Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2020

Beverly Clock, ένα από τα πιο γνωστά επιστημονικά πειράματα με τη μεγαλύτερη διάρκεια λειτουργίας


Αυτό το ρολόι, που βρίσκεται στο πανεπιστήμιο του Otago στην πόλη Ντουνεντίν της Νέας Ζηλανδίας, λειτουργεί από το 1864, δεν έχει κουρδιστεί ποτέ και είναι ένα από τα πιο γνωστά επιστημονικά πειράματα με τη μεγαλύτερη διάρκεια λειτουργίας.
 
 

Παρά τις πολλές προσπάθειες και τους πολλούς ισχυρισμούς μερικών ότι κατασκεύασαν μια μηχανή αέναης κίνησης, τα "αεικίνητα" όπως αποκαλούνται, κανείς δεν το έχει καταφέρει, για έναν πολύ απλό λόγο. Είναι αδύνατο καθώς αεικίνητο χαρακτηρίζεται το σώμα ή ο μηχανισμός που βρίσκεται για πάντα σε κίνηση (αει+κίνηση) χωρίς να δαπανάται ενέργεια για να συνεχιστεί η κίνηση του ή να απαιτείται για την κίνηση κάποια εξωτερική ενεργειακή πηγή. Στην πράξη, αυτό είναι αδύνατο εξαιτίας της τριβής και άλλων πηγών απώλειας ενέργειας. Η λειτουργία ενός τέτοιου μηχανισμού θα ισοδυναμούσε με τη δημιουργία ενέργειας από το μηδέν, κάτι που είναι αδύνατο σύμφωνα με τον πρώτο θερμοδυναμικό νόμο.

Ωστόσο, υπάρχει μια συσκευή που χρησιμοποιεί τη διαθέσιμη ενέργεια, τον ήλιο ή το νερό για παράδειγμα, για να κάνει τη δουλειά της. Δεν πρόκειται τόσο για αεικίνητο, αλλά είναι μια πολύ αποτελεσματική μηχανή.
 
Ο Arthur Beverly - πηγή

Πρόκειται για το Ρολόι Beverly, ένα ρολόι που κατασκεύασε το 1864 ο ήταν Νεοζηλανδός ωρολογοποιός, μαθηματικός και αστρονόμος Arthur Beverly και το οποίο βρίσκεται στο φουαγιέ του Τμήματος Φυσικής στο Πανεπιστήμιο του Otago στο Ντουνεντίν της Νέας Ζηλανδίας. Με την ατμοσφαιρική πίεση και τις αλλαγές στη θερμοκρασία, ένα αεροστεγές κουτί μέσα στο ρολόι επεκτείνεται και συστέλλεται καθ όλη τη διάρκεια της ημέρας πιέζοντας ένα διάφραγμα. Χρειάζεται μόνο μια διακύμανση της θερμοκρασίας 6 βαθμών Κελσίου σε μια ημέρα για να αυξηθεί το βάρος κατά 453 γραμμάρια ανά ίντσα. Αυτό με τη σειρά του τροφοδοτεί το ρολόι.

Παρά το γεγονός ότι δεν έχει κουρδιστεί ποτέ, το ρολόι σταμάτησε να λειτουργεί αρκετές φορές λόγω μηχανικής βλάβης, για καθαρισμό, αλλά και σε μερικές περιπτώσεις όταν η θερμοκρασία και η ατμοσφαιρική πίεση παρέμειναν σταθερές για πολύ μεγάλα χρονικά διαστήματα.
 

Παρ' όλα αυτά, επειδή ο μηχανισμός συνεχίζει να λειτουργεί, το ρολόι θεωρείται ένα από τα πιο μακροχρόνια πειράματα στον κόσμο και είναι το πιο κοντινό που θα δει κανείς ποτέ σε αεικίνητο.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου