Ο φάρος Kõpu στο χωριό Mägipe στην Εσθονία είναι ένας από τους παλαιότερους φάρους στον κόσμο και είναι σε συνεχή χρήση απ' όταν κατασκευάστηκε το 1531.
Τον 16ο αιώνα, η Χανσεατική Ένωση, μια εμπορική και αμυντική συνομοσπονδία των εμπορικών συντεχνιών και των πόλεων-αγορών της Βορειοδυτικής και Κεντρικής Ευρώπης, αποφάσισε να κατασκευαστεί ένας κτήριο στο νησί Hiiumaa προκειμένου να εξασφαλιστούν οι σημαντικοί εμπορικοί δρόμοι κατά μήκος της Βαλτικής Θάλασσας. Περίπου 40 χρόνια μετά το αίτημα, κατασκευάστηκε το κτήριο -ολοκληρώθηκε το 1531. Αρχικά, ήταν απλώς ένας πέτρινος πύργος χωρίς δωμάτια και χρησιμοποιήθηκε απλά ως σημάδι κατά τη διάρκεια της ημέρας. Για περισσότερα από 100 χρόνια ο πύργος δεν είχε φως και ήταν ορατός μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Το 1649, τοποθετήθηκε φως στον πύργο με την προσθήκη εξωτερικών σκαλιών και μια φωτιά να ανάβει κάθε βράδυ. Το πιο προσβάσιμο υλικό για καύση ήταν το ξύλο, αλλά σύντομα εξαντλήθηκαν τα κοντινά δάση. Επίσης, η φωτιά ήταν πρόβλημα μιας και έσβηνε συχνά από καταιγίδες και χρειαζόταν μια ολόκληρη ομάδα εργατών για να μην σβήσει.
Το 1810, ο πύργος εκσυγχρονίστηκε και τοποθετήθηκε εσωτερική σκάλα, ενώ ανοίχτηκαν και παράθυρα και προστέθηκαν μερικά δωμάτια για συντήρηση. Στην κορυφή προστέθηκε ένα φανάρι και τρεις λάμπες λαδιού έδωσαν φως. Το σύστημα αντικαταστάθηκε το 1860 με περιστρεφόμενο φανάρι. Ένα νέο, πιο τεχνολογικά προηγμένο φανάρι εγκαταστάθηκε το 1901.
Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ο πύργος βομβαρδίστηκε, αλλά τα μόνα που υπέστησαν ζημιές ήταν το φανάρι και τα οπτικά συστήματα. Το 1963 ο πύργος αυτοματοποιήθηκε πλήρως και προστέθηκε ένα πειραματικό σύστημα φωτισμού με μηχανισμό μαγνητικής περιστροφής.
Παρά τις αλλαγές, η εξωτερική όψη του πύργου παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητη. Το σχήμα του κτηρίου είναι ένα τετράγωνο πρίσμα με βαριά στηρίγματα που είναι προσανατολισμένα στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Ο πύργος έχει ύψος 37,7 μέτρα και είναι χτισμένος στο υψηλότερο σημείο του νησιού, κάνοντας το εστιακό ύψος 103,6 μέτρα. Παρόλο που το κτίριο δεν βρίσκεται κοντά στη θάλασσα, η υπερυψωμένη θέση του το καθιστά ορατό από απόσταση 26 ναυτικών μιλίων (48 χλμ). Το 2020 τα φώτα αντικαταστάθηκαν ένα νέο σύστημα LED που κάνει πλέον τον φάρο Kõpu μία από τις πιο ισχυρές πηγές φωτός LED στον κόσμο.
από: atlas obscura
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου