Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2021

Ο πιο μοναχικός φάρος της Ισλανδίας

 
Ο Þrídrangaviti, ένας μοναχικός φάρος, σκαρφαλωμένος στην κορυφή ενός απομακρυσμένου βράχου.
 
 
 
Ένα σύμπλεγμα λεπτών βράχων ξεπροβάλλουν από την επιφάνεια του ωκεανού σαν δάχτυλα που απλώνονται προς τον ουρανό, μίλια μακριά από τον πολιτισμό. Από μακριά, φαίνεται κάτι πολύχρωμο στην κορυφή ενός από αυτούς. Αν κάποιος κοιτάξει καλύτερα θα δει ότι είναι ένας μικροσκοπικός φάρος με κόκκινη στέγη, ίσως ένας από τους πιο μοναχικούς στον κόσμο.
 
 
Ο ασβεστωμένος φάρος είναι σκαρφαλωμένος στον ψηλότερο από τους βράχους, ο οποίος έχει ύψος 120 πόδια. Βρίσκεται έξω από τις ακτές των νησιών Γουέστμαν -Vestmannaeyjar στα ισλανδικά-, νότια της Ισλανδίας, τα οποία απέχουν περίπου 4,5 μίλια από την ηπειρωτική χώρα. Λόγω της απομόνωσής του, ο φάρος αποκαλείται "καταφύγιο των εσωστρεφών" από μερικούς.
 

Ο απομακρυσμένος φάρος χτίστηκε ακριβώς πριν ξεκινήσει ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος. Η κατασκευή του δεν ήταν εύκολη υπόθεση, καθώς δεν υπήρχαν ακόμα ελικόπτερα όταν ξεκίνησαν οι εργασίες το 1938. Οι οικοδόμοι έφτιαξαν σκάλες με το χέρι στα βράχια για να φτάσουν στην κορυφή του. Αντιμετώπισαν τους λείους βράχους, την βροχή και τους δυνατούς ανέμους γνωρίζοντας ότι ένα γλίστρημα θα μπορούσε να τους στείλει στον παγωμένο Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό από κάτω τους.
 

Σήμερα, χάρη στην πρόοδο στην αεροπορία, οι συντηρητές του μπορούν να μεταφερθούν με ελικόπτερο. Όμως, και πάλι, ακόμα και μια η επίσκεψη στον Þrídrangaviti -είναι γνωστός και με παραλλαγές του ονόματος, όπως Thridrangaviti ή Thridrangar- είναι μια αποθαρρυντική προσπάθεια. Ένα λάθος βήμα και οι ανυποψίαστοι εξερευνητές μπορεί να βρεθούν ανάμεσα στις φάλαινες δολοφόνους που καραδοκούν μερικές φορές μέσα στα κύματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου