Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2020

Το υπόγειο φρούριο του Château de Brézé

Το Château de Brézé είναι ένα μικρό κάστρο με ευρωπαϊκά πρότυπα. Με έκταση μικρότερη από 8 στρέμματα, το κτήριο σε σχήμα "U" που περιβάλλεται από μια ξηρή τάφρο, δε μοιάζει με κανένα άλλο. Κάτω από την ταπεινή του βάση βρίσκεται ένα από τα μεγαλύτερα υπόγεια φρούρια της Ευρώπης.

 

Το κάστρο βρίσκεται στα περίχωρα του μικρού χωριού Breze, στην κοιλάδα του Λίγηρα στη Γαλλία. Χτίστηκε από τον Arthus de Maillé-Brézé, τότε άρχοντα του κάστρου, στα μέσα του 16ου αιώνα. Φοβούμενος εχθρικές εισβολές και τους Βίκινγκς, ο Maillé-Brézé κατασκεύασε ένα μεγάλο οχυρό ακριβώς κάτω από το κάστρο, με χώρους διαβίωσης, αποθηκευτικούς χώρους και άλλες υποδομές. Όλοι αυτοί οι χώροι συνδέονται με περισσότερα από 3 χιλιόμετρα σηράγγων.

Το κάστρο βρίσκεται πάνω σε ασβεστόλιθο που περιβάλλεται από την βαθιά τάφρο, η οποία είχε σκαφτεί εκατό χρόνια πριν από το Maillé-Brézé. Όταν ο Maillé-Brézé έγινε ιδιοκτήτης του κάστρου, δεν ήταν ικανοποιημένος από την διάταξή του, οπότε το γκρέμισε και το ξαναχτίστηκε σε αναγεννησιακό στιλ και άνοιξε την τάφρο σε βάθος 60 πόδια. Η πέτρα που ανασκάφηκε από την τάφρο χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή του νέου κάστρου.

Ο υπόγειος χώρος είναι προσβάσιμος μέσα από την τάφρο από μια σήραγγα εισόδου. Τα υπόγεια διαμερίσματα, σχεδιασμένα σαν φρούριο, επέτρεπαν στην οικογένεια να αμυνθεί από τις εχθρικές επιθέσεις, αλλά και να ξεφύγει από τους σκληρούς χειμώνες και τις επιδημίες. Σε περιόδους ανάγκης, θα εγκατέλειπαν το πάνω μέρος του κάστρου και θα υποχωρούσαν στο υπόγειο. Οι διάδρομοι οδηγούσαν σε υπνοδωμάτια, φούρνους, κελάρια, κουζίνες, καθώς και χώρο για ζώα και βοοειδή και στάβλους για άλογα. Για την άμυνα, είχαν ανοιχτεί τρύπες στους τοίχους των διαδρόμων, μέσω των οποίων οι υπερασπιστές μπορούσαν να ρίξουν βέλη στους εισβολείς χωρίς να εκτίθενται.


Η οικογένεια Breze δε χρειάστηκε ποτέ να μάθει αν ήταν επαρκεί, καθώς το κάστρο δεν πολιορκήθηκε ποτέ.

από: amusingplanet.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου