Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2021

Ο παριζιάνικος πανικός του δηλητηρίου και το μυστικό κυνήγι μαγισσών των Βερσαλλιών

Ντουλάπι δηλητηρίων του 17ου αιώνα
 
Μια ελάχιστα γνωστή ιστορία για τις Βερσαλλίες, που τόλμησαν μόνο να την ψιθυρίσουν στις επιχρυσωμένες αίθουσες του παλατιού.
 
 
 
Πρόκειται για την ιστορία ενός κυνηγιού μαγισσών που εκτυλίχθηκε μυστικά μέσα στη γαλλική βασιλική αυλή, που την επισκίασε η ιστορία ενός πιο διάσημου κυνηγιού μαγισσών, που πραγματοποιήθηκε μια δεκαετία αργότερα, χιλιάδες μίλια μακριά, στο Σάλεμ της Μασαχουσέτης.
 
Αν κάποιος ψάξει βαθύτερα στην πολυτελή μεγαλοπρέπεια των Βερσαλλιών, θα βρει λεπτομέρειες ενός ηδονιστικού και αποκρυφιστικού κόσμου εκείνη την εποχή. Λέγεται ότι, ένα σκιώδες δίκτυο ανθρώπων που ασκούσαν την μαύρη μαγεία πουλούσαν ένα δηλητήριο σε χιλιάδες πολίτες, κυρίως σε αυλικούς και ερωμένες στην αυλή του βασιλιά Λουδοβίκου ΙΔ'. Φόνοι, πανικός και σκάνδαλα ακολούθησαν την βασιλεία του Βασιλιά Ήλιου και μια μεγάλη συνωμοσία που αποκαλύφθηκε και οδήγησε στη σύλληψη 194 ατόμων και την εκτέλεση 36, συμπεριλαμβανομένων δεκάδων επιφανών αριστοκρατών, με την κατηγορία της δηλητηρίασης και της μαγείας.
 
Η αυλή των Βερσαλλιών 
 
Καθώς το 1600 έφτανε στο τέλος του, κάτι περίεργο άρχισε να συμβαίνει στην αυλή των Βερσαλλιών. Μέλη της γαλλικής αριστοκρατίας άρχισαν να πεθαίνουν μυστηριωδώς, χωρίς καμία προειδοποίηση για τον πρόωρο χαμό τους. Αν και η πρακτική της αυτοψίας ήταν ακόμη πολύ νέα επιστήμη, οι εξεταστές κατάφεραν να ανακαλύψουν μια ανησυχητική λεπτομέρεια, τα εσωτερικά όργανα είχαν μαυρίσει από τα ενδεικτικά σημάδια δηλητηρίου.
 
Η Marie de Brinvilliers δηλητηριάζει ένα θύμα, από την εφημερίδα Le Petit Journal Illustre, 1931 
 
Οι ερευνητές παρέμειναν προβληματισμένοι μέχρι που είδε το φως της δημοσιότητας ένα δίκτυο ραβδοσκόπων, ουσιαστικά πρώιμων σύγχρονων Ευρωπαίων φαρμακοποιών, που προμήθευε δηλητήριο σε χιλιάδες πολίτες. Το 1672, τα πράγματα έγιναν ενδιαφέροντα, όταν η αστυνομία κλήθηκε να εισβάλει στο εργαστήριο ενός πρόσφατα νεκρού λοχαγού του στρατού και αλχημιστής, του Jean Baptiste Godin de Sainte-Croix. Υποτίθεται ότι ο Sainte-Croix, που πέθανε λόγω της έκθεσής του σε δικές του θανατηφόρες χημικές ουσίες, είχε αφήσει πίσω του μια σειρά από ενδείξεις που θα ξεκινούσαν ένα ισχυρό κυνήγι μαγισσών μεταξύ των υψηλότερων τάξεων της κοινωνίας. Σε ένα κόκκινο δερμάτινο μπαούλο που ανήκε στον λοχαγό, βρέθηκαν μια σειρά επιστολών που είχε αποθηκεύσει και στις οποίες αναφέρονταν με λεπτομέρειες οι δηλητηριάσεις που ενοχοποίησαν τόσο τον ίδιο, αλλά και την ερωμένη του, την παντρεμένη αριστοκράτισσα Marie de Brinvilliers. Η Marie είχε εξαφανιστεί, αλλά πλέον ήταν η πρώτη ύποπτος για τη θανατηφόρα δηλητηρίαση του πατέρα της και των δύο αδελφών της. 

Στα 21 της, η Marie είχε καταφέρει να εξασφαλίσει έναν οικονομικά σίγουρο γάμο με τον Antoine Gobelin, τον μαρκήσιο de Brinvilliers. Ο γάμος ήταν από συμφέρον και σύντομα απομακρύνθηκε από τον τζογαδόρο σύζυγό της και βρέθηκε στην αγκαλιά του λοχαγού Godin de Sainte-Croix. Όταν η οικογένειά της το έμαθε, ο πατέρας της -που είχε επιρροή- έβαλε να συλλάβουν τον λοχαγό και ενώ ήταν στην Βαστίλη, συνάντησε τον κρατούμενο Egidio Exili, έναν ύποπτο ειδικό στα δηλητήρια που μοιράστηκε την πλούσια εμπειρία του με τον πρόθυμο να μάθει Sainte-Croix. Με την αποφυλάκισή του, επανασυνδέθηκε κρυφά με τη Marie και ξεκίνησε μια επιχείρηση αλχημείας που του επέτρεψε να δουλέψει με δηλητήρια. Υποτίθεται ότι στο εργαστήριό του η Marie άρχισε να σχεδιάζει την εκδίκησή της εναντίον της οικογένειάς της και να πειραματίζεται με δηλητήρια. Αργότερα, κατηγορήθηκε ότι σκότωσε πάνω από 30 αθώους ανθρώπους για να δοκιμάσει τα παρασκευάσματά της. Λέγεται ότι έβρισκε τα θύματά της -άρρωστους και εξαθλιωμένους ασθενείς- στο νοσοκομείο του Παρισιού Hôtel Dieu, δίπλα στην Παναγία των Παρισίων.
 

 Η Marquise de Brinvilliers δηλητηριάζει ασθενείς στο Hotel Dieu στο Παρίσι

Όταν ο πατέρας και τα δύο αδέλφια της Marie πέθαναν από παρόμοια αίτια, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα ο ένας από τον άλλον, υπήρχε η υποψία ότι κάτι συνέβαινε. Όταν όμως έγινε επιδρομή στο εργαστήριο του εραστή της και βρέθηκαν οι επιστολές, η μαρκησία de Brinvilliers έγινε η πιο καταζητούμενη γυναίκα της Γαλλίας. Για αρκετά χρόνια, η Marie κατάφερε να αποφύγει τις αρχές φεύγοντας από το Παρίσι και βρίσκοντας καταφύγιο στο κοντινό Βέλγιο. Μετά από τέσσερα χρόνια, βρέθηκε να ζει σε μοναστήρι και την γύρισαν στη Γαλλία παρά τις αρκετές απόπειρες αυτοκτονίας που έκανε καθ οδόν για το Παρίσι. Υποτίθεται ότι ανάμεσα στα υπάρχοντά της στο μοναστήρι ήταν επιστολές της ομολογίας της, όπου παραδέχονταν τις πολλές αμαρτίες της. Η δίκη της τράβηξε την προσοχή όλου του Παρισιού και είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Madame de Sévigné, της οποίας οι διάσημες επιστολές ανέδειξαν τα κουτσομπολιά που διαδίδονταν σχετικά με τη γαλλική αριστοκρατία.
 
Η Μαρκησία βασανίζεται με τη μέθοδο του νερού πριν αποκεφαλίσει
 
Λέγεται ότι η Marie βασανίστηκε, κρίθηκε ένοχη για τα εγκλήματά της, βασανίστηκε ξανά και αποκεφαλίστηκε και κάηκε σε πάσσαλο -αλλά όχι προτού δηλώσει, "Από τους τόσους πολλούς ένοχους, εγώ πρέπει θανατωθώ; … Οι μισοί άνθρωποι στην πόλη ασχολούνται με τέτοια πράγματα και θα μπορούσα να τους καταστρέψω αν μιλούσα".

Αν το μισό Παρίσι και η αριστοκρατία δεν είχε μαζευτεί να δει την  εκτέλεση της Marie, οι τολμηροί ισχυρισμοί της θα μπορούσαν να απορριφθούν. Το σκάνδαλο έγινε γρήγορα καυτό θέμα μεταξύ του στενού κύκλου του βασιλιά. Τα τελευταία λόγια της, σε συνδυασμό με τους ύποπτους θανάτους στην αυλή των Βερσαλλιών, πίεσαν τον Λουδοβίκο ΙΔ' να επισπεύσει ένα ειδικό δικαστήριο που θα αναζητούσε άλλους που θα μπορούσαν να εμπλέκονται και να τους σκοτώσει.
 
Η La Voisin

Εδώ πλέον μπαίνει στην ιστορία η Catherine Deshayes Monvoisin ή "La Voisin" όπως έγινε γνωστή. Η μαία την ημέρα, κατηγορήθηκε για μάντισσα (μελλοντολόγος) και επαγγελματία δηλητηριάστρια τη νύχτα. Η La Voisin είχε δημιουργήσει μια περιβόητη φήμη σε όλο το Παρίσι -και όχι μόνο- για την παροχή δηλητηρίων και αφροδισιακών, αλλά και για τις εκτρώσεις, τις δήθεν υπηρεσίες μαύρης μαγείας και τις σατανιστικές τελετουργίες που έκανε για πλούσιους και αριστοκράτες πελάτες της.

Στις παράνομες αμβλώσεις που έκανε, κάποιοι ισχυρίστηκαν ότι έκαιγε τα έμβρυα που είχαν αποβληθεί στο σπίτι της και στη συνέχεια τα έθαβε στον κήπο. Κάτι τέτοιο όμως δεν αποδείχθηκε ποτέ. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Λουδοβίκος ΙΔ' διέταξε συγκεκριμένα το δικαστήριο να μην εμβαθύνει περισσότερο στις αμβλώσεις που έκανε η La Voisin -ίσως και προς όφελός του...
 
Η Μαντάμ ντε Μοντεσπάν

Η πιο διάσημη πελάτισσα της La Voisin ήταν η Madame de Montespan, η επίσημη ερωμένη του βασιλιά, η οποία χαιρετίστηκε από κάποιους ως η "πραγματική βασίλισσα της Γαλλίας" λόγω της επιρροής της στην αυλή εκείνη την περίοδο. Λέγεται ότι η ντε Μοντεσπάν έγινε πιστή πελάτης της La Voisin όταν μια από τις διαβόητες μαύρες τελετές της έδειξε να βοηθά την επίδοξη αυλική να κερδίσει την καρδιά του βασιλιά και ότι, από εκεί και πέρα, η Μοντεσπάν νάρκωνε τακτικά τον βασιλιά με διάφορα φίλτρα και αφροδισιακά της La Voisin για να έχει την προσοχή του.

Σύμφωνα με τη μαρτυρία, η La Voisin πραγματοποίησε επανειλημμένα τελετουργίες και κάλεσε τον διάβολο σε αιματοβαμμένες τελετές πάνω στο γυμνό σώμα της Μοντεσπάν στο σπίτι της Catherine Trianon, μιας μορφωμένης μάντισσας που ήταν ανοιχτά ομοφυλόφιλη, και μία από τις σημαντικότερες συνεργάτιδες στο δίκτυο της La Voisin. Οι τρομακτικές λεπτομέρειες των σατανικών τελετουργιών περιλαμβάνουν ισχυρισμούς ότι για να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη της Μοντεσπάν στον διάβολο, θυσίασαν τη ζωή ενός νεογέννητου, αποστραγγίζοντας το αίμα του, το οποίο χρησιμοποιήθηκε σε διάφορα φίλτρα για τον Βασιλιά Ήλιο.

Όταν φάνηκε ότι ο βασιλιάς άρχισε να κοιτάζει και άλλες αυλικές, η Μοντεσπάν έπεισε την La Voisin να την βοηθήσει να σκοτώσει τον βασιλιά. Το σχέδιο ήταν να δηλητηριάσει μια αναφορά που θα δινόταν στο μονάρχη, αλλά απέτυχε. Ενώ σχεδίαζαν την δεύτερη απόπειρά τους, οι κυνηγοί μαγισσών του βασιλιά είχαν διαλύσει το δίκτυο των μαντισσών και των υποτιθέμενων δηλητηριαστών της La Voisin. Τον Ιανουάριο του 1679, συνελήφθη η συνεργός της La Voisin, Marie Bosse, μαζί με την επίσης δηλητηριάστρια, Marie Vigoreaux. Η La Voisin ήταν η επόμενη, η οποία ομολόγησε γρήγορα ότι έδινε δηλητήρια και εκτελούσε διάφορες τελετές μαύρης μαγείας σε όσους βρίσκονταν στη βασιλική αυλή.

Λέγεται ότι η La Voisin δεν υποβλήθηκε ποτέ σε βασανιστήρια από φόβο μήπως αποκαλύψει ονόματα, ακόμη και του ίδιου του βασιλιά. Μόνο όταν ενεπλάκη η πρώην ερωμένη του, η Μοντεσπάν, ο Λουδοβίκος επέλεξε να κλείσει την επιτροπή για να αποφύγει την αμηχανία. Ωστόσο, η La Voisin καταδικάστηκε για μαγεία μαζί με πολλούς συνεργούς της και καταδικάστηκε σε θάνατο στην φωτιά. Μέσω του δικτύου των δηλητηριάσεων, ήταν ύποπτη ότι είχε σκοτώσει κάπου μεταξύ 1.000 με 2.500 ανθρώπους.
 

Σχεδόν ένα χρόνο μετά την σύλληψή της, μετέφεραν την La Voisin από τη φυλακή της και την εκτέλεσαν μπροστά σε ένα διψασμένο για αίμα πλήθος. Ακούγοντας τα λόγια της προκατόχου της Marie de Brinvilliers, η La Voisin είχε διακηρύξει πριν από το θάνατό της, "Το Παρίσι είναι γεμάτο από τέτοια πράγματα (…) υπάρχει ένας άπειρος αριθμός ανθρώπων που ασχολούνται με αυτό το κακό εμπόριο".

από: messy nessy chic

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου