Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2021

Τα μυστικά περάσματα του Biltmore Estate στο Άσβιλ της Βόρεια Καρολίνα

Η πόρτα στο τζάκι της βιβλιοθήκης
 
Το τεράστιο αρχοντικό των Vanderbilt, με τα 250 δωμάτια, διαθέτει κρυφές πόρτες και μυστικούς διαδρόμους.
 
 
 
Με 35 υπνοδωμάτια, 43 μπάνια, 65 τζάκια και σχεδόν 180.000 τετραγωνικά πόδια έκταση, το τεράστιο κτήμα Biltmore έχει πολλά μέρη για να κρυφτεί κανείς.
 

Το Biltmore Estate χτίστηκε ως η τελευταία απόλαυση του George Washington Vanderbilt II, απόγονο του Cornelius "The Commodore" Vanderbilt, του κατασκευαστή του Grand Central Depot στη Νέα Υόρκη και πρωτοπόρο της Εποχής του Χρυσού (Gilded Age) στην Αμερική. Σχεδιάστηκε με πολλές κρυφές πόρτες, κρυμμένα περάσματα και μυστικά δωμάτια, τα οποία συνδυάζονται άψογα με τη διακόσμηση, έτσι ώστε να μην γίνονται αντιληπτά από το ανεκπαίδευτο μάτι.
 
Η πόρτα στην βιβλιοθήκη δίπλα στο τζάκι

 
Στο μπαλκόνι του δευτέρου ορόφου της βιβλιοθήκης υπάρχουν κρυφές πόρτες
 
Στα τέλη του 19ου αιώνα, αυτοί οι παρασκηνιακοί χώροι χρησιμοποιήθηκαν για να παρέχουν στους Vanderbilt και τους καλεσμένους τους κάποια πρόσθετη ιδιωτικότητα ή να κρύβουν τις κινήσεις των υπηρετών στους κοινόχρηστους χώρους του αρχοντικού.
 
Η κρυφή πόρτα στην τραπεζαρία του πρωινού
 

Η κρυφή πόρτα στην τραπεζαρία του πρωινού είναι στα δεξιά

Στην αίθουσα του πρωινού, την "άτυπη" τραπεζαρία του αρχοντικού, υπάρχει μια καμουφλαρισμένη πόρτα κρυμμένη στον τοίχο πίσω από το τραπέζι, η οποία οδηγεί στην τροφοθήκη, εκεί που μπαινόβγαιναν οι υπηρέτες όταν μετέφεραν τα γεύματα. Πίσω από δύο πίνακες του Ρενουάρ που κρέμονται στον τοίχο, φαίνεται το πλαίσιο της πόρτας, ενώ, κάτω από τον πίνακα "Child with a Orange" του ζωγράφου φαίνεται ένα πόμολο.
 
Η πόρτα για το δωμάτιο του μπιλιάρδου
 
 Η αίθουσα του μπιλιάρδου

Η τεράστια βιβλιοθήκη του κτήματος -ένα όνειρο για τους βιβλιόφιλους- φιλοξενεί ένα μυστικό πέρασμα που οδηγεί στα υπνοδωμάτια των επισκεπτών. Γύρω από τον δεύτερο όροφό της τυλίγεται ένα μπαλκόνι και πάνω του υπάρχουν δύο πόρτες για την κρυφή αίθουσα. Η βιβλιοθήκη κρύβει επίσης ένα μικρό δωμάτιο γνωστό ως "Den". Η πόρτα του, που δύσκολα διακρίνεται, επισκιάζεται από ένα γλυπτό του Ιταλού καθολικού ιερέα του 13ου αιώνα, Δομινικανού μοναχού και ιεροκήρυκα, του Πέτρου της Βερόνας (γνωστός και ως Άγιος Πέτρος Μάρτυρας και Άγιος Πέτρος της Βερόνας) και οδηγεί σε ένα μυστηριώδες δωμάτιο που μπορεί να χρησιμοποιήθηκε ως ένα ήσυχο μέρος για ανάγνωση και γραφή.
 
Η αίθουσα για το κάπνισμα

Ένας άλλος κρυμμένος χώρος βρίσκεται στην αίθουσα του μπιλιάρδου. Μια ξύλινη πόρτα δίπλα στο τζάκι οδηγεί στην αίθουσα των καπνιστών, όπου συγκεντρώνονταν οι άντρες για να πιούνε μπράντι και να καπνίσουν πούρα. Πρόσθετοι κρυμμένοι θησαυροί περιλαμβάνουν μια πόρτα παγίδα στο πάτωμα του Χειμερινού Κήπου (όπου φυλάσσονταν τροπικά φυτά το χειμώνα) και μια κρυφή ντουλάπα στο υπνοδωμάτιο του Vanderbilt, διακοσμημένη για να συνδυάζεται με τον υπόλοιπο τοίχο, ώστε να μην διαταραχθεί η προσεγμένη διακόσμηση.
 
Η πόρτα για το δωμάτιο "Den" της βιβλιοθήκης
 
Το κτήμα διαθέτει επίσης μια υπόγεια σήραγγα στο Antler Hill Village (που απέχει τρία μίλια από το σπίτι) που αποτελούσε μέρος του αχυρώνα Biltmore Dairy. Η πέτρινη σήραγγα οδηγεί σε ένα οινοποιείο.
 
Ο Χειμερινός Κήπος
 
Η σήραγγα
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου