Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2021

Τα πιο διάσημα μυθικά τέρατα σε κάθε χώρα

 
Ο Μεγαλοπόδαρος και το τέρας του Λοχ Νες δεν είναι τα μόνα τέρατα που στοιχειώνουν την φαντασία του κοινού. Σχεδόν κάθε πολιτισμός στη Γη έχει τα δικά του μυθικά τέρατα, από φτερωτά θηρία μέχρι θαλάσσια φίδια.
 
 
 
Ο διαδικτυακός ιστότοπος CashNetUSA συνεργάστηκε με τον εικονογράφο Laimute Varkalaite για να συνθέσει έναν χάρτη με θρυλικά πλάσματα. Τα τέρατα που εμφανίζονται στον χάρτη προέρχονται από πηγές όπως το βιβλίο "Monsters and Mythical Creatures from Around the World" της Heather Frigiola. Για να δουν την δημοτικότητα ενός τέρατος στην κάθε χώρα, οι δημιουργοί του χάρτη άντλησαν δεδομένα από τις αναζητήσεις της Google.
 


Τα Sasquatch, Baba Yaga και Curupira είναι όλα παράξενα πλάσματα τα οποία κάποτε ο κόσμος ισχυριζόταν ότι υπάρχουν, αν και ποτέ κανείς δεν έδωσε κάποια απόδειξη. Αυτό στέλνει αυτά τα πλάσματα στη σφαίρα της ψευδοεπιστήμης, αλλά χωρίς να σημαίνει ότι δεν είναι αληθινά.
 

 
Κάθε πολιτισμός είναι γεμάτος από ασυνείδητους φόβους. Όταν συμβαίνουν μερικά παράξενα πράγματα, δεν αργεί κάποιος να βρει έναν αποδιοπομπαίο τράγο, του οποίου τα χαρακτηριστικά ταιριάζουν σε αυτές τις παραξενιές. Αν ο αποδιοπομπαίος τράγος προσελκύει την φαντασία των ντόπιων, ο μύθος μεγαλώνει και μεταλλάσσεται ακόμα και για αιώνες. Αυτό το μυθικό πλάσμα ζει και αναπνέει στο μυαλό όσων το πιστεύουν, αλλά και όσων λένε ότι δεν το πιστεύουν.
 


Μερικές φορές, πολλές χώρες μοιράζονται το ίδιο μυθικό πλάσμα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή στις λεπτομέρειες. Για παράδειγμα, ο αγγλικός δράκος είναι φτερωτός και μοιάζει με σαύρα, ενώ ο κινεζικός δράκος δεν έχει φτερά και είναι φιδίσιος.
 

Για την Ελλάδα, οι αναζητήσεις έδειξαν τον γρύπα. Το τέρας είχε σώμα λιονταριού, κεφάλι και φτερά αετού, ενώ σε μερικές αναπαραστάσεις φαίνεται να έχει και ουρά φιδιού. Ο μύθος του θεωρείται ότι προέρχεται από την Μεσοποταμία. Η ράχη του ήταν σκεπασμένη με φτερά και τα νύχια -που στον Μεσαίωνα θεωρούνταν πολύτιμα επειδή λεγόταν ότι μπορούσαν να ανιχνεύσουν την ύπαρξη δηλητηρίου στα υγρά, χωρίς όμως να μπορούν να το καθαρίσουν- στα λιονταρίσια πόδια του ήταν δυνατά και γαμψά σαν του αετού. Ο γρύπας είναι σύμβολο συνδεδεμένο με τη Μινωική Κρήτη. Δύο άπτεροι γρύπες -εμφανίζονται άπτεροι για να δηλώσουν τη συνεχή παρουσία τους στον χώρο- απεικονίζονται δεξιά και αριστερά του θρόνου στην τοιχογραφία στην κύρια αίθουσα του θρόνου στο Μινωικό ανάκτορο. Η μικτή μορφή του άπτερου γρύπα έδινε έκφραση των τριών σφαιρών του κόσμου, της ουράνιας, της επίγειας και της υποχθόνιας, με το αετίσιο του κεφάλι, το λιονταρίσιο σώμα και την φιδίσια ουρά, συμβόλιζε δε την βασιλική και θεία ισχύ. Ο γρύπας ήταν το έμβλημα της αρχαίας πόλης των Αβδήρων ενώ, σε νεότερα σύμβολα, απαντάται στο έμβλημα της Βάδης-Βυρτεμβέργης.

από: cashnetusa

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου