Αυτοί οι πολυέλαιοι σε σχήμα ιστιοφόρου πιστεύεται ότι ήταν κάποιο αφιέρωμα λόγω πίστης.
Τα "ex-votos", δηλαδή τα αναθήματα, των Ρωμαιοκαθολικών είναι κάτι σαν τα τάματα των Ορθόδοξων Χριστιανών. Στο Μεξικό, τα περισσότερα είναι σε μορφή αναθηματικών πινάκων και φτιάχνονται για να τιμήσουν έναν άγιο ή μια μορφή, είτε για να τον ευχαριστήσουν για ένα θαύμα, ή για κάποια χάρη που έχουν ήδη λάβει, ή με την ελπίδα μιας μελλοντικής χάρης. Ωστόσο, στο Σαν Λουίς Ποτοσί, στην Βασιλική της Γουαδελούπη και την Εκκλησία του Αγίου Φραγκίσκου, μερικά αναθήματα συνεχίζουν να δημιουργούν ερωτηματικά.
Οι πολυέλαιοι χρονολογούνται από το 1788, πιθανότατα κατασκευάστηκαν από τον Joseph Antonio Otaegui και έχουν την μορφή καραβέλας, ενός πλοίου που χρησιμοποιήθηκε στις αποικιακές αποστολές της Πορτογαλίας και της Ισπανίας. Είναι γνωστό ότι ο Otaegui έφτιαξε τουλάχιστον έναν ακόμη πολυέλαιο σε σχήμα πλοίου από κρύσταλλο Μουράνο, ο οποίος όμως έχει χαθεί -μερικοί πιστεύουν ότι μπορεί να είναι συνολικά επτά οι πολυέλαιοι. Οι τρεις καραβέλες ταιριάζουν με τις καταγεγραμμένες που χρησιμοποίησε ο Χριστόφορος Κολόμβος κατά το πρώτο τους ταξίδι στην Αμερική, την La Pinta, την La Niña και την La Santa María.
Ο πολυέλαιος στην Βασιλική της Γουαδελούπη - φωτογραφία
Ο πολυέλαιος στην Βασιλική της Γουαδελούπη - φωτογραφία
Σύμφωνα με τους μύθους, οι πολυέλαιοι είχαν ανατεθεί ως φόρο τιμής από ναυτικούς που πίστευαν ότι σώθηκαν από ναυάγιο από τον ίδιο τον Άγιο Φραγκίσκο της Ασίζης και αρχικά έγιναν δωρεά στην εκκλησία του Αγίου Φραγκίσκου στην πόλη Real de Catorce. Οι εκκλησιαστικές αρχές θεώρησαν τους πολυελαίους πολύ αξιόλογους για την πόλη και αποφάσισαν να τους μεταφέρουν στην πρωτεύουσα της πολιτείας, το Σαν Λουίς Ποτοσί.
Οι δύο πολυέλαιοι-καραβέλες είναι διάσημοι και έχουν γίνει θέμα σε ένα έργο του ποιητή Ramón López Velarde.
από: atlas obscura
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου