Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2020

"Son Of Sam", ο κατά συρροή δολοφόνος που τρομοκράτησε τη Νέα Υόρκη στα 1970

Η φωτογραφία της σύλληψής του Ντέιβιντ Μπέρκοβιτς, γνωστός και ως "Γιος του Σαμ", μετά από τη σύλληψή του στις 11 Αυγούστου του 1977

Ο Ντέιβιντ Ρίτσαρντ Μπέρκοβιτς παραμόνευε τους δρόμους της Νέας Υόρκης για τα θηράματά του τη νύχτα, και έπειτα χλεύαζε την αστυνομία με τις επιστολές του.



Μεταξύ των καλοκαιριών του 1976 και του '77, ο νεαρός Ντέιβιντ Μπέρκοβιτς (David Berkowitz) τρομοκρατούσε τη Νέα Υόρκη καθώς πυροβόλησε αδιακρίτως άλλους νεαρούς στα αυτοκίνητά τους. Έγινε γνωστός με το παρατσούκλι "Son of Sam", ισχυριζόμενος ότι ο Σατανάς κατείχε το σκυλί του γείτονά του Σαμ και του έστελνε μηνύματα για να σκοτώσει.

Οπλισμένος με ένα περίστροφο, ο Μπέρκοβιτς παραμόνευε στο Κουίνς και το Μπρονξ, ψάχνοντας για ανυποψίαστους νέους ενώ εκείνος κρύβονταν από απόσταση. Σκότωσε έξι άτομα και τραυμάτισε ακόμη επτά, αφήνοντας κωδικοποιημένα μηνύματα στην αστυνομία.

Η δολοφονική του μανία έσπειρε τον πανικό στη Νέα Υόρκη και υποκίνησε ένα από τα μεγαλύτερα κυνηγητά στην ιστορία της πολιτείας.

Η τάση για την βία από τη νεαρή ηλικία
 
Σέλφι του Μπέρκοβιτς που τράβηξε σε φωτογραφικό θάλαμο κατά τη διάρκεια της θητείας του στο στρατό

Ο Richard David Falco γεννήθηκε στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης το 1953. Οι γονείς του δεν είχαν παντρευτεί, χώρισαν λίγο μετά από τη γέννησή του, τον έδωσαν για υιοθεσία, οπότε τον υιοθέτησε η οικογένεια Μπέρκοβιτς.

Ακόμα και σαν παιδί, ήταν προφανές σε όλους γύρω του ότι είχε βίαιες τάσεις. Τον έπιασαν να κλέβει, να καταστρέφει, να σκοτώνει ζώα και να πυροβολεί. Καθώς μεγάλωνε, στεναχωριόταν με την έλλειψη κοινωνικής ζωής και την αδυναμία του να βρει κοπέλα. "Το σεξ, πιστεύω, είναι η απάντηση, ο δρόμος προς την ευτυχία", είχε πει κάποτε. Και ένιωθε ότι του αρνήθηκε άδικα αυτό το "κλειδί" για την ευτυχία.

Στα 14 του. η θετή του μητέρα πέθανε και ο θετός πατέρας του ξαναπαντρεύτηκε. Οι εντάσεις στην οικογένεια έγιναν συχνές, ειδικά μιας και ο Μπέρκοβιτς και η μητριά του δεν ταίριαζαν. Τελικά, λόγω των προβλημάτων του Μπέρκοβιτς, ο πατέρας του και η νέα του σύζυγος μετακόμισαν στη Φλόριντα. Στα 18 του, με βαθιά κατάθλιψη, κατατάχτηκε στον στρατό των ΗΠΑ.

Το 1974, δύο χρόνια πριν ξεκινήσει τις δολοφονίες, ο Μπέρκοβιτς επέστρεψε από μια αποτυχημένη τριετή στρατιωτική θητεία στη Νότια Κορέα. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, είχε σεξουαλικές επαφές με μια πόρνη και κόλλησε αφροδίσιο νόσημα. Αυτό θα ήταν η πρώτη και τελευταία του ρομαντική κατάσταση.

Ο 21χρονος μετακόμισε σε ένα μικρό διαμέρισμα στο Yonkers της Νέας Υόρκης. Μόνος του και βασανιζόμενος ακόμα από τα συναισθήματα που σχετίζονταν με την υιοθεσία του και το θάνατο της θετής μητέρας του, ήταν απογοητευμένος, μόνος, και κυρίως, θυμωμένος.

Τον επόμενο χρόνο, ο Μπέρκοβιτς ανακάλυψε ότι η μητέρα που τον γέννησε -και η οποία πίστευε ότι είχε πεθάνει στην γέννα-, ήταν ακόμα ζωντανή. Ωστόσο, όταν συναντήθηκαν, εκείνη φαινόταν απόμακρη και αδιάφορη. Αυτό, συμπλήρωσε την αυξανόμενη πεποίθησή του ότι ήταν ανεπιθύμητος, όχι μόνο από τη μητέρα του, αλλά από όλες τις γυναίκες.

Ο Γιος του Σαμ σπέρνει το χάος στην πόλη
 
Σημείωμα που βρέθηκε από την αστυνομία στο αυτοκίνητο του Μπέρκοβιτς κατά τη σύλληψή του στις 10 Αυγούστου του 1977

Μέχρι την παραμονή των Χριστουγέννων του 1975, κάτι μέσα του είχε σπάσει. Σύμφωνα με τα όσα είπε ο ίδιος στην αστυνομία αργότερα, ακολούθησε δύο έφηβες στο δρόμο και τις μαχαίρωσε πισώπλατα με ένα κυνηγετικό μαχαίρι. Και οι δύο επέζησαν, αλλά καμία τους δεν μπόρεσε να τον αναγνωρίσει. Αυτή η βίαιη έκρηξη ήταν μόνο η αρχή.

Σύντομα, μετακόμισε σε ένα σπίτι στο Yonkers, αλλά το σκυλί του νέου του γείτονα λέγεται ότι τον κρατούσε άυπνο όλο το βράδυ με το ουρλιαχτό του. Αργότερα ισχυρίστηκε ότι ο σκύλος ήταν δαιμονισμένος και τον οδήγησε στην τρέλα.

Στις 29 Ιουλίου του 1976, αφού είχε αγοράσει ένα πιστόλι διαμετρήματος 0,44 χιλ, πλησίασε ένα παρκαρισμένο αυτοκίνητο από πίσω σε μια γειτονιά του Μπρονξ. Μέσα στο αυτοκίνητο ήταν ο Jody Valenti και η Donna Lauria που συζητούσαν. Ο Μπέρκοβιτς πυροβόλησε αρκετές φορές το αυτοκίνητο, σκοτώνοντας τη Lauria και τραυματίζοντας τον Valenti. Έπειτα, έφυγε χωρίς να κοιτάξει μέσα στο αυτοκίνητο. Την επόμενη ημέρα, είδε στην εφημερίδα ότι είχε κάνει τον πρώτο του φόνο.

Αφού είχε ξεφύγει από την πρώτη του δολοφονία, ο Μπέρκοβιτς συνέχισε να σκοτώνει επί 12 μήνες. Μέχρι να ολοκληρώσει την όγδοη και τελευταία του επίθεση τον Ιούλιο του 1977, είχε σκοτώσει έξι άτομα και είχε τραυματίσει επτά, σχεδόν όλα νεαρά ζευγάρια που κάθονταν στα αυτοκίνητά τους τη νύχτα.
 
Φωτοτυπία ενός από τα πολλά χλευαστικά σημειώματα που έστειλε ο Μπέρκοβιτς στην αστυνομία κατά τη διάρκεια της δράσης του

Μετά την έκτη επίθεσή του τον Απρίλιο του '77, άρχισε να αφήνει χλευαστικά σημειώματα στο αστυνομικό τμήμα της Νέας Υόρκης, καθώς και στον αρθρογράφο της Daily News, Jimmy Breslin. Με αυτά τα σημειώματα γεννήθηκε το σατανικό ψευδώνυμό του "Γιος του Σαμ", αλλά και ο φόβος του σε ολόκληρη την πόλη. Μέχρι εκείνο το σημείο, ο Μπέρκοβιτς είχε τον τίτλο "The .44 Caliber Killer" (ο Δολοφόνος με 44άρι).

"Για να με σταματήσετε πρέπει να με σκοτώσετε", έγραψε σε ένα από τα γράμματα. "Ο Σαμ είναι διψασμένος και δε θα με αφήσει να σταματήσω να σκοτώνω μέχρι να γεμίσει με αίμα".

Μέχρι τον τερματισμό των δολοφονιών, στη Νέα Υόρκη επικρατούσε ένα είδος πανικού. Ως επί το πλείστον, οι δολοφονίες φαινόντουσαν εντελώς τυχαίες, εκτός από το γεγονός ότι πάντα γινόντουσαν νύχτα και έξι από τις οκτώ επιθέσεις αφορούσαν ζευγάρια που ήταν σε σταθμευμένα αυτοκίνητα.

Αρκετά από τα θύματα, συμπεριλαμβανομένου ενός άνδρα, είχαν μακριά, σκούρα μαλλιά. Κατά συνέπεια, οι γυναίκες σε όλη τη Νέα Υόρκη άρχισαν να βάφουν τα μαλλιά τους ή να αγοράζουν περούκες. Η επακόλουθη αναζήτηση για τον "Son Of Sam", εκείνη την εποχή, ήταν το μεγαλύτερο κυνηγητό στην ιστορία της Νέας Υόρκης.

Το τέλος των δολοφονιών ήρθε στις 31 Ιουλίου του 1977, όταν ο Μπέρκοβιτς σκότωσε τη Stacy Moskowitz και τύφλωσε σοβαρά τον σύντροφό της, Robert Violante, σε μια γειτονιά του Μπρούκλιν.
 
Ο Γιος του Σαμ συλλαμβάνεται και φυλακίζεται


Η σκηνή των δολοφονιών Moskowitz/ Violante

Μετά από τη δολοφονία της Moskowitz, η αστυνομία έλαβε ένα τηλεφώνημα από έναν μάρτυρα ο οποίος θα άνοιγε την υπόθεση "Son of Sam". Ο μάρτυρας είχε δει έναν ύποπτο κοντά στη σκηνή να κρατά ένα "σκοτεινό αντικείμενο" και να παίρνει ένα εισιτήριο πάρκινγκ από το παράθυρο του αυτοκινήτου του.

Η αστυνομία έψαξε τα αρχεία των εισιτηρίων της περιοχής για εκείνη την ημέρα και βρήκε τον αριθμό τις πινακίδας κυκλοφορίας του 24χρονου ταχυδρόμου Ντέιβιντ Μπέρκοβιτς.

Θεωρώντας ότι είχαν βρει ακόμη έναν μάρτυρα για το έγκλημα, η αστυνομία έφτασε στο διαμέρισμά του και είδαν το αυτοκίνητό του. Μέσα υπήρχε ένα τουφέκι και ένας σάκος γεμάτος πυρομαχικά, χάρτες των σκηνών του εγκλήματος και μια ακόμη επιστολή που προοριζόταν για τις αρχές.
 
Η Stacy Moskowitz μετά από την επίθεση του Μπέρκοβιτς

Όταν ο Μπέρκοβιτς βγήκε από το διαμέρισμα, ο ντετέκτιβ Falotico τον σημάδευε με όπλο και τον ρώτησε, "Τώρα που σε έχω, ποιον έχω;".

"Ξέρεις", είπε ο Μπέρκοβιτς, με μια μαλακή, σχεδόν γλυκιά φωνή, όπως είπε ο ντετέκτιβ. "Όχι, δεν ξέρω", απάντησε ο Falotico, "Πες μου". Ο άντρας γύρισε το κεφάλι του και είπε: "Είμαι ο Σαμ".

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μπέρκοβιτς χλεύασε τους αστυνομικούς που τον συνέλαβαν, ρωτώντας τους γιατί τους πήρε τόσο πολύ να τον βρουν. Μόλις τέθηκε υπό κράτηση, ενημέρωσε την αστυνομία ότι ένας άντρας 6.000 χρόνων, ο Σαμ, του μιλούσε μέσω του σκύλου του γείτονά του, του Sam Carr, και του έδινε εντολές να σκοτώνει.

Όταν η αστυνομία έψαξε το διαμέρισμά του, βρήκε σατανικά γκράφιτι στους τοίχους και ημερολόγια με λεπτομέρειες με την δράση του, συμπεριλαμβανομένων όλων των πυρκαγιών που είχε προκαλέσει από τα 21 του.

Ο Sam Carr, ο γείτονας του Μπέρκοβιτς, με τον σκύλο του

Μετά από τρεις ξεχωριστές εξετάσεις νοητικής ικανότητας, αποφασίστηκε ότι ο Γιος του Σαμ ήταν σίγουρα ικανός να δικαστεί. Με άφθονα στοιχεία εναντίον του και προσπαθώντας να χρησιμοποιήσει την παραφροσύνη ως υπεράσπιση, ο Μπέρκοβιτς δήλωσε ένοχος για όλες τις κατηγορίες.

Καταδικάστηκε με έξι ποινές από 25 χρόνια μέχρι ισόβια σε φυλακή μέγιστης ασφάλειας στην πολιτεία της Νέας Υόρκης.

Σε δημόσια συνέντευξη Τύπου, ο θετός πατέρας του έκλαιγε για τα θύματα του γιου του εκφράζοντας τα συλλυπητήρια και τη συγγνώμη του. Όταν ρωτήθηκε πώς ήταν ο Μπέρκοβιτς ως παιδί, ο πατέρας του δεν μπόρεσε να απαντήσει.

Τρία χρόνια αργότερα περίπου, ο Ντέιβιντ Μπέρκοβιτς θα παραδεχόταν ότι ποτέ δεν πίστευε πραγματικά ότι το σκυλί του γείτονά του ήταν σατανισμένο.
 
Πού βρίσκεται σήμερα;
 
Αστυνομικοί μεταφέρουν τον Μπέρκοβιτς μετά από τη σύλληψή του στις 10 Αυγούστου του 1977

Οι δολοφονίες του Γιου του Σαμ διερευνήθηκαν στη δεύτερη σεζόν της σειράς εγκλημάτων του Netflix "Mindhunter" -τον Μπέρκοβιτς υποδύθηκε ο Oliver Cooper. Ο ηθοποιός Holt McCallany έπαιξε μια φανταστική εκδοχή ενός ντετέκτιβ του FBI, του Robert Ressler, ο οποίος στην πραγματικότητα προσπάθησε να πάρει συνέντευξη από τον πραγματικό Μπέρκοβιτς.

Ο Ressler είχε πλησιάσει το Μπέρκοβιτς ενώ ήταν φυλακισμένος για να μάθει περισσότερα για την παιδική του ηλικία, με την ελπίδα να επιλύσει μελλοντικές υποθέσεις σαν τη δική του. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, η οποία αργότερα χρησιμοποιήθηκε ως βάση για το σενάριο στη δεύτερη περίοδο του Mindhunter, ο Ressler και ο συνεργάτης του πίεσαν τον Μπέρκοβιτς για την υπερασπιστική γραμμή του Γιου του Σαμ στο δικαστήριο.
 

"Ντέιβιντ, κόψε τις χαζομάρες", είπε ο συνεργάτης του. "Ο σκύλος δεν είχε καμία σχέση με αυτό".

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μπέρκοβιτς γέλασε και είπε ότι ήταν αλήθεια, ότι ο σκύλος δεν είχε καμία σχέση με τη δολοφονία.
 
Από τότε που φυλακίστηκε, ο Μπέρκοβιτς έχει κάνει 16 φορές αίτηση αποφυλάκισης και κάθε φορά του το αρνούνται. Ωστόσο, φαίνεται να συμφωνεί με την απόφαση. "Με κάθε ειλικρίνεια, πιστεύω ότι αξίζω να βρίσκομαι στη φυλακή για το υπόλοιπο της ζωής μου. Έχω, με τη βοήθεια του Θεού, εδώ και πολύ καιρό συμβιβαστεί με την κατάστασή μου και δέχτηκα την τιμωρία μου", έγραψε το 2002.

Το 2011, δήλωσε ότι δεν τον ενδιέφερε η αποφυλάκισή του και, σύμφωνα με πληροφορίες, είπε ότι θα ζητήσει να παραμείνει στη φυλακή στην επόμενη προγραμματισμένη ακρόαση το 2020. Παρ' όλα αυτά, ο Μπέρκοβιτς, ο οποίος σήμερα είναι 67 χρονών, θα συνεχίσει να ζητάει αποφυλάκιση κάθε δύο χρόνια μέχρι το τέλος της 25χρονης ποινής του -ή το τέλος της ζωής του.
 
Ο Μπέρκοβιτς σήμερα, ο οποίος πλέον έχει το παρατσούκλι "Son of Hope" (Γιος της Ελπίδας)

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της φυλάκισή του έχει αλλάξει. Αφού έπεσε σε κατάθλιψη και σκέφτηκε να αυτοκτονήσει, δήλωσε ότι τελικά βρήκε τη νέα ζωή όταν ο Θεός τον συγχώρεσε μια νύχτα. Μερικές φορές, οι άλλοι κρατούμενοι τον αποκαλούν "αδελφός Ντέιβ" και πλέον συμμετέχει σε διαδικτυακό φόρουμ που το χειρίζονται Ευαγγελιστές.

Σήμερα, ο Ντέιβιντ Μπέρκοβιτς είναι ένας αναγεννημένος Χριστιανός με επίσημη ιστοσελίδα, που την διαχειρίζονται υποστηρικτές του, και που ισχυρίζεται ότι ο "πρώην Γιος του Σαμ" είναι τώρα "ο Γιος της Ελπίδας".
 
από: ati

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου