Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2021

Ένα υπο-υπο-υπο-νησί στη νήσο Βικτώρια στον Καναδά


Στο Αρκτικό Αρχιπέλαγος υπάρχει ένα νησί που είναι σε μια λίμνη, σε ένα νησί σε μια λίμνη σε ένα νησί.
 
 
 
Η νήσος Βικτώρια, που βρίσκεται μεταξύ του Νουναβούτ και των Βορειοδυτικών Εδαφών του Καναδά, κατέχει μερικά ρεκόρ. Είναι το όγδοο μεγαλύτερο νησί στον κόσμο (μεγαλύτερο από τη Μεγάλη Βρετανία) και το δεύτερο μεγαλύτερο νησί στον Καναδά. Όμως, το μέγεθός του δεν είναι αυτό που το κάνει ξεχωριστό. 
 
Η νήσος Βικτώρια - πηγή

Το νησί φιλοξενεί το μεγαλύτερο επαναλαμβανόμενο νησί στον κόσμο, δηλαδή πρόκειται για ένα νησί σε μια λίμνη, που αυτή με τη σειρά της είναι σε ένα νησί σε μια λίμνη, και αυτή πάλι βρίσκεται σε ένα νησί. Πρόκειται για μια πολύ μεγάλη γεωγραφικό ιδιομορφία που παρέμενε κρυφή μέχρι τον 21ο αιώνα.

Το ανώμαλο τοπίο ανακαλύφτηκε από τον Josh Calder το 2007, όταν χτένισε το Google Maps. Αν και ο Calder δημοσίευσε τα ευρήματά του το 2007, συχνά, αυτό αποδίδεται λανθασμένα στον πρωταθλητή ενός τηλεπαιχνιδιού, τον Ken Jennings.
 
Δορυφορική εικόνα της νήσου Βικτώρια - πηγή

Είναι εκπληκτικό ότι αυτή η επαναλαμβανόμενη διαδικασία δεν είναι μοναδική. Για παράδειγμα, κάτι παρόμοιο συμβαίνει με το ηφαίστειο Taal στις Φιλιππίνες. Όμως, σε μόλις 16.187 τετ μ., το νησί στον Καναδά είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό των Φιλιππίνων, και πιθανώς το μεγαλύτερο στον κόσμο.

Είναι πολύ πιθανό αυτό το μικρό νησί να μην το έχει επισκεφθεί ποτέ κανείς πριν. Ο πιο κοντινός οικισμός βρίσκεται στον κόλπο του Κέμπριτζ, 90 μίλια μακριά από αυτό το απομονωμένο νησί και κανένας δρόμος δεν φτάνει εκεί.
 
 
Ωστόσο, είναι πολύ πιθανό ότι αυτό το νησί να μην είναι το μεγαλύτερο νησί του είδους στον κόσμο. Το έδαφος της νήσου Βικτώρια και σχεδόν το μισό μέρος του Καναδά είναι γεμάτο με μικροσκοπικές λίμνες. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει πιθανότατα και κάποιο άλλο -ίσως μεγαλύτερο- νησί του είδους κάπου αλλού στον Καναδά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου