Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2020

Η "μόδα" της δεκαετίας του 1920 να κάθονται για ημέρες σε ιστούς

Ξεχάστε οποιοδήποτε διασκεδαστικό ακροβατικό έχετε δει. Κάποτε, στην δεκαετία του 1920, υπήρξε η περίεργη μόδα και θέαμα του να κάθεται κάποιος σε ένα ιστό όσο το δυνατόν περισσότερο μπορούσε και άντεχε. Μάλιστα, μερικοί έκαναν καριέρα απ' αυτό και κάθονταν για πολλές ημέρες.
 
 

 
Ο Alvin "Shipwreck" Kelly

Δεν μπορούμε να μιλάμε για "pole-sitting", όπως ήταν ο όρος, χωρίς να αναφερθούμε στον Alvin "Shipwreck" Kelly, τον πρώτο "influencer" της εν λόγω "τρέλας" της δεκαετίας του '20. Ο κασκαντέρ ισχυρίστηκε ότι είχε επιζήσει από τον Τιτανικό και αποκαλούσε τον εαυτό του "τον πιο τυχερό ανόητο στον κόσμο". Το 1924 τον προκάλεσε ένας φίλος να καθίσει σε ιστό σημαίας και κατάφερε να μείνει εκεί για 13 ώρες και 13 λεπτά. Σε μια εποχή χωρίς τηλεόραση, το παράξενο αυτό θέαμα τράβηξε μεγάλη προσοχή, ωθώντας τον Kelly να ταξιδέψει στην Αμερική, χρεώνοντας εισιτήριο σε όσους ήθελαν να τον δουν. Με το ακροβατικό του, βοήθησε στα εγκαίνια νέων ξενοδοχείων και καταστημάτων και προσέλκυσε πλήθη σε πρεμιέρες ταινιών και λούνα παρκ. Κάποτε, κατά τη διάρκεια ενός μαραθωνίου χορού (μια άλλη μόδα αντοχής...) στο Madison Square Gardens, έμεινε σε έναν ιστό επί 22 ημέρες, έως ότου κατέρρευσαν και οι τελευταίοι χορευτές.

Δεν χρειάστηκε πολύς καιρός για να εξαπλωθεί η τρέλα του "pole-sitting", προκαλώντας ερασιτέχνες αλλά και επαγγελματίες να ψάξουν για παρόμοια φήμη και τύχη.

Το 1929, ο 14χρονος William Ruppert έσπασε το ρεκόρ των 23 ημερών

Το 1930 στο Atlantic City, στο απόγειο της καριέρας του, ο Kelly έκανε παγκόσμιο ρεκόρ καθισμένος πάνω σε ιστό ύψους 225 ποδιών για 49 ημέρες και 1 ώρα. Για να μην αποκοιμηθεί, έδεσε τους αστραγάλους του στον ιστό και εμφανιζόταν συχνά στον Τύπο φωτογραφίες του, εκατοντάδες πόδια στον αέρα να βουρτσίζει τα δόντια του και να ξυρίζεται. Όλες αυτές τις ημέρες έπαιρνε μόνο υγρά (πολύς καφές) και κάπνιζε πολύ, τα οποία έφταναν σ' αυτόν από βοηθούς που χρησιμοποιούσαν ένα σχοινί και κάδους. Όσο για... την ανάγκη του. "Γυρνούσε την πλάτη του στο πλήθος και χρησιμοποιούσε έναν μικρό σωλήνα που έφτανε στο έδαφος σε μια τρύπα".
 

Ο Richard "Dixie" Blandy

Ο Alvin Kelly είχε πολλούς αντιπάλους, κυρίως τον Richard “Dixie” Blandy, ο οποίος χτυπήθηκε αρκετές φορές από κεραυνό κατά τη διάρκεια της καριέρας του και ο οποίος ήπιε 92 μπουκάλια ουίσκι και κάπνιζε 3 πακέτα τσιγάρα την ημέρα κατά τη διάρκεια ενός ακροβατικού διάρκειας 125 ημερών σε ύψος 200 πόδια από το έδαφος.


1946, ένα ζευγάρι από το Οχάιο πάνω από ιστό. Η φωτογραφία τους τράβηξε μεγάλη προσοχή

Αυτή η μόδα πέθανε με την έναρξη της Παγκόσμιας Οικονομικής Ύφεσης το 1929, παρά τις πολυάριθμες προσπάθειες αναβίωσης και ενός κοινού στην Ολλανδία που παρακολουθούσε pole-sitting και που έμεινε γνωστό ως Paalzitten -και το οποίο, εκεί, έγινε πολύ ανταγωνιστικό άθλημα στη δεκαετία του '70.



Όσο για τον Alvin "shipwreck" Kelly, μέχρι το 1934, ένα χρόνο αφότου ο Dixie Blandly είχε κλέψει τον τίτλο του πρωταθλητή pole-sitter, ο Kelly έβγαζε τα προς το ζην δουλεύοντας ως ζιγκολό σε μια αίθουσα του Broadway. Χωρίς χρήματα και ξεχασμένος, στην τελευταία του εμφάνιση πάνω σε ιστό το 1952, υπέστη δύο καρδιακές προσβολές που τον ανάγκασαν να κατέβει νωρίς. Λιγότερο από μια εβδομάδα αργότερα, τον χτύπησε αυτοκίνητο. Το σώμα του έμεινε στο νεκροτομείο, για λίγο, χωρίς να το ζητήσει κανείς.


Ο Alvin "Shipwreck" Kelly

Το 1964 στην Αλαμπάμα, η Peggy Townsend Clark έκανε ρεκόρ Αμερικής με 217 ημέρες, ενώ το 1984, ο H. David Werder, για να διαμαρτυρηθεί για την τιμή της βενζίνης, κάθισε σε ιστό για 439 ημέρες.

Για την ιστορία, στις πρώτες μέρες της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, έζησαν οι Χριστιανοί ασκητές που έμειναν γνωστοί ως στυλίτες. Οι στυλίτες ζούσαν σε πυλώνες και έκαναν κηρύγματα, νήστευαν και προσεύχονταν, πίστευαν ότι η εξολόθρευση του σώματός τους θα βοηθούσε στη διασφάλιση της σωτηρίας της ψυχής τους.


Ο πρώτος γνωστός στυλίτης ήταν ο Άγιος Συμεών ο Στυλίτης ο Λέσβιος ο οποίος ανέβηκε σε στύλο στη Συρία το 423 και παρέμεινε εκεί μέχρι το θάνατό του 37 χρόνια αργότερα. Ακόμη και τότε όμως, τα νέα ότι κάποιος ζούσε σε μια στήλη σε ύψος 50 ποδιών εξαπλώθηκε γρήγορα, προσελκύοντας προσκυνητές που ζητούσαν την ευλογία και τη συμβουλή του. Τον επισκέφτηκαν αυτοκράτορες και επίσκοποι, ενώ λέγεται ότι η Γενεβιέβη, η προστάτιδα του Παρισιού, ανέβηκε σε μια σκάλα για να μιλήσει μαζί του από απόσταση.

Για αιώνες μετά από το θάνατό του, ο πυλώνας του παρέμεινε άθικτος κοντά στο Χαλέπι, μέχρι το 2016, όταν το μέρος χτυπήθηκε από έναν πύραυλο (σύμφωνα με πληροφορίες από ρωσικό μαχητικό).


Ο πύργος στο Um er-Rasas της Ιορδανίας που πιστεύεται ότι ήταν στήλη στυλίτη

Ο Συμεών είχε πολλούς μαθητές και μιμητές στην περιοχή. Ένας από αυτούς ήταν ο Άγιος Αλύπιος, ο οποίος παρέμεινε σε μια κολόνα για 53 χρόνια. Ένας βιβλικός οικισμός στην Ιορδανία έχει έναν διατηρημένο πύργο που έχει ερμηνευτεί ως στήλη στυλίτη.
 

Στη σημερινή Γεωργία, υπάρχει ένας Ορθόδοξος μοναχός, ο Maxime Qavtaradze, ο οποίος ζει στην κορυφή του πυλώνα Katskhi εδώ και 20 χρόνια. Κατεβαίνει μόνο δύο φορές την εβδομάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου