Τρίτη 24 Αυγούστου 2021

Ο τελευταίος κατοικημένος φάρος της Γαλλίας

Ο Φάρος του Κορντουάν όπως φαίνεται σε παλίρροια
 
Ο Φάρος του Κορντουάν (Le phare de Cordouan) είναι ο τελευταίος που κατοικείται ακόμα στη Γαλλία και μόλις ο δεύτερος, μετά τον Πύργο του Ηρακλή (Torre de Hércules) στη Λα Κορούνια στην Ισπανία, που προστέθηκε στον κατάλογο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco.
 
 
 
Ο Κορντουάν χτίστηκε στα τέλη του 16ου αιώνα, βρίσκεται 7 χιλιόμετρα ανοιχτά στη θάλασσα και επιβλέπει τον Ατλαντικό Ωκεανό από το Πλατώ ντε Κορντουάν κοντά στις εκβολές της Ζιρόντ στη νοτιοδυτική Γαλλία.
 

Ο φάρος έχει ύψος 68 μέτρα και είναι ο δέκατος ψηλότερος παραδοσιακός φάρος στον κόσμο και είναι μακράν ο παλαιότερος φάρος στη Γαλλία. Σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Λουί ντε Φούα και αρχιτεκτονικά είναι ένα αριστούργημα της Αναγέννησης, μια σύνθεση βασιλικού παλατιού, καθεδρικού ναού και οχυρού. Κατασκευάστηκε από το 1584 έως το 1611 για να αντικαταστήσει τον παλαιότερο Πύργο του Μαύρου Πρίγκιπα και παραμένει μέχρι σήμερα σε λειτουργία. Είναι ο πρώτος φάρος που έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό μνημείο ήδη από το 1862.
 
Ο φάρος τη νύχτα 
 
Ο φάρος είναι επισκέψιμος από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο, στα διαστήματα της άμπωτης, από τα λιμάνια του Ρουαγιάν και του Μεσέρ-συρ-Ζιρόντ. Η κορυφή είναι προσβάσιμη με σκάλα 301 σκαλοπατιών.
 
φωτογραφίες: the guardian πληροφορίες: wikipedia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου