Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2020

Οι όμορφες μάντισσες

 
Ο φωτογράφος άγριας ζωής Pang Way φωτογραφίζει κοντινά πλάνα. Συνήθως, μικρά πλάσματα που δεν τραβούν την προσοχή μας και δεν τα προσέχουμε καν.
 


Ένα μεγάλο και σημαντικό μέρος της δουλειάς του Way είναι οι μάντισσες, ή τα αλογάκια της Παναγίας, όπως τα λέμε. Αυτά τα πλάσματα πήραν το όνομα τους από τα μπροστινά πόδια τους, τα οποία κάμπτονται σε μια γωνία που δείχνει κάποιον σε στάση της προσευχής.
 

Όμως, ανεξάρτητα από το πως τα αποκαλούμε, αυτά τα έντομα είναι τρομεροί θηρευτές. Έχουν τριγωνικά κεφάλια με μακρύ "λαιμό" ή επιμήκη θώρακα. Μπορούν να γυρίσουν το κεφάλι τους 180 μοίρες για να σαρώσουν την περιοχή με τα δύο μεγάλα σύνθετα μάτια τους και τρία άλλα απλά μάτια που βρίσκονται μεταξύ τους.


Συνήθως πράσινα ή καφέ και καλά καμουφλαρισμένα στο περιβάλλον τους, οι μάντισσες στήνουν ενέδρα ή περιμένουν υπομονετικά το θήραμά τους. Χρησιμοποιούν τα μπροστινά πόδια τους για να το παγιδεύσουν με αντανακλαστικά, τόσο γρήγορα που είναι δύσκολο να εντοπιστούν με γυμνό μάτι. Τα πόδια τους είναι εξοπλισμένα με ακίδες για να κλειδώσουν το θήραμα.
 
 


 
 
από: bored panda

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου