Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2021

James "Whitey" Bulger, ο κατά συρροή σαδιστής δολοφόνος, αρχηγός ομάδας οργανωμένου εγκλήματος, αλλά και επί 20 χρόνια πληροφοριοδότης του FBI

Φωτογραφία της αστυνομίας το 1959 - πηγή
 
Από τη δεκαετία του 1970 έως εκείνη του '90, ο Τζέιμς Τζόζεφ "Whitey" Μπάλτζερ ήταν το αφεντικό μιας εγκληματικής συμμορίας στην Βοστώνη. Η μακροζωία και η επιτυχία του στο οργανωμένο έγκλημα οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην προστασία που έλαβε ως πληροφοριοδότης υψηλού επιπέδου από το FBI.
 
 
 
Ο Μπάλτζερ ήταν διαβόητος για την ευκολία με την οποία χρησιμοποιούσε την βία, ακόμη και να δολοφονήσει, για να επιτύχει τους εγκληματικούς του στόχους.
 
Ως "Southie", δηλαδή κάτοικος των δύσκολων δρόμων της Νότιας Βοστώνης, μπήκε στην παρανομία από νωρίς. Έγινε μέλος συμμοριών και στα 14 του συνελήφθη για πρώτη φορά, γεγονός που τον έστειλε στο αναμορφωτήριο.
 
Ο "Whitey", ως νέος, μπαινόβγαινε στη φυλακή με διάφορες κατηγορίες επίθεσης και κλοπής, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτικών κατηγοριών κατά τη διάρκεια της θητείας του στην Πολεμική Αεροπορία από το 1948 ως το '52. Το '56 καταδικάστηκε με ομοσπονδιακές κατηγορίες για αεροπειρατεία και μεταφέρθηκε σε ομοσπονδιακές φυλακές στην Ατλάντα, το Αλκατράζ, το Λέβενγουορθ και το Λιούισμπουργκ. 

Ενώ ήταν φυλακισμένος, προσφέρθηκε να συμμετάσχει εθελοντικά σε πειράματα στα οποία η CIA δοκίμασε LSD, αλλά και άλλα ναρκωτικά. Ως αντάλλαγμα ζήτησε μικρότερες ποινές.

Το 1965, σε μια εποχή που οι αντίπαλες φατρίες ήταν σε πόλεμο, αποφυλακίστηκε και έγινε μέλος μιας ιρλανδο-αμερικανικής συμμορίας. Κατά τη διάρκεια αυτού του πολέμου, ο Μπάλτζερ, με τη συμμορία Killeen, διέπραξε την πρώτη του ανθρωποκτονία. Σε μια περίπτωση λάθους ταυτότητας, ο Μπάλτζερ πυροβόλησε και σκότωσε τον, αθώο, δίδυμο αδερφό ενός αντιπάλου γκάνγκστερ.

Σύμφωνα με ορισμένους βιογράφους, ο Μπάλτζερ άλλαξε πλευρά και σκότωσε τον αρχηγό της παλιάς συμμορίας του, αν και αυτό αμφισβητείται από άλλες πηγές. Αυτό που δεν αμφισβητείται είναι ότι το '72, ο Μπάλτζερ και οι νέοι σύμμαχοί του στη συμμορία Mullen ήταν κορυφαίοι μεταξύ των γκάνγκστερ στην Βοστώνη. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, παγίωσε τη φήμη του για τη χρήση βίας, χρησιμοποιώντας το φόνο ως μέσο πειθαρχίας για τα μέλη της συμμορίας του, και εμπλέκεται στους θανάτους τουλάχιστον τριών από τους συνοδούς του.
 
Φωτογραφίες από τη σύλληψη του, το 1953 - πηγή
 
Το '79, το αφεντικό της συμμορίας Winter Hill, όπως έγινε γνωστή, συνελήφθη για τον καθορισμό ιπποδρομιών και ο Μπάλτζερ ανέλαβε την ηγεσία της συμμορίας.

Αυτό που λίγοι γνώριζαν τότε ήταν ότι ο Μπάλτζερ ήταν πληροφοριοδότης του FBI, από το 1974 τουλάχιστον, και ο οποίος συνεργαζόταν με τον πράκτορα του FBI John Connolly, ο οποίος μεγάλωσε στη Νότια Βοστώνη και πήγαινε στο ίδιο σχολείο με τον Μπάλτζερ. Επίσης, ο εγκληματίας συνεργάστηκε στενά με έναν άλλο πληροφοριοδότη του FBI και μέλος της συμμορίας Winter Hill, τον Stephen Flemmi, ο οποίος προσελήφθη από το FBI το 1965.

Ο ίδιος ο Connolly επιβεβαίωσε με υπερηφάνεια τους δύο υψηλού επιπέδου πληροφοριοδότες του από την συμμορία, οι οποίοι θα τον βοηθούσαν στο κυνήγι της ιταλικής μαφίας. Αυτό έδειχνε την εμμονή του FBI με τις ιταλο-αμερικανικές οικογένειες εγκληματιών. Ο Μπάλτζερ τροφοδοτούσε σταθερά το FBI με πληροφορίες σχετικά με την οικογένεια Patriarca, που έδρευε στο κοντινό Providence του Ρόουντ Άιλαντ. Μερικές φορές, τα μέλη της εν λόγω φατρίας ήταν σύμμαχοι, αλλά συχνά ανταγωνίζονταν την συμμορία Winter Hill και, ουσιαστικά, το FBI συμμετείχε στη συμμορία της Νότιας Βοστώνης στον ανταγωνισμό τους. Αργότερα, αποκαλύφθηκε στο δικαστήριο, ότι, το 1979, ο Μπάλτζερ, μαζί με τα μέλη της συμμορίας του, δεν κατηγορήθηκε επειδή ο Connolly παρενέβη για να προστατεύσει τον πληροφοριοδότη του.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, ο Μπάλτζερ συνέχισε να χειρίζεται τις κομπίνες της Βοστώνης με ατιμωρησία, ενώ έγινε πιο έμπειρος στις δολοφονίες. Μια από αυτές ήταν η δολοφονία ενός εντελώς αθώου και άσχετου άνδρα, στον οποίο, ένας από τους στόχους του γκάνγκστερ, έδωσε ένα σπίτι να μείνει.
 
Τη δεκαετία του '80, ο Μπάλτζερ άρχισε να διαλύει τα βαποράκια και να προμηθεύει όπλα τον Ιρλανδικό Δημοκρατικό Στρατό, ο οποίος πολεμούσε την βρετανική κυβέρνηση στην Βόρεια Ιρλανδία. Σύμφωνα με βιογράφους, είχε έναν κώδικα τιμής σε σχέση με τα ναρκωτικά, αρνούμενος να επιτρέψει στην ηρωίνη να μπει στη Νότια Βοστόνη. Το '91, πήρε δια της βίας το μερίδιο ενός λαχείου που είχε πουληθεί σε ένα από τα κατάστηματά του, και το οποίο είχε κερδίσει 14 εκατομμύρια δολάρια σε νόμιμη λαχειοφόρο.

Μέχρι εκείνη την εποχή, οι ανακριτές ήταν ήδη πεπεισμένοι ότι ο Μπάλτζερ ήταν ένας από τους μεγαλύτερους εγκληματίας, υπεύθυνος για μερικές από τις πιο βίαιες δολοφονίες στην Βοστώνη. Το '94, η DEA, η Αστυνομία της Μασαχουσέτης και το Αστυνομικό Τμήμα της Βοστώνης ξεκίνησαν έρευνα και, πιστεύοντας ότι το FBI είχε συμβιβαστεί, δεν το ενημέρωσαν έως ότου να γινόντουσαν συλλήψεις.

Τον Δεκέμβριο του '94, ο Connolly βοήθησε τον πληροφοριοδότη του για τελευταία φορά και του είπε ότι θα γίνουν συλλήψεις. Ο Μπάλτζερ έφυγε από τη Βοστώνη, αλλά οι συνεργάτες του στη συμμορία συνελήφθησαν. Πέρασε τα επόμενα 16 χρόνια ως φυγάς. Μαζί του, για μεγάλο χρονικό διάστημα, ήταν η ερωμένη του Catherine Greig. Αυτήν την περίοδο, ο Μπάλτζερ ταξίδευε συχνά και εθεάθη στη Νότια Καλιφόρνια, το Βανκούβερ και το Λονδίνο. Τελικά, συνελήφθη μαζί με την Greig, το 2011 έξω από ένα αρχοντικό στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια.
 
Η Janet Uhlar ήταν εκ των ενόρκων που καταδίκασαν τον Μπάλτζερ. Μετά έμαθε πως ήταν πειραματόζωο της CIA και άρχισε να επικοινωνεί μαζί του στη φυλακή - πηγή
 
Στις 6 Ιουλίου του '11, του απαγγέλθηκαν 48 ομοσπονδιακές κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένων 19 κατηγοριών για δολοφονία. Δύο χρόνια αργότερα, οι ένορκοι τον έκριναν ένοχο για 31 κατηγορίες και καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη, συν πέντε χρόνια.

Τον Δεκέμβριο του 1999, ο φίλος και προστάτης του Μπάλτζερ, Connolly, κατηγορήθηκε για την παροχή εμπιστευτικών πληροφοριών στους δύο εγκληματίες και πληροφοριοδότες -τον Μπάλτζερ και τον Flemmi-, ότι έγραφε ψευδείς αναφορές στο FBI και για το γεγονός ότι δωροδοκήθηκε, ενώ σύντομα ακολούθησαν και άλλες κατηγορίες. Το 2002 καταδικάστηκε σε 10 χρόνια φυλάκιση. Το '08, καταδικάστηκε για δολοφονία δεύτερου βαθμού για άλλο ένα από τα θύματα του Μπάλτζερ στη Φλόριντα, 26 χρόνια πριν, σε 40 χρόνια φυλάκιση. Πλέον ο Connolly θα περνούσε το υπόλοιπο της ζωής του στη φυλακή.

Μετά την καταδίκη του, ο Μπάλτζερ εξέτισε την ποινή του σε αρκετές ομοσπονδιακές φυλακές. Στις 30 Οκτωβρίου του 2018, ο 89χρονος και σε αναπηρικό αμαξίδιο -είχε τραυματιστεί στο ισχίο- πλέον εγκληματίας σκοτώθηκε λίγες ώρες μετά την άφιξή του σε μια άλλη ομοσπονδιακή φυλακή στη Δυτική Βιρτζίνια. Οι συγκρατούμενοί του τον χτύπησαν μέχρι θανάτου χρησιμοποιώντας ένα λουκέτο μέσα σε μια κάλτσα. Από τα χτυπήματα, τα μάτια του εγκληματία είχαν βγει έξω. Σύμφωνα με αξιωματούχους της φυλακής, ένας από τους επιτιθέμενους ήταν ο Fotios ("Freddy") Geas, ένας εκτελεστής της Μαφίας από την περιοχή της Βοστώνης. Ο Geas, ο οποίος εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης για το φόνο ενός μέλους της οικογένειας Genovese, είναι ευρέως γνωστό ότι περιφρονεί τα "καρφιά". Ένας άλλος ύποπτος ήταν ο Paul DeCologero, ένας άλλος γκάνγκστερ από την Βοστώνη που εκτίει ποινή 25 ετών για εκβιασμό και συνωμοσία που οδήγησε στη δολοφονία και τον διαμελισμό της 19χρονης Aislin Silva το 1996. Μετά το θάνατο του Μπάλτζερ, το FBI ερεύνησε την ανθρωποκτονία του, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο οι τρόφιμοι μπόρεσαν και μπήκαν στο κελί του.

Όταν κυκλοφόρησαν τα νέα για τον θάνατό του, μερικά μέλη των οικογενειών των θυμάτων του το γιόρτασαν.
 
"Το μόνο που ήθελα να κάνω ήταν να πάρω αυτό το μπουκάλι σαμπάνιας και να βγάλω τον φελλό", είπε η Patricia Donahue, της οποίας ο σύζυγος, Michael Donahue, σκοτώθηκε σε πυροβολισμούς το 1982 που σχετίζονται με τον Μπάλτζερ. "Ήταν πολύ ο καιρός της αναμονής. Τώρα η οικογένειά μου μπορεί να ηρεμήσει λίγο, τώρα που δεν χρειάζεται να ανησυχούμε για το αν θα ακούμε το όνομά του όλη την ώρα".
 
Πρόσφατα, και κατόπιν αιτήματος της Boston Herald, το FBI προχώρησε στον αποχαρακτηρισμό 300 σελίδων με στοιχεία για τη δράση του κατά συρροή εγκληματία και αρχηγού οργανωμένου εγκλήματος. Για 20 χρόνια ήταν πληροφοριοδότης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου