τεστ Myers-Briggs επικεντρώθηκε αρχικά στην αγορά εργασίας του Β' Παγκοσμίου Πολέμου
Το 1944, με την έγκριση ενός νομοσχεδίου για τους στρατιωτικούς στις ΗΠΑ και την εισροή εργαζόμενων γυναικών, ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος είδε το το αμερικανικό εργατικό δυναμικό να ανθίζει. Ταυτόχρονα, αυτό ήταν και ένα όφελος και για τους συμβούλους σταδιοδρομίας, οι οποίοι αναζητούσαν τυποποιημένες εξετάσεις που θα μπορούσαν να ταξινομήσουν όλους αυτούς τους νέους εργαζόμενους στις ιδανικές θέσεις εργασίας. Έτσι, έγιναν μια σειρά από δοκιμές, όπως λέγεται, "υπό τα βλέμματα στελεχών που ήθελαν να διατηρήσουν τόσο τα κέρδη όσο και το ηθικό τους ψηλά". Η Μάγιερς προσάρμοσε και έδειξε τα τεστ προσωπικότητας της μητέρας της σε έναν σύμβουλο, τον Edward N. Hay, υποστηρίζοντας ότι μπορούσαν να βοηθήσουν τους ανθρώπους που εισέρχονται στην αγορά εργασίας να βρουν την κατάλληλη θ8έση γι' αυτούς. Η ιδέα άρεσε στον Hay.

Το τεστ απέκτησε δημοτικότητα για τις προσλήψεις -και τις απολύσεις- υπαλλήλων
Ο Hay έκανε το τεστ στους μεγαλύτερους πελάτες του: την General Electric, την Standard Oil, την Bell Telephone, αλλά και σε αξιωματούχους του αμερικανικού στρατού. Οι αρχηγοί των εταιριών πείστηκαν γρήγορα ότι, κατευθύνοντας τους σωστούς ανθρώπους στις σωστές θέσεις εργασίας, το τεστ θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση του κύκλου εργασιών. Όπως λέγεται, το τεστ Myers-Briggs ενθάρρυνε τους εργοδότες να "επανατοποθετήσουν ή να απολύσουν άτομα" σύμφωνα με τους τύπους προσωπικότητάς τους. Για παράδειγμα, σε μια εταιρεία ηλεκτρισμού, οι εσωστρεφείς μπορούσαν να αναλάβουν δουλειά γραφείου, ενώ οι εξωστρεφείς στέλνονταν να παίρνουν μετρήσεις.

Δεν βασίζεται σε καμία τυπική ψυχολογία
Μια ανησυχία για το MBTI είναι ότι κανένας που ασχολείται με την ανάπτυξή του δεν είχε τυπική εκπαίδευση στην ψυχολογία ή την ψυχομετρία (η μελέτη πώς να μετρηθούν αντικειμενικά τα ψυχολογικά χαρακτηριστικά). Η Μπριγκς, μια αφοσιωμένη αυτοδίδακτη, έλεγε, "Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος ψυχολόγος για να συλλέγει και να εντοπίζει τους τύπους, όσο ένας βοτανολόγος για να συλλέγει και να εντοπίζει φυτά". Ωστόσο, οι επικριτές της διαφώνησαν.

Το MBTI είναι στατιστικά αναξιόπιστο
Ο δείκτης Myers-Briggs πάσχει από "αξιοπιστία χαμηλής δοκιμής". Δηλαδή, αν κάποιος κάνει το τεστ πάνω από δύο φορές, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ταξινομηθεί ως διαφορετικός τύπος προσωπικότητας. "Αν ξανακάνετε το τεστ μετά από ένα διάστημα μόλις πέντε εβδομάδων, υπάρχει πιθανότητα περίπου 50% να πέσετε σε διαφορετική κατηγορία προσωπικότητας σε σχέση με την πρώτη φορά που κάνατε το τεστ", έγραψε ο φιλόσοφος Roman Krznaric. Ως επιστημονική μέτρηση, το τεστ είναι σταθερά αναξιόπιστο.

Επαγγελματίες ψυχολόγοι περιέγραψαν το τεστ ως "τυχερό μπισκότο"
Οι ερευνητές περιέγραψαν το MBTI ως "μια πράξη ανεύθυνης φιλοσοφίας πολυθρόνας" και "αναλυτικό ωροσκόπιο" (Jungian horoscope). Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι η ομάδα μητέρας-κόρης παρεξήγησε το έργο του Γιουνγκ σχετικά με τους τύπους. Πράγματι, ο ίδιος ο Γιουνγκ είπε ότι το να βάζει κανείς ταμπέλες με προσωπικότητας στους ανθρώπους δεν ήταν "τίποτα άλλο παρά ένα παιδικό παιχνίδι". Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, ένα αμερικανικό ερευνητικό ινστιτούτο του στρατού κατέληξε σε μια μελέτη: "Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει αρκετή, καλά σχεδιασμένη έρευνα για να δικαιολογήσει τη χρήση του MBTI σε προγράμματα συμβουλευτικής σταδιοδρομίας" και ο ψυχομετρικός ειδικός Robert Hogan είπε ότι" Οι περισσότεροι ψυχολόγοι προσωπικότητας θεωρούν το MBTI κάτι περισσότερο από ένα περίτεχνο κινέζικο τυχερό μπισκότο".
 
Σήμερα, παρά την κριτική, το τεστ εξακολουθεί να χρησιμοποιείται από την πλειοψηφία των εταιρειών που βρίσκονται στη λίστα Fortune, τον ετήσιο κατάλογο που καταρτίζεται και δημοσιεύεται από το περιοδικό Fortune που κατατάσσει τις 500 μεγαλύτερες εταιρείες των ΗΠΑ κατά συνολικά έσοδα για τα αντίστοιχα οικονομικά τους χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου