Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2020

6 παιχνίδια με τράπουλα από διάφορα μέρη του κόσμου

"The Card Players", Theodoor Rombouts
 
Αν ψάχνετε για ένα νέο παιχνίδι με τράπουλα για να παίξετε με την οικογένεια και τους φίλους σας δείτε μια λίστα με έξι παιχνίδια από όλο τον κόσμο.
 
 
Δείτε ακόμη:

 
Τα περισσότερα παιχνίδια με τράπουλα εμπίπτουν σε τυπικές κατηγοριοποιήσεις: παιχνίδια ατού, παιχνίδια ψαρέματος, παιχνίδια χαρτωσιάς και παιχνίδια ρίψης.
 
Το μεξικανικό Lotería
 

Η Lotería απαιτεί μια ειδική τράπουλα 54 φύλλων. Κάθε κάρτα έχει μια εικόνα, όνομα και αριθμό. Ο κάθε παίκτης επιλέγει ένα "tabla", δηλαδή έναν πίνακα, με 16 εικόνες. Όπως γίνεται στο μπίνγκο, οι κάρτες τραβιούνται τυχαία και οι παίκτες σημειώνουν τα χαρτιά στους πίνακές τους με αποξηραμένα φασόλια ή μάρκες. Όταν ένας παίκτης πετύχει τον στόχο του -σειρά, στήλη ή διαγώνιο-, φωνάζει "¡Buena!" για να ανακοινώσει τη νίκη του.


Το αγγλικό Racing Demon
 

Αυτό το παιχνίδι καρτών υψηλής ταχύτητας έχε πολλά ονόματα. Το παιχνίδι εμφανίστηκε στις αρχές του 20ού αιώνα στην Αγγλία και ήταν γνωστό ως Racing Demon. Οι Αμερικανοί το ονόμασαν Nertz ή Pounce. Κάθε παίκτης χρειάζεται μια τυπική τράπουλα 52 φύλλων με μοναδικό χρώμα ή σχέδιο. Ιδανικό για δύο έως οκτώ παίκτες, στόχος είναι ο παίκτης να ξεφορτωθεί πρώτος την τράπουλά του. Αναλυτικές οδηγίες θα βρείτε εδώ


Το τουρκικό Pişti
 

Το Pişti είναι ένα τουρκικό παιχνίδι ψαρέματος, ενώ είναι γνωστό ως Basra και παίζεται και στην Κύπρο και παραλλαγές του στον Λίβανο και τη Μέση Ανατολή. Το όνομα είναι ένας ελληνικός δανεισμός από την αραβική λέξη basra. Τα παιχνίδια ψαρέματος έχουν ως στόχο τη συλλογή καρτών σύμφωνα με μια σειρά κανόνων. Το Pişti παίζεται με μια τυπική τράπουλα 52 φύλλων. Τέσσερις παίκτες πετούν χαρτιά, προσπαθώντας να ταιριάξουν τον αριθμό της κάρτας τους με την κάρτα που είναι κάτω. Με αυτόν τον τρόπο, ένας παίκτης μπορεί να τραβήξει τα απορριπτόμενα φύλλα. Ο μπαλαντέρ επιτρέπει σε έναν παίκτη να τραβήξει αυτόματα τα φύλλα σε οποιαδήποτε γύρα. Τα φύλλα αξίζουν συγκεκριμένους πόντους. Αναλυτικές οδηγίες θα βρείτε εδώ

Το Whist, ένα παιχνίδι χαρτωσιάς για την Τζέιν Όστεν
Στο μυθιστόρημα Pride and Prejudice (Περηφάνια και Προκατάληψη) της Όστεν, ο κος Collins συμμετέχει σε μια παρτίδα whist, αν και ήξερε γνώριζε ελάχιστα για το παιχνίδι. Το Whist αναπτύχθηκε στην Αγγλία κατά τα μέσα του 18ου αιώνα. Δημοφιλές στις κοινωνικές συγκεντρώσεις, είναι ένα παιχνίδι χαρτωσιάς όπου στόχος είναι η νίκη με όσο το δυνατόν περισσότερα trick, δηλαδή το σύνολο των φύλλων που παίζονται σε έναν γύρο, αφού όλοι οι παίκτες έχουν ρίξει ένα φύλλο. Αντιμέτωπες είναι δύο ομάδες των δύο παικτών. Όταν κάποιος ρίξει ένα φύλλο, οι άλλοι παίκτες πρέπει να ακολουθήσουν το χρώμα ή τη φυλή του, εκτός και αν δεν έχουν κάποιο του είδους. Σε αυτήν την περίπτωση, ο παίκτης μπορεί να ρίξει το ατού, ένα προκαθορισμένο φύλλο που νικάει όλα τα άλλα. Εδώ θα βρείτε οδηγίες.
 
Το ιταλικό Briscola
 

Το Briscola είναι ένα παιχνίδι με τράπουλα των 40 φύλλων, αν και μπορεί να παιχτεί και με μια τυπική τράπουλα από την οποία πρέπει να αφαιρεθούν τα 8, 9 και 10. Όπως και το Whist, το Briscola είναι ένα παιχνίδι χαρτωσιάς. Ωστόσο, σε αυτό, οι κάρτες έχουν αξία που μπορεί να εκπλήξει: ο άσος, το 3, ο βασιλιάς, η βασίλισσα και ο βαλές έχουν αξία που από το περισσότερο στο ελάχιστο. Το παιχνίδι παίζεται από δύο και τέσσερις παίκτες. Οδηγίες για το παιχνίδι θα βρείτε εδώ
 
Το κινέζικο Big Two
Το Big Two (ή Deuces) είναι ένα παιχνίδι απόρριψης που πιθανότατα αναπτύχθηκε στην Κίνα στη δεκαετία του 1980. Χρησιμοποιώντας μια τυπική τράπουλα 52 φύλλων, σκοπός είναι να απαλλαγούμε από όλες τις κάρτες. Τα φύλλα μπορούν να παιχτούν με ορισμένους συνδυασμούς, συμπεριλαμβανομένων των γνωστών συνδυασμών πόκερ, όπως straights, flushes και full-house. Οι κανόνες είναι λίγο πιο περίπλοκοι από αυτούς των Whist ή Lotería, αλλά για τους οπαδούς του πόκερ είναι ιδανικό. Εδώ οι οδηγίες για το παιχνίδι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου