Τετάρτη 18 Αυγούστου 2021

Ένας βράχος στην Σκοτία που κάποτε την χρησιμοποιούσαν οι δρυίδες για να δείξουν την αθωότητα ή την ενοχή κάποιου

 
Κάποτε στη Σκωτία, ένας γίγαντας, ενώ περπατούσε, κόλλησε μια πέτρα στο παπούτσι του. Εκείνος, την έβγαλε και την άφησε πίσω του. Αυτός ο τεράστιος βράχος έγινε γνωστός ως Clochoderick Stone. Αυτός είναι ένας από τους πολλούς θρύλους που περιβάλλουν αυτόν τον βράχο με ύψος 3,6 μέτρα (12 πόδια) και πλάτος 5,2 μέτρα (17 πόδια).
 
 
 
Η καταγεγραμμένη αναφορά του βράχου Clochodrick χρονολογείται από το 1204 εκεί που πιστεύεται ότι ήταν ο τόπος ανάπαυσης του Rhydderch Hael -αν και οι ανασκαφές δεν αποκάλυψαν κανένα στοιχείο του τάφου-, του ηγεμόνα του αρχαίου βασιλείου του Στραθκλάιντ (Strathclyde), η νίκη του οποίου στη μάχη του Arderydd έφερε τον Χριστιανισμό στην περιοχή.
 

Η ιστορία του βράχου πηγαίνει ακόμα πιο πίσω. Παρόλο που σήμερα δεν κινείται, αρχικά ήταν ένας κινούμενος βράχος -ή clach bràth όπως ήταν γνωστή στη Σκωτία. Αυτοί οι βράχοι μπορούσαν να μετακινηθούν χωρίς πολλή πίεση καθώς ισορροπούσαν πάνω σε πέτρες. Χρησιμοποιήθηκαν ως υπαίθρια δικαστήρια από τους δρυίδες για τον προσδιορισμό της αθωότητας ή της ενοχής κάποιου και, όπου υπήρχαν δρυίδες, υπήρχαν και τέτοιοι βράχοι.

Τον 18ο και 19ο αιώνα, οι βράχοι έγιναν κάτι σαν τουριστικό αξιοθέατο. Πολλοί υπέστησαν ζημιές ή βανδαλίστηκαν από κακή χρήση. Ίδια ήταν και η μοίρα του Clochoderick Stone.
 

Η ιστορία του όμως δεν σταματά εδώ. Στην πραγματικότητα, ο βράχος είναι ένας παγετώδης ακανόνιστος βράχος και μεταφέρθηκε 50 μίλια μακριά από την αρχική της θέση στο Inverary, πριν αφεθεί στη σημερινή του θέση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου