Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2021

Μερικά πράγματα που βρήκα στο διαδίκτυο αυτή την εβδομάδα: Se6, Vol 290 (-5)




Βουτούμι, η πιο ωραία παραλία του Ιονίου και μία από τις ομορφότερες του κόσμου
 
 
Πολλές είναι οι φορές που η Ελλάδα αναφέρεται σε παγκοσμίου φήμης sites ανά τον κόσμο για τις ατέρμονες ομορφιές της που εκπλήσσουν ευχάριστα, εάν μάλιστα αναλογιστεί κανείς την τόσο μικρή έκταση που κατέχει σε σχέση με ολόκληρο τον πλανήτη.
Στο βόρειο Ιόνιο, στο νησί των Αντιπάξων, υπάρχει μια πανέμορφη ολόλευκη παραλία, που σε αρκετούς ταξιδιωτικούς οδηγούς τοποθετείται στην πρώτη δεκάδα, τόσο σε Ευρώπη όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο, με τα χαρακτηριστικά επίθετα... "εξωτική" "κρυμμένη", "ωραιότερη", "καλύτερη", "μαγική", "κορυφαία"...  
Το Βουτούμι λοιπόν, μια από τις λιγοστές παραλίες του νησιού, έχει κερδίσει την καρδιά πολλών ανθρώπων, που είτε είχαν την ευκαιρία να κολυμπήσουν στα κρυστάλλινα τυρκουάζ νερά της, είτε την ερωτεύτηκαν απλά και μόνο από μια της φωτογραφία χωρίς καν να γνωρίζουν που βρίσκεται, και επάξια δέχεται όλους αυτούς τους χαρακτηρισμούς.
Ο συνδυασμός των χρωμάτων του νερού με την ανοιχτόχρωμη άμμο και τα ολόλευκα βότσαλα, δημιουργεί από ψηλά την ψευδαίσθηση ότι τα πάντα αιωρούνται στον βυθό, ενώ μοιάζει με έναν υπέροχο πίνακα ζωγραφικής που ο δημιουργός του φιλοτέχνησε με ιδιαίτερη αγάπη και μεράκι. Βέβαια, εάν στο σκηνικό προσθέσει κανείς και το υπέροχο πράσινο των δέντρων που την περιβάλει, και που από ψηλά μοιάζουν να ξεδιψούν στο πεντακάθαρο θαλασσινό νερό, τότε το μόνο που μπορείς πραγματικά να σκεφτείς, είναι ότι πρόκειται για ένα παραδεισένιο τοπίο που δίχως ίχνος υπερβολής, όμοιο του σπάνια συναντάς στη ζωή σου.
Η χώρα μας λοιπόν δεν θα πάψει ποτέ να εκπλήσσει με όλα αυτά τα "κρυμμένα μυστικά" που δειλά δειλά αφήνει να βγουν από την αφάνεια τους και να ταξιδέψουν σε ολόκληρο τον κόσμο, όπως ακριβώς βγαίνουν στην επιφάνεια της γης τα διαμάντια και μέσω των ποταμών και των χειμάρρων μπορούν να ταξιδέψουν χιλιόμετρα μακρυά από την πηγή τους, δίχως να χαθεί στο ελάχιστο η λάμψη αλλά και η πραγματική τους αξία...


Μάναγρος - Η μεγαλύτερη παραλία της Χίου με το μαγικό ηλιοβασίλεμα
 

Σε απόσταση 35 χιλιομέτρων από την πόλη της Χίου, η παραλία Μάναγρος αποτελεί ένα από τα εντυπωσιακότερα φυσικά στολίδια του νησιού.
Το μήκος της ακτής της φτάνει τα 2,5 χιλιόμετρα, γεγονός που της δίνει επάξια τον τίτλο της μεγαλύτερης παραλίας της Χίου. Είναι «στρωμένη» με χοντρή άμμο και βότσαλα, περιβάλλεται από δέντρα, ενώ τα νερά της είναι κρύα, βαθιά και κρυστάλλινα. Χάρη στο ότι βλέπει δυτικά, ένα από τα κρυφά της προσόντα είναι το μαγευτικό ηλιοβασίλεμα.
Το μήκος της ακτογραμμής του Μανάγρου, του επιτρέπει να είναι άτυπα χωρισμένος σε πολλές μικρές παραλίες. Έτσι, υπάρχουν σημεία ιδανικά για όλων των ειδών τους επισκέπτες. Μερικά κομμάτια της παραλίας είναι οργανωμένα με ξαπλώστρες και ομπρέλες για όσους αναζητούν την άνεση. Άλλα επιλέγονται κατά κόρον από ελεύθερους κατασκηνωτές που στήνουν τις σκηνές τους στην σκιά των δέντρων. Τα πιο απομακρυσμένα σημεία προσελκύουν μέχρι και γυμνιστές.
Τέλος, σε πολύ μικρή απόσταση από τον Μάναγρο βρίσκεται η Βολισσός, το μεγαλύτερο χωριό της βορειοδυτικής Χίου. Γραφική, ήσυχη και κτισμένη αμφιθεατρικά στην πλαγιά λόφου, είναι ένα ακόμη αξιοθέατο του νησιού που ο επισκέπτης δεν πρέπει να χάσει.


Ο Μέγας Αλέξανδρος γίνεται κυρίαρχος της Ελλάδας: Το άγνωστο πεδίο της μάχης της Χαιρώνειας από ψηλά
 
 
Αύγουστος του 338π.Χ.: Η μάχη της Χαιρώνειας λαμβάνει χώρα κοντά στο ομώνυμο χωριό. Σας παρουσιάζουμε για πρώτη φορά το πεδίο της μάχης από ψηλά, καθώς και τα σημεία όπου έθαψαν τους νεκρούς τους οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές:
Οι μεν Θηβαίοι έφτιαξαν τον γνωστό Λέοντα της Χαιρώνειας στο σημείο όπου έθαψαν τους νεκρούς του Ιερού Λόχου των Θηβών, οι οποίο έπεσαν στης μάχης της Χαιρώνειας. Οι δε Μακεδόνες έφτιαξαν έναν άγνωστο τύμβο, μικρό λόφο δηλαδή όπου έθαψαν τους νεκρούς τους και ο οποίος παραμένει παντελώς άγνωστος και σας τον παρουσιάζουμε. Επισημαίνεται από τα πολλά κυπαρίσσια που φαίνονται στο βίντεο.
 
 
Η μαγική παραλία στην Εύβοια που θυμίζει το γαλαζοπράσινο της Λευκάδας
 

Μόλις δύο ώρες από την Αθήνα, η Κορασίδα σε περιμένει για να κολυμπήσεις στα τιρκουάζ νερά της. - στο: oneman.gr
 
 
Ο θρύλος της λεπρής πριγκίπισσας που θεραπεύτηκε σε μια σπηλιά πίνοντας νερό που έμοιαζε με γάλα
 

Στο μικρό παραδοσιακό χωριό, το Άγιο Γάλα, που αποτελεί και ένα από δυτικότερα κατοικημένα σημεία της Χίου, ξεχωρίζει το μοναδικό ομώνυμο σύμπλεγμα τουλάχιστον τριών σπηλαίων, το μεγαλύτερο από τα οποία φτάνει σε βάθος περίπου 200 μέτρων.
Στην είσοδο και στο εσωτερικό των σπηλαίων, βρίσκονται δύο ιδιαίτεροι ναοί. Σήμερα στον βυζαντινό ναό της Παναγίας Αγιογαλούσαινας έχει διασωθεί μόνο το μοναδικό ξυλόγλυπτο τέμπλο του 1721 και η παράσταση της Πλατυτέρας. - στο: mixanitouxronou.gr
 
 
Ανακαλύπτοντας τη «Λίμνη της Παλιουριάς» (που δεν είναι ακριβώς λίμνη)
 

Ποιος θα μπορούσε λοιπόν να φανταστεί ότι στη περιοχή της Παλιουριάς του δήμου Αγιάς, στον παραλιακό οικισμό δηλαδή, ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει ένα πανέμορφο τοπίο και να συνδυάσει τη θάλασσα και με άλλες δραστηριότητες.
Πρόκειται για μια κρυφή όαση που η ίδια η φύση έχει δημιουργήσει, αλλά ο άνθρωπος δεν είχε καν ανακαλύψει όλο το προηγούμενο διάστημα.
Η «Λίμνη της Παλιουριάς» όπως πλέον έχει ονομαστεί, είναι μια φυσική λιμνούλα της περιοχής, μόλις 2 χιλιόμετρα από τη παραλία του μικρού οικισμού της Παλιουριάς και «ανακαλύφθηκε» πρόσφατα μετά την άνοιγμα κάποιων μονοπατιών από μια ομάδα κατοίκων, που θεωρούν υποχρέωση τους πλέον να αναδείξουν τις εναλλακτικές επιλογές που έχει ένας επισκέπτης.
Η λίμνη δεν είναι μια κανονική λίμνη, αλλά ουσιαστικά το αποτέλεσμα ενός ρέματος που κυλάει στη περιοχή εδώ και πολλά χρόνια. - στο: huffingtonpost.gr
 
 
Όταν το Life φωτογράφιζε την Ελλάδα
 

 
Το Life μαζί με το Time είναι τα διασημότερα περιοδικά του πλανήτη. Ιδιαίτερα το Life έχει γράψει ιστορία με την πορεία, τα άρθρα και τις φωτογραφίες του. Οι διασημότεροι συγγραφείς, δημοσιογράφοι, φωτογράφοι και γραφίστες έχουν περάσει απ΄ αυτό το περιοδικό, που έχει γίνει θρύλος. - στο: nikosonline.gr
 
 
Το πείραμα των αδελφών Πόλγκαρ: Ιδιοφυΐα δεν γεννιέσαι, γίνεσαι
 

Γυρίζουμε 23 χρόνια πίσω, στα 1965. Ένας Ούγγρος ψυχολόγος (εβραϊκής καταγωγής) έχει μόλις συλλάβει το εκπαιδευτικό «πείραμα» του. Τυγχάνει να είναι παράλληλα προπονητής σκακιού και συγγραφέας σκακιστικών βιβλίων. Το όνομα του Λάζλο Πόλγκαρ. Στόχος του να αποδείξει ότι ιδιοφυΐα δεν γεννιέσαι, αλλά γίνεσαι. - στο: menshouse.gr
 
 
Μέχρι την επόμενη εβδομάδα...
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου